Ronaldinho edzésen elismerte: igen, ő a csapat fekete báránya!

Vágólapra másolva!
2007.11.30. 18:48
A spanyol élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban (La Liga) a 14. forduló mérkőzéseit rendezik meg a hétvégén. Külön is ki kell emelnünk az Espanyol-Barcelona városi rangadót, amelyeket a vendégek részéről rendhagyó esetek vezettek fel. A csapat brazil aranylabdása, Ronaldinho edzésen a társak előtt elismerte, hogy bizony ő a csapat fekete báránya, míg a vezetőedző, Frank Rijkaard épp most helyezte kilátásba, hogy nem tölti ki 2009 nyaráig szóló, még másfél évig érvényes szerződését.
A két edző Valverde (balra, Espanyol) és Rijkaard (jobbra, Barcelona) pózol csapatának mezéle a városi derbi előtt
Reuters
A két edző Valverde (balra, Espanyol) és Rijkaard (jobbra, Barcelona) pózol csapatának mezéle a városi derbi előtt
A két edző Valverde (balra, Espanyol) és Rijkaard (jobbra, Barcelona) pózol csapatának mezéle a városi derbi előtt
Reuters
A két edző Valverde (balra, Espanyol) és Rijkaard (jobbra, Barcelona) pózol csapatának mezéle a városi derbi előtt

Szavazás

Melyik csapat nyeri a spanyol labdarúgó-bajnokságot?

Írja be az itt látható számot!
Immár kéthetes a történet: a válogatott mérkőzések miatti, kéthetes bajnoki szünetben a Barcelona brazil légiósa, a nyár óta sérült Edmílson a csapat rossz hangulatával magyarázta a vártnál haloványabb bajnoki szereplést, elsősorban az idegenbeli fellépéseket. Előbb még rébuszokban beszélt, majd elsőszámú - és tulajdonképpen egyetlen - felelősként, a csapat fekete bárányaként honfitársát, Ronaldinhót nevezte meg. Lett is perpatvar a nyilatkozatból házon belül.

Az érintett formája továbbra sem idézi önmagát, a Lyon elleni, hétközi BL-meccsen meglepetésre csak a kispadról szállt be. Előfordult, hogy bajnokin még oda sem jelölték, mondvacsinált okokra hivatkozva. Egy Ronaldinho kispados ott, ahol egy Krkic nevű, 17 éves süvölvény a kezdőben kap helyet! Skandalum! És mégis, aligha lehet elfogultsággal vádolni a csapatot összeállító Rijkaardot. Miközben a brazilt a Milannal és a Chelsea-vel is napi rendszerességgel hozzák hírbe, az ifjonc már gólokkal bizonyítja tehetségét és érettségét, minek után a spanyol szövetségi kapitány, Luis Aragonés már a nyári Eb-keretben is helyet szorítana neki. Nem a korosztályos csapatok valamelyikében, hanem a felnőttek között!

A fekete bárány én vagyok
A fekete bárány én vagyok
A hétközi edzésen aztán Ronaldinho feltette a kezét és elismerte: igen, én vagyok a csapat fekete báránya! Tette mindezt egy cicajáték során éppen általa elrontott passzt követően, amelynek a társak körében természetesen nagy tetszést váltott ki.

Az viszont aligha okozott ekkora örömöt a keretben, hogy a csapat vezetőedzője, a Barcát 2003 nyara óta irányító Rijkaard sajtótájékoztatón jelentette be: nem biztos, hogy kitölti 2009 nyaráig szóló szerződését.

A tréner ugyanis elképzelhetőnek tartja, hogy amennyiben mindkét fél úgy gondolja, akár el is hagyhatja a katalán klubot. Tény: a féléves ismeretség után 2004 tavaszán már menetelő Barcelona a rákövetkező két idényben bajnokságot nyert, teljesítményére a koronát a 2006-s BL-sikerrel tette fel.

Az előző szezon azonban csalódásoktól volt terhes. Előbb a megsérült Eto’o pótlása tűnt megoldhatatlan feladatnak Rijkaard számára, majd a kameruni visszatérte okozott nem kis gondot. Ronaldinho sem csillogott, bár a gólokkal nem volt adós, mezőnyben messze nem nyújtotta képességei legjavát. El is bukta a Barca a bajnokságot, a Spanyol Kupában a Getafe küldte padlóra őket, a BL-ben a nyolcaddöntő jelentette a végállomást.

Miután a folytatásban sem sikerült úrrá lenni a nehézségeken, így idén ősszel a hullámvölgy tovább tart. A Nou Camp ugyan bevehetetlen - hétből hetet nyertek -, de idegenben még a kötelezők sem jöttek. A BL-ben biztoson jutottak be a nyolcaddöntőbe, ám a játék többször hagyott kívánnivalót maga után. A pazar labdabirtoklási mutatókhoz ugyanis nem párosult kellő lendület, így az ellenfelek szorgos és szoros védekezéssel ellent tudnak állni az esélyesebb gránátvörös-kékeknek.

Puyol és Tamudo, a két csapat kapitánya elismerően nyilatkozott a riválisról
Puyol és Tamudo, a két csapat kapitánya elismerően nyilatkozott a riválisról
Különösen igaz ez az Espanyol esetében, amelyet az előző idényben egyszer sem győzött le a Barca. A Montjuicon 3-1-ra kikapott a Rijkaard-csapat és otthon is csupán 2-2-re voltak képesek. Az Espanyol kapitánya és gólzsákja, Tamudo egymaga hármat vállalt csapat öt góljából és idén sincs rossz formában.

Mint ahogyan negyedik helyen álló csapata is jól muzsikál, csupán két ponttal maradnak el a harmadik Barcelonától. Hat hazai mérkőzésük közül négyet nyertek meg, miközben a Barca vendégként igencsak előzékeny: a megszerezhető 18 pontból mindössze hatot gyűjtöttek be. Egy városi rangadón azonban az otthon és az idegen különösen relatív fogalmak.

A listavezető, nem mellékesen címvédő Real Madrid a Bernabueban fogadja az igen masszív Santandert, amelynek idegenbeli mérlege speciel jobb a Barcáénál, no de a királyiak otthon hatból hatot húztak be eddig.

A szezon meglepetéscsapata, a fővárosiaktól mindössze egy ponttal elmaradó Villarreal ahhoz a Valladolidhoz látogat, amely pályaválasztóként eddig mindössze egyszer nyert.

A bajnokság további meghatározó egyletei közül a félszemmel a bajnoki címre kacsintó Atlético Madrid az utolsó előtti Betishez látogat, míg a Valencia a Bilbaót fogadja. A képességek tekintetében előbbiekkel a versenyt felvevő, a szezonban viszont rosszul kezdő Sevilla az Ameriához utazik.

LA LIGA, SPANYOL ÉLVONALBELI LABDARÚGÓ-BAJNOKSÁG:

14. FORDULÓ:
Almeria – Sevilla dec. 1. 20:00
Real Madrid - Racing Santander dec. 1. 20:00
Espanyol – Barcelona dec. 1. 22:00
Valladolid – Villarreal dec. 2. 17:00
Getafe – Levante dec. 2. 17:00
Recreativo Huelva – Zaragoza dec. 2. 17:00
Mallorca – Murcia dec. 2. 17:00
Deportivo La Coruna – Osasuna dec. 2. 17:00
Real Betis - Atletico Madrid dec. 2. 19:00
Valencia - Athletic Bilbao dec. 2. 21:00
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik