A Barcelona 150 ezer férőhelyes stadion építését tervezi – a tengeren

Vágólapra másolva!
2009.07.19. 20:33
Címkék
Korábban a Portsmouth-nak nem sikerült, most a Barcelonánál vetődött fel, hogy a tengeren építsenek új stadiont. A katalán klub egyik egyesületi tagjának tervei szerint a klub egy mesterséges szigeten hozhatja létre az új, 150 ezer szurkoló befogadására alkalmas létesítményt.
A Barcelona új stadionja egy szigeten lehet
A Barcelona új stadionja egy szigeten lehet
A Barcelona új stadionja egy szigeten lehet
A Barcelona új stadionja egy szigeten lehet

Úgy tűnik, hogy az elmúlt idényben triplázó Barcelona kinőtte a közel 100 ezer néző befogadására alkalmas Camp Nout. Már korábban is felvetődött a katalán klubnál, hogy új, modernebb és nagyobb stadionra van szükség, és most forradalmi tervekkel állt elő az egyik egyesületi tag.

Az építész Emili Vidal és csapata tervei szerint ugyanis a tengeren, egy mesterséges szigeten lenne az új létesítmény, amely nem kevesebb mint 150 ezer szurkoló befogadására lenne alkalmas. Az építészek már a látványterveket is elkészítették, és nyilvánosságra hozták.

A Barcelona vezetői 2007-ben a brit építész, Norman Foster vállalatát bízták meg azzal, hogy kibővítse, és felújítsa a Camp Nout, de az egyesületi tagok túlnyomó többségének nem nyerte el a tetszését a projekt, mivel – többek között – a stadion beléptetőrendszere nem javult.

Áprilisban aztán Jaume Llauradó, az egyesületi tagok egyik csoportjának elnöke úgy nyilatkozott, hogy mindenképpen szükség lenne egy 130 ezer férőhelyes új stadionra, mivel – többek között – a mérkőzések idején megbénul a Camp Nou környéke, valamint kevés a parkolóhely és nehézkes a belépés. Úgy tűnik, Emili Vidal tudja, hogy lehetne megoldani a problémákat.

A Barcelonáéhoz hasonló tervet nyújtott be az angol élvonalbeli Portsmouth is, de a kikötőbe tervezett Dockland Stadium-projektet felfüggesztették. A Pompey vezetősége 36 ezer fős befogadóképességű stadiont álmodott meg, melynek felépítése 600 millió fontba került volna.

A városi önkormányzat és a haditengerészet aggályai miatt előbb a helyszínt változtatták meg a Horsea-szigetre, majd a gazdasági válság miatt egyelőre feladták a tervet, és a Fratton Parkot újítják fel.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik