Felmérések szerint a Barcának van a legnagyobb szurkolótábora Európában

Vágólapra másolva!
2009.02.11. 19:28
Egy német közvélemény-kutató cég felmérése szerint a Barcelona napjaink legnépszerűbb labdarúgóklubja Európában. A kutatás szerint a katalánoknak 44.2 millió ember szurkol az öreg kontinensen, így 3.2 millióval több támogatójuk van, mint a listán második Real Madridnak és a 6.6 millióval több, mint a 2008-as Bajnokok Ligája-győztes Manchester Unitednek.
A statisztika szerint ők vannak a legtöbben Európában
Fotó: Imago (archív)
A statisztika szerint ők vannak a legtöbben Európában
A statisztika szerint ők vannak a legtöbben Európában
Fotó: Imago (archív)
A statisztika szerint ők vannak a legtöbben Európában

A német Sport+Markt ügynökség felmérése szerint a Barcelona szurkolótábora – amely az elmúlt évben is az első helyen végzett a vonatkozó listán – 50.3 millióról 44.2 millióra csökkent, ennek ellenére továbbra is vezetnek az ősi rivális Real Madrid és a többi európai klub előtt.

A BL-győztes „vörös ördögök” szurkolói száma – nem mellékesen az újabb sikereknek köszönhetően is – 32.8 millióról 37.6-ra nőtt. Nem akármilyen népszerűség-növekedést tudhat magának a szentpétervári Zenit, Huszti Szabolcs csapatának több mint 8 millióval szurkolnak többen, mint egy éve, és ezzel már az 5. legnépszerűbb klub Európában.

Az Arsenal – amely egy másik felmérés szerint a világ legnépszerűbb csapata – Európában csak a hetedik. A legjobb német együttes a Bayern München 19.8 millió szurkolóval.

A felmérés készítői összesen 10 000 labdarúgó-szurkolót kérdeztek meg mintegy 16 országban. A Top20-as listán szereplő angol klubok megelőzik számban a spanyol szimpatizánsokat. Ha hinni lehet a statisztikának, akkor hétről hétre 114.1 milliónyian szorítanak valamelyik angol egyesületnek és 93.4 millióan hispán csapatoknak. A harmadik helyen a Serie A klubjai állnak, összesen 60.9 millió drukkerrel.

A Sport+Markt szerint a legjobb csapatoknak egyre nagyobb női szurkolótáboruk van, a labdarúgódrukkerek 38 %-a nő, átlagéletkoruk 37.1 év, ami azt jelenti, hogy a legnépszerűbb európai sportág történései hatással vannak nemcsak a fiatal, de az összes női korosztályra. Érdekesség, hogy a török Galatasaraynak több női szurkolója van, mint férfi (54.2% a nők aránya), de az AC Milannak is érdemes női mezeket gyártani, ugyanis szurkolóik fele (50%) közülük kerül ki.

A LEGNÉPSZERŰBBEK

Csapat Szurkoló (Elmúlt évi adat)
1. Barcelona (spanyol) 44.2 millió (50.3 millió)
2. Real Madrid (spanyol) 41 (45.9)
3. Manchester United (angol) 37.6 (32.8)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik