A termete kicsi, a játéka óriási – hullámvölgye után Antoine Griezmann újra a csúcson

CSELŐTEI MÁRKCSELŐTEI MÁRK
Vágólapra másolva!
2023.11.06. 19:20
null
A megszokott kép: Antoine Griezmann a védők gyűrűjében. Ne legyen kétségünk, ezt a szituációt is megoldja… (Fotók: AFP, Getty Images)
Felfelé ívelő karrierjét alaposan megtörte, hogy csillagászati összegért az FC Barcelonához szerződött Lionel Messi mellé, de az Atlético Madridhoz visszatérve egyre inkább formába lendült, mára pedig újra a világ elitjéhez tartozik Antoine Griezmann, aki 2018-ban világbajnok lett Franciaországgal, négy évvel később pedig a katari vb egyik csillagaként szerzett ezüstérmet, hogy aztán a La Liga legjobbjának is megválasszák. 
NÉVJEGY: ANTOINE GRIEZMANN
Született: 1991. március 21., Macon
Állampolgársága: francia
Sportága: labdarúgás
Posztja: támadó középpályás
Klubjai: UF Macon (1999–2005), Real Sociedad (2005–2014), Atlético Madrid (2014–2019), FC Barcelona (2019–2021), Atlético Madrid (2021–2022 – kölcsönben; 2022–)
Válogatottsága/góljai: 125/44
Kiemelkedő eredményei: világbajnok (2018), világbajnoki ezüstérmes (2022), Európa-bajnoki ezüstérmes (2016), Nemzetek Ligája-győztes (2021), U19-es Európa-bajnok (2010), Európa-liga-győztes (2018), európai Szuperkupa-győztes (2018), Spanyol Kupa-győztes (2021), spanyol Szuperkupa-győztes (2021), Bajnokok Ligája-döntős (2016), az év labdarúgója Franciaországban (2016), az Eb gólkirálya (2016), az év játékosa a La Ligában (2023)

Miközben a 2023-as Aranylabda-szavazáson – érthetetlenül – csak a 21. helyen végzett Antoine Griezmann, a francia csatár teljesítménye önmagáért beszél. Kiugróan teljesített a vb-n, a La Liga 2022–2023-as idénye legjobbjának választották, és az őszt is kirobbanó formában kezdte. Ezek az eredmények persze nem meglepők, ha a múltját vesszük alapul: a névjegyében felsorolt „kiemelkedő eredményeit” végigolvasva jól látszik, hogy amihez hozzáér, arannyá válik. De neki is volt egy hullámvölgy a karrierjében, amelyről sokan azt hitték, nem tud majd belőle visszakapaszkodni. Mégis sikerült neki.

Vajon mi történt vele azóta, hogy otthagyta Barcelonát?

Talán érdemes feleleveníteni: egy francia kiscsapatból induló támadó gyorsan meghódította Spanyolországot – a Real Sociedadban vált a liga egyik legfényesebb csillagává, majd az Atlético Madridhoz szerződve csatlakozott a világsztárok elitklubjához. A fővárosiakkal egyebek mellett Bajnokok Ligája-döntőt játszott, Európa-ligát nyert, 2016-ban a harmadik helyen végzett az Aranylabda-szavazáson Cristiano Ronaldo és Lionel Messi mögött. Ami a válogatottat illeti, a 2016-os hazai Európa-bajnokságon már ő volt csapata vezére: a végeredmény gólkirályi cím és ezüstérem lett. Két évvel később négy góllal és négy gólpasszal (meg szenzációs döntőbeli teljesítménnyel) járult hozzá a francia válogatott világbajnoki címéhez. E sikereket követően szerződtette az FC Barcelona 2019-ben 120 millió euróért. A katalánok abban az időszakban, Neymar elvesztése után két évvel még „fegyverkeztek”, igyekeztek a legnagyobb világsztárokat Lionel Messi köré gyűjteni – inkább kevesebb, mint több sikerrel. Griezmann csapatba építése is kudarcba fulladt, a világbajnok francia nem találta a formáját, sokszor látványosan szenvedett a pályán, a gólszerzésben és az előkészítésben sem vállalt elég szerepet, pedig nyilatkozataiban folyamatosan hangoztatta, jól érzi magát Barcelonában. A szurkolók, de még a szakértők is őt kezdték hibáztatni, arról cikkeztek, hogy lejtőre került, miközben az idő bebizonyította, csak annyi történt, hogy nem fértek meg együtt a pályán Messivel. A kapcsolatuk rendben volt, de az argentin játéka teljesen kioltotta Griezmannét, a francia sokszor kikerült a szélre, vagy csatárt játszott, de nem tudott belül, a kilences mögött helyezkedni, ahogyan megszokta, a gyorsasága pedig már nem volt meg hozzá, hogy balszélső legyen. Két idény alatt a Barcában 102 meccsen 35 gólt szerzett és 17 gólpasszt adott.

2018: pazarul játszott a vb-döntőben
2018: pazarul játszott a vb-döntőben


A katalánokkal mindössze a Király-kupát nyerte meg Griezmann, aki Messi 2021-es távozásával végre a saját szerepkörében játszhatott volna, ám a klub vezetősége úgy döntött, nincs rá szükség. A fizetése és az ára is borsos volt, így csak a kölcsönbe adása jöhetett szóba. Így került vissza két évre 10 millió euróért az Atlético Madridhoz, amelyben akkor még szintén „foglalt” volt a posztja, főleg azért, mert a klub rekordigazolása, a portugál Joao Félix is hasonló szerepkört töltött be a csapatban, mint Griezmann korábban. Első madridi idénye ennek fényében felemás lett, mindössze valamivel több mint 1700 játékpercet töltött a pályán a bajnokságban, három gólt és öt gólpasszt jegyzett. Érthető módon az Atlético nem akart túl sokat fizetni a Barcelonának Griezmannért, de a katalán klub sem akarta újra a keretében tudni, így köztes megoldást kerestek a felek – sokáig hiába. A 40 millió eurós kötelező kivásárlási ára játékidőhöz volt kötve a kölcsönszerződése második évadában az Atléticónál, így az idény elején többnyire csak a 60. perc után dobta be Diego Simeone vezetőedző. Végül megegyeztek a felek, az Atlético pedig még az ősszel kicsengetett 20 millió eurót az FC Barcelonának. Mindenki megnyugodhatott, beleértve Griezmannt is, aki azóta gyakorlatilag megállíthatatlan…


2022 őszén varázslatos teljesítményt nyújtott az Atléticóban, majd következett a katari világbajnokság. Nem volt kérdés, hogy bekerül-e a franciák keretébe, azon viszont vita folyt, ott van-e a helye a kezdőcsapatban – főleg az akkor még lipcsei Christopher Nkunku remeklése láttán. Didier Deschamps szövetségi kapitány kitartott Griezmann mellett, ráadásul posztriválisa meg is sérült a tornát megelőzően. Az Atlético üdvöskéjét Deschamps szokatlan szerepkörbe helyezte a világbajnokságon, ugyanis egy sorral hátrébb vonta, így gyakorlatilag játékideje legnagyobb részében védekező középpályást, mélységi irányítót játszott. A franciák szárnyaltak az új felállásban, egészen a döntőig meneteltek, bár végül nem tudták megvédeni világbajnoki címüket Messi Argentínájával szemben. Ugyanakkor Griezmann a torna egyik legjobbja volt: első helyen zárt a gólpasszok, várható gólpasszok, kulcspasszok és kialakított helyzetek terén, de ott volt az élmezőnyben az indítások számában is. Hogy ez a forma csak a válogatottban jellemezte volna? Egyáltalán nem, a bajnokságba visszatérve pályafutása legjobb időszakát idézte. Az Atlético harmadik lett az idény végén, ő pedig 15 góllal és 17 gólpasszal zárta a 2022–2023-as évadot, így nem meglepő, hogy megválasztották a La Liga legjobbjának.

ANTOINE GRIEZMANN KLUBJAI

És Griezmann karrierje egyik legjobb idényét követően, 32 évesen sem vett vissza, sőt… A 2023–2024-es évadot is pazarul kezdte, 14 mérkőzésen már kilenc gólja van, csapata pedig 25 ponttal, de egy mérkőzéssel kevesebbet játszva áll a tabella 4. helyén. Griezmann arcán, testbeszédén és játékán is látszik, hogy maga mögött hagyta a barcelonai keserű időszakot, felszabadult, élvezi, hogy varázsolhat, ráadásul újra közönségkedvenc a Wanda Metropolitano Stadionban. Újra abban a szerepkörben alkothat, amelyben igazán jó, kulcspasszai megtalálják a társait, jól fejezi be a helyzeteit, a kapunak háttal is megállja a helyét, erős a párharcokban, 175 centis termete, törékeny alkata ellenére is lepattannak róla a védők. Bár karrierje több mint sikeres, azért még maradt miért küzdenie: nem volt még spanyol bajnok és BL-győztes sem, és az Európa-bajnoki cím is várat magára...

Előtte a pálya.

(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2023. november 4-i lapszámában jelent meg.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik