27-13, 54-53, 80-72 - Spanyolországban szárnyal az MSN, beragadt a BBC

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.03.09. 15:50
null
Járt az ünneplés Messinek a Camp Nouban (Fotó: Reuters)
Ismét Lionel Messitől hangos a spanyol és a nemzetközi sportsajtó: az argentin klasszis mesterhármassal vette ki a részét a Rayo Vallecano felett aratott 6–1-es győzelemből. Miután csatártársa, Luis Suárez kétszer volt eredményes, még több fény vetül a Barcelonára, amely kihasználva a Real Madrid bilbaói vereségét, a tabella élére állt – csupán két héttel a tavaszi el Clásico előtt.

 

Érdekes jelenet volt, hogy az akkor már 2–0-ra vezető Barcelona a vasárnapi bajnoki 54. percében büntetőhöz – egyben emberelőnyhöz jutott –, és amíg a vendégjátékosok a futball íratlan szabályainak megfelelően azonnal reklamáltak a bírónál az ítélet miatt, kapustársuk, Cristian Álvarez mosolyogva ment oda a tizenegyes elvégzésére hangolódó Messihez. Hogy mit mondott, egyelőre nem tudni, viszont hatásos volt a dumája. Az argentin lazán végezte el a büntetőt – gyenge erővel rúgta meg a labdát, amit nem is helyezett meg sarokra –, így Álvarez jobbra vetődve magához ölelhette a labdát. A játékvezető viszont arra hivatkozva, hogy a kapus elmozdult a rúgás előtt, megismételtette a büntetőt. Az előző hat tizenegyeséből hármat is elrontó Messi már komolyabban vette a dolgot. Álvarez akkor is megérezte az irányt – az argentin oldalt váltott –, de az erősen meglőtt, jól meghelyezett lövéssel szemben tehetetlennek bizonyult. Talán, ha a két rúgás között is tudott volna személyesen szólni Messihez, másként alakul az ismétlés. Amúgy a spanyol élvonalban 2013 decemberében rúgattak újra legutóbb büntetőt, pedig a madridi kiadású sportlapok szerint hasonló indokkal többet is meg kellett volna ismételtetni.

A Barcelona remek formában lévő és megállíthatatlannak tetsző támadótriója már 54 gólnál jár a szezonban – a csapat 76-nál –, amellyel megelőzte a korábban szárnyaló, mostanra önmagukhoz és a barcelonai, viszonyítási alapot jelentő riválisokhoz képest megtorpanó madridi hármast. Lionel Messi 20, Neymar 17, a szezon elején nyolc bajnokit eltiltása miatt kihagyó Luis Suárez hét gólnál jár. (És a Rayo Vallecano elleni gólfesztivál során az eltiltását töltő Neymar még nem is léphetett pályára!) Messi újabb három, míg Luis Suárez két gólt tett bele a közösbe. A Gareth Bale, Karim Benzema, Cristiano Ronaldo alkotta madridi BBC eközben 53 gólnál ragadt a bajnokságban, míg csapatuk 75-nél. (A Real Bilbaóban kapott ki 1–0-ra szombaton az Athletictől.) Az idei bajnokikat tekintve az MSN 27 gólnál jár, a BBC 13-nál. Nevezett hat támadó közül Messinek a legjobb a gólmutatója (41 találat 38 tétmeccsen, ami 1.08 meccsenkénti átlagban). Őt Cristiano Ronaldo követi (1.05), majd sorra a többiek: Neymar (0.79), Luis Suárez és Benzema (0.5–0.5), illetve Bale (0.39). A tétmérkőzéseket tekintve 80–72-re vezetnek a katalánok dél-amerikai légiósai, pedig a Real az európai és a spanyol Szuperkupa mellett a klub-vb-n is szerepelhetett, ami pluszlehetőségeket jelentett számukra a gólszerzéshez.

A mesterhármasával Spanyolországban a vonatkozó örökranglista élén immár egyedül álló Messi az idén 18 gólt szerzett, hárommal többet, mint a BBC. CR hétnél, Benzema ötnél, Bale háromnál jár. Eközben a sokáig barcelonai góltalanságban szenvedő Luis Suárez is beindult, legutóbbi négy tétmeccsén hatszor volt eredményes. A Real Madrid játékosai eközben ötször ünnepelhettek góljaik után…

Ez volt Messi 32. triplája – ebből 24 bajnokin, öt BL-, kettő Király-kupa- és egy spanyol Szuperkupa-meccsen született –, a neves előd, Telmo Zarra 31-gyel zárta pályafutását, Alfrédo Di Stéfano 28-cal, míg Cristiano Ronaldo 27-nél tart.

„Elérkeztünk arra a pontra, amikor Suárez csapatba építését befejezettnek tekinthetjük, azt pedig hetek óta látjuk, hogy milyen sokat tesz hozzá csapatunk játékához. Tökéletesen megértik egymást Messivel, élmény nézni az együttműködésüket" – örvendett Luis Enrique.

RIZIKÓZIK VAGY SAKKOZIK LUIS ENRIQUE A VÉDELEMMEL?

Már erősen a Real Madrid elleni hazai el Clásicóra (március 22.) kell gondolnia Luis Enriquének, amikor a soron következő bajnokira összeállítja a védelmét. Eltiltások és sérülések alaposan átírhatják ugyanis a szakmai elképzeléseit.

A tabella élére álló katalánok a 27. fordulóban szombaton az Eibar vendégeként lépnek pályára. Jordi Alba ötödik sárga lapja, Dani Alves piros lapja miatt tölti majd eltiltását, az alapcsapat két szélső védőjére tehát eleve nem számíthat Luis Enrique. A védők közül ráadásul Javier Mascherano és Jérémy Mathieu is négy-négy sárgánál tart, újabb sárga lapos figyelmeztetéssel száműzhetik őket a rangadóról.

A rutinos Gerard Piqué mellett így kerülhet előtérbe a Barca keretébe tartozó további védők közül Martín Montoya, Adriano, Douglas vagy Marc Bartra szerepeltetése, akik kevesebb játéklehetőséget kapnak alapesetben. A védelmet olykor beugróként kisegítő Sergio Busquets továbbra sem egészséges, talán a Real Madrid ellen már játszhat, ha a szükség úgy hozza.

A nagy rivális Real Madridnál a védekező középpályások miatt törheti a fejét Carlo Ancelotti. A fővárosiaknál Isco, Toni Kroos és Asier Illarramendi tart négy-négy sárga lapnál. A királyiak vasárnap a Levantét fogadják.

Egy televíziós sportműsorban Ariedo Braida, a katalánok közelmúltban szerződtetett olasz sportigazgatója elárulta, hogy már milánói időszaka során hallott az akkor még gyerek Messi kivételes képességeiről, akinél ő is tett egy tiszteletkört. „Kaptam egy hívást, és megpróbáltuk őt szerződtetni. Tudják, hogy van ez, harminc éve vagyok a futballban, sok kapcsolatom van” – mondta Braida.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik