Cruyff: Itt a Barca átalakításának ideje

K.E. K.E.K.E. K.E.
Vágólapra másolva!
2007.02.12. 14:46
A Barcelona labdarúgó-csapata első helyen áll a spanyol élvonalban, a katalánok jó eséllyel pályáznak az ismételt címvédésre. Az utóbbi két szezonban nem találtatott náluk jobb csapat a honi mezőnyben, tavaly a kontinensen sem. A gárda Frank Rijkaard vezetésével a klub történetében másodszor lépett fel Európa trónjára. Ennek ellenére meglepő gondolatokat adott közre Johan Cruyff, aki szerint eljött az idő a váltásra.
Johan Cruyff nyolc évig volt a Barcelona vezetőedzője, véleményére azóta is sokat adnak Katalóniában
Johan Cruyff nyolc évig volt a Barcelona vezetőedzője, véleményére azóta is sokat adnak Katalóniában
Johan Cruyff nyolc évig volt a Barcelona vezetőedzője, véleményére azóta is sokat adnak Katalóniában
Johan Cruyff nyolc évig volt a Barcelona vezetőedzője, véleményére azóta is sokat adnak Katalóniában

Szavazás

Melyik csapat nyeri a spanyol labdarúgó-bajnokságot?

Írja be az itt látható számot!
Az utóbbi idők nyögvenyelős eredményei és mutatott játéka után a hétvégén remekelt és Ronaldinho két góljával magabiztosan nyerte a Barcelona a Santander elleni bajnokit a Nou Campban. Ráadásul a brazil klasszis ismét csillogott és újra bevethető állapotban van hosszú sérülés után Eto’o és Messi.

Cruyff, a gránátvörös-kékek korábbi játékosa és edzője azonban most látta elérkezettnek a pillanatot, hogy egy kicsit a távolabbi jövőbe is nézzen.

„Egy futballcsapat élete ciklusokra bontható. Minden ciklus három vagy négy évig tart. Nehéz felismerni azt a pillanatot, amikor eljön ennek a ciklusnak a vége, ráadásul tenni ellene még nehezebb. Addigra már elmúlik a személyes kisugárzás, anélkül pedig nehéz összhangba kerülni és maradni a csapattal.”

„A Barcelona most érkezett el erre a pontra. Négy év van mögöttük, eljött az ideje, hogy új csapatot építsenek. Ha megvan az elnökben, a sportigazgatóban és a vezetőedzőben a hajlandóság erre, akkor el tudnak indítani egy új korszakot.

„Nagyon fontos, hogy nem lehet elaprózni ezt a dolgot, legyen szó akár nagycsapatról, akár kiscsapatról. Nem elég csupán megindítanom a folyamatot, látszatintézkedéseket tenni, azokat következetesen végig is kell vinni. Hiszem, hogy eljött ez pillanat a Barcelona életében. Bár jelenleg még a legjobbak, ez azonban nem örökérvényű dolog. Rajtuk múlik, a mostani sikereket hogyan tudják kamatoztatni a jövőben.”

A gránátvörös-kékek alapcsapata gyakorlatilag 2003 óta játszik együtt: akkor érkezett Ronaldinho és Frank Rijkaard vezetőedző is. Joan Laportát pedig elnöknek választották, éveken át tartó mélyrepülést követően.

Egy évvel később, 2004-ben két meghatározó játékos csatlakozott a katalánokhoz, Eto’o és Deco. 2005 őszén pedig Messi érett be a felnőttek mezőnyébe.

Az elmúlt három évben két spanyol bajnoki címük mellé, begyűjtöttek egy BL-elsőséget és egy spanyol Szuperkupát.

A Real Madridnál most hasonlót élnek át, mint Katalóniában 1999-et követően, akkor a két bajnoki címet öt szezon követte, amikor nem sikerült otthon a csúcsra érniük, és történelmi mélypontokat éltek át.

Az idén 60. születésnapját ünneplő Cruyff 1988-tól kezdődően nyolc évig volt a Barcelona vezetőedzője, ez idő alatt tizenegy trófeát gyűjtött be a katalánokkal. 1990-től kezdően egymás után négy bajnokságot nyertek, 1992-ben BEK-győzelmet ünnepelhettek. 1989-ben KEK-t - mindkétszer az olasz Sampdoriát verték -, 1990-ben Spanyol Kupát, 1992-ben európai Szuperkupát nyertek. Háromszor övék lett a spanyol Szuperkupa.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik