A „rossz” Mourinho: Hamarabb kellett volna szerződtetnem Diego Lópezt

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.05.03. 17:40
null
José Mourinho néhány dolgot másképp csinálna, ha most állna munkába a Real Madridnál (Fotó: Reuters)
José Mourinho, a spanyol élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban szereplő Real Madrid vezetőedzője pénteki sajtótájékoztatóján több érdekes témáról is szót ejtett. A portugál szakember véleményt formált a vele szemben támasztott elvárásokról, a jövőjéről, a bajnoki címért folytatott kissé reménytelen versenyfutásról, valamint Diego Lopezről is, akivel kapcsolatban olyasvalamit mondott, amivel alaposan odaszúrt az együttes klublegendájának, Iker Casillasnak.

„A szezon végén leülök a klub elnökével, Florentino Pérezzel, és az általános igazgatóval, José Ángel Sánchezzel, hogy megvitassuk a jövőmet. Ők nemcsak a klub elöljárói, hanem a barátaim is. Öt bajnoki meccs és egy kupadöntő azonban még hátravan az idényből” – kezdte Mourinho, majd arra a kérdésre válaszolt, hogy milyen érzés úgy dolgozni, hogy a sajtó folyamatosan a jövőjéről cikkezik.

„Ugyanolyan, mint eddig. Azt hiszem, más kluboknál is hasonló a helyzet. Nézzék meg a Paris Saint-Germaint, ahonnan Carlo Ancelotti valószínűleg távozik. A Bayern München rekordot döntött a Bundesligában, ám a jelenlegi edzőjüket a nyáron Pep Guardiola váltja. A Manchester Citynél Roberto Mancini távozásáról lehet hallani. A Chelsea-től Rafa Benítez fog távozni, akinek a helyére vagy én, vagy valaki más fog ülni. Szóval sok klub van abban a helyzetben, mint a Real Madrid” – vélekedett a portugál szakember, aki véleményt formált a sajtó által ráhelyezett nyomásra is.

„Nem érzek semmilyen nyomást, de egyébként sem probléma ez a számomra, nem játszanak közre a döntéseimben. Azok a játékosok, akik ma már edzőként tevékenykednek, mindannyian úgy vélekednek, hogy egy futballista élete egyszerű, az edzőé pedig nehéz. Ha edző leszel, megváltozik az életed. Ezért mindig azt mondom a játékosaimnak, hogy élvezzék a futballistaéletet” – folytatta a szakember, aki ezt követően újabb kérdést kapott a jövőjével kapcsolatban, amire ezúttal már bővebben, de titokzatosan válaszolt.

„Nem érdemes arról beszélni, hogy elmegyek-e, vagy sem. Ha elmegyek, nem fogom megmondani a sajtónak, hogy miért döntöttem így, ugyanis minden korábbi klubommal jó viszonyt ápolok, soha nem volt róluk egy rossz szavam sem. És ha egy napon távozom a Real Madridtól, vele sem lesz más a helyzet. Az élet gyönyörű, a futball fantasztikus, ha a pályafutásod egyik szakasza lezárul, másnap új korszak kezdődik” – fejtette ki álláspontját Mourinho, aki készült a mai sajótájékoztatóra, hiszen a következő felsorolást egy cetliről olvasta fel.

„Huszonegy év alatt tizennyolc edző fordult meg a klubnál, és összesen öt BL-elődöntőt számlálnak. És a rossz, Mou hármat. Annyi, de annyi mindent nyertem már, hogy az elvárások velem szemben mindig magasabbak, mint amit teljesítek. Előhúzom az egyik híres papírkámat: a rekordot jelentő bajnoki győzelem az enyém, és megpróbálhatjátok megsemmisíteni, de nem fog sikerülni. Húsz év után nyertünk újra kupát. Ezt sem törölhetitek el. A Szuperkupa kicsi, de a három BL-elődöntőt – bár nem táplálják az egómat, és nem is elégítenek ki – nem könnyű elérni. Nem könnyű, mivel Toshack, Di Stéfano, Antics, Arsenio, Capello, Floro, Valdano, Heynckes, Hiddink, Camacho, López Caro, García Remón, Del Bosque, Queiroz, Luxemburgo, Juande, Schuster és Pellegrini összesen ötször jutott el idáig. A rossz Mou pedig háromszor” – mondta Mourinho, utalva a Real 1989-es és 2001-es elődöntőjére, illetve a blancók 1998-as, 2000-es és 2002-es győzelmére a legrangosabb európai kupasorozatban.

A Portóval és az Interrel is Bajnokok Ligáját nyerő vezetőedző a „királyiakkal” (még) nem nyerte meg a trófeát, így felvetődik a kérdés: nem jelent-e elegendő motivációt Mourinhónak, hogy a Reallal is a csúcsra érjen?

„Én csak azt szeretném, hogy a Real nyerjen. A Chelsea edzőjeként nem nyertem meg a BL-t, de amikor tavaly elhódították a trófeát, nagyon boldog voltam. Amikor elkezdek dolgozni egy klubnál, ott megszeretnek engem. Madrid mindig is különleges hely lesz a számomra, és azt akarom, hogy a Real története során tizedszer is megnyerje a BL-t. Tökéletes lenne, ha ezt velem érné el, de lehet, hogy másik edzővel fogja. Amikor távozom egy klubtól, minden jót kívánok neki a továbbiakban. Bármikor is nyerje meg a Real a BL-t, annak nagyon fogok örülni” – mondta Mourinho, akit arról is kérdeztek, mit tenne másképp, ha most töltené az első évét a blancóknál.

„Aktívabb, erélyesebb, határozottabb és igényesebb lennék. Az első szezon végén szerződtettem volna Diego Lópezt. Le akartam őt igazolni, de nem eléggé, sajnálom” – nyilatkozta a „Special One”.

Mourinho nem kerülhette el az ősi rivális FC Barcelonával kapcsolatos kérdéseket sem.

„Rosszul kezdtük a bajnokságot, amelynek megfizettük az árát. Nem szabadott volna ekkora pontelőnyt adni a Barcelonának. Nem hiszem, hogy a tavaly megszerzett száz pontunkat bárki is könnyen túlszárnyalhatná. A Barcelonának idén lehetősége van rá, és ha sikerül neki, az azért lesz, mert a legutóbbi húsz-harminc év legjobb csapatával rendelkezik. Büszke vagyok rá, hogy Spanyolországban megtörtük a hegemóniáját, nemzetközi színtéren három éve az Interrel sikerült ugyanez. De megismételném, hogy a Barcelona még mindig fantasztikus csapat” – zárta mondandóját Mourinho.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik