Egy félidőn át játszott jobban a Barca, a hajrá a baszkoké volt

KRASZ EMILKRASZ EMIL
Vágólapra másolva!
2008.01.27. 21:15
A spanyol élvonalbeli labdarúgó-bajnokság 21. fordulójában az Athletic Bilbao hazai pályán 1-1-s döntetlent játszott az FC Barcelona együttesével. A találkozó első félideje a vendégeké volt, akik mezőnyfölénye a 35. percben érett góllá. A második felvonás közepén feltámadó hazaiak azonban kiegyenlítettek és teljesen megérdemeltek jutottak egy ponthoz.
Reuters
Reuters

Szavazás

Melyik csapat nyeri a spanyol labdarúgó-bajnokságot?

Írja be az itt látható számot!
A tabellán második az ugyanott tizenhatodikhoz látogatott, a mérkőzés vendéggyőzelmet ígért. Amennyiben a száraz tényekre hagyatkozunk. A Bilbao azonban baszk csapat lévén, álljon a tabellán bárhogy, a két nagy honi rivális, a Real Madrid és a Barcelona ellen mindig is messze erőn felül teljesített. Főként hazai pályán. A királyiak Ruud van Nistelrooy 55. percben szerzett találatával az ősszel nehezen verték az Athleticet Bilbaóban.

A második fordulóban a Barca a Nou Campban 3-1-re győzött a bilbaóiak ellen, de a katalánok góljait jegyző két játékos, a duplázó Ronaldinho és Yaya Touré különböző okok miatt a visszavágón nem lehetett tagja csapatának. Előbbi még mindig sérült, utóbbinak válogatottbeli kötelezettsége van.

Frank Rijkaard kerete azonban van olyan erős, hogy nem érezte meg nevezettek hiányát. A brazilt különösen nem, hiszen formája alapján ősszel inkább a kerékkötője volt a gárdának, amely nélküle hiba nélkül veszi az akadályokat.

A Bilbao elleni összecsapás Víctor Valdés kapus bravúrjával kezdődött, aki remek vetődéssel tessékelte szögletre Orbaiz távoli lövését.

Támadásban maradtak a hazaiak, a vendégvédők nem voltak elég határozottak, így nem is tették zsebre, amit veszekedő Valdéstől kaptak egy kapujukat messze elkerülő fejest követően.

A sérülése után immár a kezdőbe is visszatérő Lionel Messi rázta fel a katalánokat álmos kezdésükből: ez bizony kevés lesz, el kellene kezdeni futballozni. Az argentin szélső cselsorozatokkal és egy életerős, ballábas bombával jelentkezett.

Az első félidő közepére kiegyenlítődött a mezőnyjáték, majd egyre inkább átvették a kontrollt a vendégek. Gólhelyzetet ugyan nem tudtak kidolgozni, de eközben a hazaiak is egyre messzebb kerültek Valdés kapujától.

A katalán csapat motorja ezúttal is Andrés Iniesta volt - a középpályás a héten hosszabbította meg 2014-ig csak két év múlva lejáró szerződését -, akit több alkalommal is csak szabálytalanul tudtak megállítani a hazai középpályások. Ketten be is sárgultak a labdát jól fedező Iniestáról.

Fölpörgött a Barcelona, középpályán jobbára csak nyomozták őket a baszkok, de gólt mégis a hazaiak szerezhettek volna: Aduriz hiába tudott lefordulni Puyolról, estében már csak a kapu fölé tudott lőni. A találkozó addigi legnagyobb helyzete maradt kihasználatlanul.

VIDEÓ

Gyorsan válaszolt a lehetőségre a Barca, mégpedig egy góllal. Messi rontott rá egy védők mögé beívelt labdára, de a kapujából önfeláldozóan kifutó Aranzubia még mentett az argentin szélső elől. A kipattanót azonban Deco gyűjtötte be a tizenhatos előterében, majd készítette le jobboldalra a lendülettel érkező Krkicnek. A katalánok Bojanja aztán nem sokat teketóriázott: tizennégy méterről, védőjét megelőzve, bal belsővel a kapu jobb oldalába lőtt laposan. A labda két védő között talált utat a hálóba.

Megérdemelten vonult egygólos előnnyel pihenőre a vendégcsapat, hiszen többet tettek a vezetés megszerzéséért, mint a hazaiak, ráadásul látványosabban és gyorsabban is játszottak.

A második felvonás elején húsz másodperc (!) kellett az első vendéghelyzethez: tili-toli után Henry a bal kapufa mellé gurított. Egy perccel később Messi visszapasszát Deco emelte kapu fölé tíz méterről.

Akarta, csak nem tudta eldönteni a találkozót a Barcelona, ezt megérezve a hazaiak előbb ki-, majd feltámadtak. Egyre-másra vezették a magukban (gól)veszélyt hordozó támadásokat, amelyeket aztán lövésekkel is be tudtak fejezni. Bizony, hosszú tétlenség után Valdésnak is kapaszkodnia kellett nem egyszer.

Aztán a 78. percben már ő is tehetetlen volt: a Bilbao két csereember összjátéka után kiegyenlített. A szünetben beálló Garmendia jobboldali beadását a középen érkező, alig tíz perce beálló Llorente pörgette a rövidoldalról a vendégkapuba. A gólszerzőről Thuram maradt le egy ütemmel, Valdés pedig tehetetlen volt a közeli lövéssel szemben.

A hátralévő tizennégy percben már nem változott az eredmény: a baszkok ereje nem fogyott, a katalánokban már nem volt már tűz a visszatámadáshoz. A végeredmény így igazságos.

Nyolcadszor játszott döntetlent a bajnokságban a Bilbao, hetedszer hazai pályán, ahol tizenegy bajnokit követően még mindig csak szerény tizenhárom pontot tudott gyűjteni.

A Barcelona ötödik döntetlenjét könyveltette el, mind az ötöt vendégként, ahol továbbra is fontos pontokat hagynak veszendőbe menni. A katalánok igen ígéretes évkezdetet követően 2008-ban az első bajnokijukat nem nyerték meg - hármat húztak be egymást követően, kapott gól nélkül -, így esélyt adtak a Real Madridnak, hogy még tovább növelje már így is tetemesnek tetsző, hétpontos előnyét.

SPANYOL ÉLVONALBELI LABDARÚGÓ-BAJNOKSÁG (LA LIGA), 21. FORDULÓ:

---- V ---- &
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik