Elmaradt a csoda: kiestek a magyar lányok a röplabda Eb-ről

2019.08.29. 17:50
null
A magyar csapat mindent megtett, Szerencsés-Miklai Zsanett (22) például kiválóan játszott, de ez is kevésnek bizonyult (Fotó: Török Attila)
A magyar női röplabda-válogatott ötödik, egyben utolsó csoportmérkőzésén 3:0-ra kikapott Budapesten Hollandia ellen az Európa-bajnokság C jelű csoportjában. A magyar lányok nagyot küzdöttek, de sajnos ez is kevés volt a továbbjutáshoz.

NŐI EURÓPA-BAJNOKSÁG
5. FORDULÓ

HOLLANDIA–MAGYARORSZÁG 3:0 (17, 13, 15)
Papp László Budapest Sportaréna, 2700
néző. V: Ovuka (bosnyák), Sarikaya (török)
HOLLANDIA: BUIJS 12, Belien 7, SLÖETJES 18, Daalderop 5, DE KRUIJF 13, Bongaerts 2. Csere: Schoot (liberó), Lohuis, Jasper 4, Plak 2, Dijkema. Szövetségi kapitány: Jamie Morrison
MAGYARORSZÁG: Sándor 2, Nagy E. 1, Bokorné Liliom 3, Szakmáry 5, Pekárik 3, Tálas. Csere: TÓTH F. (liberó), Bleicher R. 3, Török K. 1, Dékány 3, SZERENCSÉS-MIKLAI 5, Gyimes 1, Németh A. 3. Szövetségi kapitány: Jan De Brandt
Az eredmény alakulása. 1. játszma: 3:1, 6:6, 11:7, 17:11, 20:14, 24:17. 2. játszma: 4:1, 9:3, 10:9, 17:10, 21:11, 24:12. 3. játszma: 0:3, 6:9, 10:9, 14:11, 24:15
MESTERMÉRLEG
Jamie Morrison:
– Jó ez a magyar válogatott, erősen szervált. Mi remekül végrehajtottuk, amit elterveztünk, két és fél szettig mindenképpen, elégedett vagyok a mérkőzéssel. A csoportkörrel is, elképesztően sok meccset játszottunk az elmúlt időszakban, igyekeztem forgatni a csapatot. Remek játékosaim vannak, büszke vagyok rájuk.
Jan De Brandt: – Kár, hogy nem tudtuk megnyerni a románok elleni mérkőzést. Minden szettben közel voltunk hozzájuk, ha sikerül akkor győznünk, sokkal nyugodtabbak lettünk volna, és kényelmesebb helyzetből vártuk volna a folytatást. A horvátok, az azeriek és a hollandok túl erősek nekünk, nem voltunk elég jók ehhez a szinthez.

A csoport végeredménye: 1. (és továbbjutott) Hollandia 5 győzelem/0 vereség, 2. (és továbbjutott) Azerbajdzsán 4/1, 3. (és továbbjutott) Horvátország 3/2, 4. (és továbbjutott) Románia 2/3, 5. Magyarország 1/4, 6. Észtország 0/5

TOVÁBBI EREDMÉNYEK
A-CSOPORT
Bulgária–Finnország 3:0
(15, 14, 21)
Szerbia–Törökország 3:1 (–23, 19, 22, 22)
B-CSOPORT
Ukrajna–Portugália 3:0 (22, 15, 20)
Lengyelország–Olaszország 3:2 (14, –19, –13, 21, 12)
C-CSOPORT
Azerbajdzsán–Románia 3:0 (15, 14, 21)
D-CSOPORT
Oroszország–Szlovákia 3:0 (14, 9, 12)
Svájc–Fehéroroszország 3:1 (–19, 18, 27, 21)

SZAKMÁRY GRÉTA: MEGKÖNNYEZTEM, A HIDEG IS KIRÁZ, HOGY HAZAI KÖZÖNSÉG ELŐTT JÁTSZHATTUNK!

ÖSSZEFOGLALÓ

A papírformának megfelelően kikapott Hollandiától a magyar válogatott a női röplabda Európa-bajnokságon, így egy győzelemmel és négy vereséggel fejezte be a szereplést a részben hazai rendezésű eseményen.

„Ne viccelj, simán, három nullára nyerünk” – vetette oda tréfálkozva az egyik kolléga kicsivel azután, hogy a minket egyébként legyőző azeriek tettek nekünk egy szívességet, és három nullára lemosták a pályáról a románokat. A három szett alatt tíz ászt ütő és harminc pontot szerző Polina Rahimova és társai így lehetővé tették, hogy a legelvakultabb magyar szurkolók még nagyjából két órán át reménykedjenek a csodában. No meg talán Jan De Brandt, aki az utolsó csoportmeccs kezdete előtt úgy fogalmazott a televíziónak, hogy az életben egyszer Dávid legyőzheti Góliátot.

Egyszer biztosan, csak ez nem az a nap volt.

Nyilván előzetesen meg aztán az eredmények tükrében sem kalkulált úgy senki, hogy a legutóbbi Európa-bajnokságon ezüstérmes, a riói olimpián és a tavalyi világbajnokságon egyaránt negyedik Hollandia ellen bármit – szettet, pontot, győzelmet... – szerezhetünk a tapasztalaton kívül, még akkor is, ha a csoportból továbblépéshez 3:0-s vagy 3:1-es siker kellett.

A közösségi médiát már bejárta, milyen vicces és szórakoztató bemelegítést szokott tartani a hollandok erőnléti edzője, ennek némileg egyszerűsített, „átlagosabb” verziójával készültek a meccsre ellenfeleink, akik a pályán aztán nem ismertek tréfát.

Azzal sem lehetett „meghatni” őket, hogy a Ludvig Zsolt, a Magyar Röplabdaszövetség főtitkára a szervezet nevében kedves figyelmesség gyanánt köszöntötte a születésnapos liberót, a 31 éves Myrthe Schootot. Schoot ettől még remekül szedte fel a labdákat, igaz, nálunk sem lehetett nagy panasz a Molcsányi Rita helyett kezdő Tóth Fruzsinára.

Sokadszor állapíthattuk meg, mennyire jó, hogy a sportágban használják a challenge-et, azaz a videobírót. Az ezen a szinten már roppant gyors labdák helyes megítéléséhez néha egyszerűen kevés az emberi szem, így lett 19:12 helyett csak 18:13 a hollandoknak egy jól kikért videózás után. Azért a szettet persze simán megnyerték a hollandok, ahogyan a másodikat is, miközben utolsóként a magyar válogatottból Szerencsés-Miklai Zsanett is pályára lépett az Eb-n.

A második játszma eleje azért megmutatta – például Dékány Bernadett-tel a pályán –, milyen is lehetett volna a magyar válogatott játéka korábban, de a felvonás második felében már tíznél is több pont került a két csapat közé.

Miután aztán a csak négyzetrácsos papíron létező esélyek is szertefoszlottak, minden teher és stressz nélkül játszhattak a lányok, ami többször is vezetésben mutatkozott meg. A hálás és hűséges közönség minden magyar pontnál tombolt, és egy emberként szidta a bírót, amikor – a szabályt talán először alkalmazva az Eb-n – Török Katára ráfújták, hogy nem szervált idejében, nyolc másodpercen belül. Olykor hősies védekezéssel, jó megoldásokkal a harmadik szett nagy részében sikerült tartani a lépést az esélyessel, ám ez részsikert sem ért.

A magyar válogatott egy győzelemmel és négy vereséggel zárt a csoportkört, a hatos ötödik helyén végzett – az élre a hollandok kerültek –, és az előzetes várakozásoktól elmaradva nem jutott a nyolcaddöntőbe.

BÚCSÚZÓ KLASSZISOK
A magyar válogatott két kiemelkedő alakja, Bokorné Liliom Rita és Sándor Renáta ezzel a mérkőzéssel befejezte röplabda-pályafutását. Bokorné Liliom könnyes szemmel, elcsukló hangon köszönte meg a közönség biztatását, de természetesen a válogatott hetese is elérzékenyült. Mindkettejüket köszöntötték, és a kivetítőn karrierjük emlékezetes pillanatait is bemutatták.

SÁNDOR RENÁTA: A HIMNUSZIG EGÉSZ JÓL BÍRTAM, AKKOR ÉREZTEM, HOGY VÉGE VAN



PERCRŐL PERCRE

HARMADIK JÁTSZMA

A találkozó után Bokorné Liliom Rita elcsukló hangon, könnyes szemmel köszöni meg a szurkolók biztatását – Sándor Renátával együtt ezzel a mérkőzéssel búcsúzik a pályafutásától.

Csak beleérni tudunk a lecsapásba, 15:25, vége a mérkőzésnek! Hollandia 3:0-ra nyert.

Rontott feladás után újabb holland pont, majd Bongaerts bombáz a magyar lányok közé hibátlanul. Buijs nyitásával sem tudunk mit kezdeni, majd újabb pontos holland támadás, meccslabda. 15:24.

Jan De Brandt újfent időt kér.


A hollandok jönnek ki jobban az időkérésből, 15:20-ra is elhúznak.

Slöetjes ütéséhez Tóth csak hozzáérni tud. 15:16, Jan De Brandt időt kér.

Belien támadása után kimegy a labda, döntetlen – ám a következő támadásnál Pekárikot leblokkolják. Bongaerts a hálóba üt a szélről, magyar pont! 15:15.

Sajnos a hollandok ettől még nem felejtenek el röpizni, ám a következő labdamenetnél kint van a labda, a visszanézés után miénk a pont, 13:14.

Gyimes remekül blokkol elsőre, ám a második kísérletünk már nem jön össze, újabb holland pont. Pekárik ütése után a hollandok örülnek, de visszanézik az esetet. Hozzáért a holland kéz, miénk a pont! 12:13.

Átveszik a vezetést a hollandok, ám a nemrég beállt Miklai ismét remekül ismeri fel a helyzetet, és pontot szerez. Sajnos Slöetjes ütése megint elemi erejű, és a tetejébe még pontos is. Slöetjes újabb támadásába Gyimes nyúl bele, ám sajnos menteni nem tud. Rontott holland nyitás után viszont ismét a magyaroké a labda, 11:12.

Kíméletlen lecsapás Jaspertől, a következő labdamenetben (is) remekül tartja magát a magyar csapat, ám végül megtalálják az üres területet a vendégek. Sorozatban három pont is az övék, 9:9.

Jamie Morrison időt kér!

Remekül védekezik a magyar válogatott, végül Bleicher pimasz bökését nem tudják visszaadni a hollandok! 9:6!

Nem hátrálunk meg! Két újabb pontot is szerez a magyar csapat, ám Buijs határozott támadásával ismét nem tudunk mit kezdeni. Németh viszont blokkolhatatlan ütést ereszt meg, 8:6!

Túlléptük a nyolc másodpercet a szervánál, így 5:2-re módosul az állás, majd Dékány támad a holland térfél üresen hagyott sarka felé, ám sajnos téved néhány centit. Bongaerts szép ejtését nem érjük el, majd két blokk után utolér minket Hollandia. 5:5.

Gyorsan szépít is Hollandia, ám Németh Anett támadása után ismét magyar pont kerül az eredményjelzőre. Dékány jó támadását sem tudják jól blokkolni a vendégek, 5:1 a magyaroknak!

Magyar kezdés után egyből holland pont – illetve szabálytalanság miatt mégis a magyarok örülhetnek, majd Török Kata a holland térfélre helyezi a második magyar pontot. Bleicher ásza után elmondhatjuk, hogy kiválóan indítottuk ezt a szettet, 3:0!

MÁSODIK JÁTSZMA

Plak a következő labdamenetben már nem ad választást, ezzel egyrészt 2:0-ra vezet Hollandia, másrészt biztosan eldől, hogy Magyarország nem jut tovább a csoportjából. 13:25 a játszma vége.

Két újabb kíméletlen holland támadás, majd Hollandia játszmalabdához is jut, ám Gyimes támadásával elhalasztjuk a 0:2-t. 13:24.

Megint hatalmas erejű holland támadás Buijstól, majd Gyimest blokkolják a hálónál. Dékány szerzi a következő magyar pontot, 12:21.

Elképesztő erőket mozgósítanak a lányok, Miklai megint aktivizálja magát, ám Slöetjes két kíméletlen támadásából a másodikra már nem tudunk reagálni. A következő pontot De Kruijf szerzi, majd kipattan a labda. Visszanézik az esetet, nem ért hozzá magyar játékos, miénk a pont! 11:19.

Jan De Brandt ismét időt kér.

Török nyitása után újabb hosszú játék, ám középen nem tudtuk áthatolni a holland falat, majd De Kruijf óriási lecsapással szerez újabb két pontot. 10:17.

Megint szépen, hosszú labdamenetben áll ellen a holland támadásoknak a magyar válogatott, ám Daalderop ütésénél már nincs menekvés. Bleicher sem tud menteni a holland 19-es újabb támadása után, ám a következő labdamenetben Miklai újabb pontot szerez! 10:14.

Az időkérés után Tóth próbál meg mindent egy felpattanó mentés után, de a reklámtábláknál lepattan a labda, majd Buijs is ászt üt. 9:12.

Bleicher Réka ászt üt, Jamie Morrison, a holland szövetségi kapitány időt kér! 9:10.

Sajnos a blokkról megint lejön a labda Miklai támadási kísérlete után, ám Dékány egy gyönyörű ejtéssel javít. Bleicher nyitása és egy rendkívül hosszú, jól kijátszott labdamenet végén Miklai ütése után a blokkról kipattan a labda, nem sokkal később pedig még egy pontot szerez a magyarok 22-ese! 8:10!

Gyorsan javít a magyar csapat, majd egy pontatlan holland lecsapás után is magyar pontnak örülhetünk – bár visszanézik az esetet, mert arra gyanakszanak, hogy a sáncon megpattant a labda. Marad a magyaroké a pont, 5:9!

Jan De Brandt ismét időt kér.

Dékány ütését blokkolják, majd rossz holland nyitás miatt miénk a pont. Slöetjes óriásit üt, hiába minden, csak a háló alatt tudjuk visszatenni, majd még két gyors holland pont jön. 3:9.

Hollandia kezd, először bravúrosan ment Tálas, ám a második támadással már nem tudunk mit kezdeni. Miklai viszont gyönyörű ejtéssel kezd, 1:1. Buijs elemi erejű ütésére megint nem tudunk reagálni, majd szép mezőnyjáték után Dékány hibázik, így a hollandoké a pont. Újabb egy pont itt és ott, majd megint hatalmas erejű holland támadás. Mindent beleadnak a magyar lányok, de ezeket egyelőre nem tudjuk kezelni. 2:5

ELSŐ JÁTSZMA

Slöetjesre egyelőre nincs ellenszerünk, játszmalabdához, majd Daalderop pontja után nyert szetthez jutnak a hollandok. 17:25 a vége.

Bokorné Liliom remek ütése a hálón is megpattan, miénk a pont! Szinte még el sem kezdődik a labdamenet, már le is csapják kíméletlenül a hollandok, 17:23.

Sándor remek ejtéssel javít, a hollandok nem tudnak időben reagálni, ám jó magyar védekezés után is blokkolnak a hollandok. Ezt követően Nagy Esztert sáncolják – 16:22.

Jan De Brandt másodszor is időt kér.


Túlságosan hosszú a holland ütés, egy ponttal közelebb lépünk, ám Buijs gyorsan javít. Hosszabb labdamenet után Sándor csap le, ám nem elég pontosan. 14:20.

Rossz magyar nyitással kezdünk. Bleicher jó közbelépése után Pekárik csapna le, ám sajnos néhány centiméterrel eltéveszti a holland területet. Visszanézik, mert egy holland kéz hozzáért a hálóhoz, miénk a pont! 13:18!

Szakmáry hozza közelebb a magyarokat, ám de Kruijf tartja a különbséget. Nagy mentés után megint Slöetjesé a holland pont, Szakmáry remek ejtéssel válaszol. 12:17.

Nagy Eszter nyit, ám a jó fogadás után megint Slöetjes büntet. Tálasnál kettős érintést lát a játékvezető, majd Bokorné Liliom ütési kísérlete akad fenn a holland blokkon, 10:15 így.

Bokorné Liliom hiába találja magát szemben a blokkal, megoldja a nehéz feladatot, majd egy kipattanó labdával még feljebb zárkózunk, 10:12. Bár visszanézik az esetet, a magyaroké a pont.

Buijs nyitás után jól regáltak a magyarok, miénk a pont, Sándor nyithat, ám Slöetjes megint megtalálja a rést a pajzsunkon. 8:12.

Jan De Brandt időt kért.

Slöetjes szép pörgetéssel szerez újabb pontot Hollandiának, majd egy kemény ütését sem tudják visszaadni a magyar lányok, 7:11.

Nagy Eszter jó blokkja után újra döntetlen, ám Belien gyorsan visszaszeri a vezetést a hollandoknak. Bokorné Liliom ütését viszont nem tudják visszaütni a vendégek. Pontatlan nyitásunk, majd a váratlanul rövid holland nyitás után 7:9 az állás.

A döntetlen után gyorsan két pontot is behúznak a vendégek, majd egy hosszú holland nyitással közelebb férkőzünk. 4:5. Szakmáry jó nyitása után Slöetjes szerez pontot, ám egy hosszú labdamenet végén Sándor lecsapását nem tudják visszaadni, 5:6.

A magyarok kezdik a mérkőzést, rögtön egy rossz nyitással, sikerül egyenlíteni, ám visszaszerzik a vezetést a hollandok, majd egy blokkal már 3:1-re vezetnek. Szakmáry remek lecsapással szépít 3:2-re, majd Pekárik is remekül tesz a holland térfélre egy feladást, 3:3.

ELŐZMÉNYEK

A magyar válogatott három szettben megnyerte az első csoportmérkőzését Észtország ellen, ezután viszont négy szettben kikapott Romániától, majd három játékban Azerbajdzsántól, végül szintén három szettben Horvátországtól. Így már csak halvány esélye maradt a továbbjutásra. Azerbajdzsán viszont legyőzte a románokat 3:0-ra, így a minimális remény még él – „csak” 3:0-ra vagy 3:1-re le kell győzni az Európa-bajnoki ezüstérmes Hollandiát.

A MAGYAR NŐI RÖPLABDA-VÁLOGATOTT KERETE

Feladók:Bleicher Réka(Újpesti TE),Tálas Zsuzsanna(Swietelsky-Békéscsabai RSE)
Ütők:Bokorné Liliom Rita(Újpesti TE),Dékány Bernadett(Vasas Óbuda),Szerencsés-Miklai Zsanett(1. MCM-Diamant Kaposvár),Németh Anett(Coastal Carolina University – Egyesült Államok),Sándor Renáta(Allianz MTV Stuttgart – Németország),Szakmáry Gréta (SSC Palmberg Schwerin – Németország),Török Kata(Vasas Óbuda)
Centerek: Gyimes Zsófia(Kansas State University – Egyesült Államok),Nagy Eszter(Rote Raben Vilsbiburg – Németország),Pekárik Eszter(Swietelsky-Békéscsabai RSE)
Liberók: Molcsányi Rita(Swietelsky-Békéscsabai RSE),Tóth Fruzsina(Fatum-Nyíregyháza)

A NŐI RÖPLABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG CSOPORTJAI
A-csoport (Ankara):
Törökország, Szerbia, Bulgária, Franciaország, Finnország, Görögország
B-csoport (Lódz):Lengyelország, Olaszország, Belgium, Ukrajna, Portugália, Szlovénia
C-csoport (Budapest):MAGYARORSZÁG,Hollandia, Horvátország, Azerbajdzsán, Románia, Észtország
D-csoport (Pozsony):Szlovákia, Oroszország, Németország, Fehéroroszország, Spanyolország, Svájc

AZ EURÓPA-BAJNOKSÁG PROGRAMJA ÉS EREDMÉNYEI ITT!

Ezek is érdekelhetik
Legfrissebb hírek