MTI/NSO 2019.01.23 12:51 Frissítve: 2019.01.23 14:18

Női röplabda Eb: a hollandokkal egy csoportban a magyarok

A magyar női röplabda-válogatott többek között a világbajnoki és olimpiai negyedik, Eb-ezüstérmes Hollandiával került egy csoportba az augusztusban és szeptemberben sorra kerülő, részben budapesti rendezésű Európa-bajnokságon.

Magyar megbeszélés a horvátok elleni tavaly májusi Európa-liga-mérkőzésen (Fotó: Dömötör Csaba)

 

A csoportok szerdai, isztambuli sorsolásán eldőlt, hogy a belga Jan De Brandt irányította magyar csapat a hollandok mellett a horvátokkal, az azeriekkel, a románokkal és az Eb-újonc észtekkel került egy hatosba.

A sorsoláson az európai ranglista alapján négycsapatos kalapokba osztották a válogatottakat, ezt követően húzták ki az együtteseket a rendező országok együttesei mellé.

A végeredmény magyar szempontból kedvezőnek mondható, ugyanis – bár a hollandok kiemelkednek a hatosból – a csoportriválisok közül Jan De Brandt tanítványai az elmúlt években a horvátokat, a románokat, az azerieket és az észteket is legyőzték.

A sorsolást aztán értékelték a magyar küldöttség tagjai.

„Minden csapatot várunk szeretettel, és igyekszünk minden elvárásnak megfelelni házigazdaként. A sorsolás alapján az összes mérkőzés nagyon izgalmasnak ígérkezik, s arra biztatok minden szurkolót, hogy legyenek részesei ennek a remek eseménynek és minél nagyobb számban látogassanak ki a meccsekre” – mondta az NSO-nak Ludvig Zsolt, a magyar szövetség főtitkára.

„Azt hiszem, hogy mi Jannal a lehető legkedvezőbb ellenfeleket húztuk. Nagyon fontos dolog az is, hogy gyakorlatilag minden válogatottat ismerünk, hiszen az elmúlt években majdnem mindegyikkel játszottunk. Nem lesz könnyű, de ehhez képest például az A igazi halálcsoportnak tűnik” – nyilatkozta Dobi Edina, az Eb magyarországi háziasszonya.

„Nagyon vegyes csoportba kerültünk, ahol egyértelműen Hollandia a favorit, a többi válogatott viszont nagyjából egyforma játékerőt képvisel. Ha jól játszunk, akkor akár a második-harmadik hely is elérhető, s ez azért lenne fontos, hogy legyen esélyünk sikerrel megvívni a nyolcaddöntőt is. A negyedik helyet mindenképpen el kellene kerülnünk, mert akkor várhatóan a világbajnok Szerbiával kellene megmérkőznünk a folytatásban. Összességében örülhetünk a csoportbeosztásnak, hiszen remek csapatok jönnek majd Magyarországra” – fogalmazott Jan De Brandt szövetségi kapitány.

A csoportok első négy helyezettje jut a nyolcaddöntőbe, amelyet még négy helyszínen vívnak. A negyeddöntőre Lengyelországban és Törökországban kerül sor, míg az elődöntőnek, valamint a bronzmérkőzésnek és a finálénak Ankara ad otthont.

Az Európa-bajnokságot – melyen először szerepel 24 csapat – augusztus 23. és szeptember 8. között rendezik Budapesten, Pozsonyban, Ankarában és Lódzban.

AZ EB CSOPORTBEOSZTÁSA
A-csoport (Ankara):
Törökország, Szerbia, Bulgária, Franciaország, Finnország, Görögország
B-csoport (Lódz): Lengyelország, Olaszország, Belgium, Ukrajna, Portugália, Szlovénia
C-csoport (Budapest): MAGYARORSZÁG, Hollandia, Horvátország, Azerbajdzsán, Románia, Észtország
D-csoport (Pozsony): Szlovákia, Oroszország, Németország, Fehéroroszország, Spanyolország, Svájc

2019.12.27 10:03:48

Röplabda ROSKA EMESE BOGLÁRKA

A sikerkapitány továbbra is aktív. A 91 éves edzőlegendával a Prima Primissima díj apropóján beszélgettünk.

2019.11.18 18:01:32

Röplabda ROSKA EMESE BOGLÁRKA

A Vasas Óbuda edzője a tudása és a csapata mellett annyi babonában bízik, mint Rafael Nadal.

2019.09.02 08:50:41

Röplabda ROSKA EMESE BOGLÁRKA

A belga szakvezető még nem tudja, folytatja-e a munkát a magyar női röplabda-válogatott élén.

2019.08.28 21:19:23

Röplabda ROSKA EMESE BOGLÁRKA (összefoglaló), TÖRÖK DÁNIEL (percről percre)

Bleicher Rékáék mindent megtettek a klasszis hollandok ellen – a búcsú szép volt, de továbbjutás nincs.

2019.08.28 17:46:18

Röplabda ROSKA EMESE BOGLÁRKA (összefoglaló), KOCSMÁR-TÓTH ISTVÁN (percről percre)

Magyarországnak társrendezőként csupán matematikai esélye maradt nyolcaddöntőbe jutni.