Női röpi Eb: Nincsenek sztárjaink, viszont mi, együtt azok lehetünk – De Brandt

Vágólapra másolva!
2019.08.22. 09:17
null
Jan De Brandt szerint különleges lehetőség itthon szerepelni (Fotó: Muzslay Péter)
Akárhogyan is, de tovább kell jutni a csoportból az Európa-bajnokságon – ez a célja Jan De Brandtnak, a magyar női röplabda-válogatott szövetségi kapitányának, aki szerint sztárok nélkül, erős csapatként legyőzhetik az esélyesebbeket is.

 

– Kérdezhetem magyarul?
– Nem, nem! Túl nehéz, lehetetlen – mondta (ez utóbbi szót azért a mi nyelvünkön) nagyot nevetve Jan De Brandt, a magyar női röplabda-válogatott belga szövetségi kapitánya, aki együttesével pénteken, az észtek ellen kezdi el a részben hazai rendezésű Európa-bajnokságot.

KIALAKULT A KERET

„Nincs különösebb meglepetés, ugye?” – kérdezte Jan De Brandt szövetségi kapitány a szerdai sajtótájékoztató után, amelyen kihirdette a 14 tagú magyar válogatott keretet a pénteken kezdődő Európa-bajnokságra. Az már korábban kiderült, hogy Villám Lillára és Pallag Ágnesre nem számít, míg az utolsó rostán a center Bodovics Hanna és a liberó Lékó Lilla esett ki.

A női válogatott hét nap alatt öt mérkőzést játszik, sorrendben Észtországgal, Romániával, Azerbajdzsánnal, Horvátországgal és az Eb-ezüstérmes Hollandiával.

– Így hogyan váltja be korábbi ígéretét, és tart a lányoknak magyarul beszédet a rajt előtt?
– Nevetséges lenne, ha nem a megfelelő szavakat mondanám kellő kiejtéssel, ez rontana a hatáson is. A lányok elismernék a próbálkozásomat, de valószínűleg végignevetnék, én pedig nem ezt akarom elérni, hanem hogy koncentráljanak. Szóval, maradok az angolnál, azt úgyis mindenki beszéli, és szívesen meghívom őket egy fagyira vagy sütire a magyar beszéd elmaradása miatt.

– Mit mond nekik akkor angolul a nagyon várt esemény kezdete előtt?
– Könnyű dolgom van, hiszen ez különleges lehetőség, életükben talán egyszer léphetnek pályára Európa-bajnokságon vagy más nagy tornán saját közönség előtt. Motiváltak, elszántak, a szurkolók mögöttük lesznek, csak annyi a dolguk, hogy száz százalékban önmagukat adják, a szívükkel röplabdázzanak.

– Játékosként és edzőként is volt része hasonló élményben.
– Nagyszerű emlék, még ha játékosként harminckét évvel ezelőtt léptem is pályára, ami jelzi, már-már dinoszaurusznak számítok a röplabdában… A belga válogatottat 2007-ben irányítottam, elképesztő volt, szinte mindenki tíz centiméterrel magasabbra ugrott a hazai közönség előtt. Az elején biztos lesz némi idegesség a lányokban, ám gyorsan át kell lépni rajta.

„IZGATOTTAN VÁRJUK A RAJTOT”

Sándor Renáta, a magyar válogatott ütője: – Kicsit még szokni kell az arénát, hiszen teljesen más, mint a korábbi csarnokok. Az első alkalommal sikerült is elmérnem a távolságot és beleesni a hálóba, de megesik az ilyesmi… Izgatottan várjuk a rajtot.

Dobi Edina, a magyar válogatott csapatvezetője: – Hosszú felkészülést zárnak a lányok, de a nehezebb pillanatokban láthatták a fényt az alagút végén. Érzem rajtuk, hogy mindenki nagyon várja már a rajtot. A játékosok és a szurkolók közösen tehetik emlékezetessé az Európa-bajnokságot, remélem, minél többen lesznek kíváncsiak a válogatottra.

– Akárhogy, de nyolcaddöntőbe jutunk – jelentette ki a sajtótájékoztatón.
– Muszáj célokat megfogalmazni, valamiért játszani, nem mondhatjuk, hogy jaj, de boldogok vagyunk, amiért Európa-bajnokságon szerepelhetünk, és megpróbáljuk kihozni magunkból a maximumot. Ez nem elég. Az utolsó pillanatig, az utolsó napig harcolni kell, akkor is, ha az Európa-bajnoki második hollandok ellen zárjuk a csoportkört – meg kell próbálni akár két szettet is nyerni. Ha hibáznak, élünk vele. Nyolcaddöntőbe akarunk jutni, és ezzel elégedett is lennék, hiszen nagyon nehéz ellenfél jönne a nyolc közé kerülésért.

– Képes továbblépni a csoportból a válogatott?
– Reálisnak kell lenni. A játékosok nem Olasz- vagy Törökországban, azaz a legerősebb bajnokságokban játszanak, ha így volna, azt mondhatnánk, vannak sztárjaink. De nincsenek sztárjaink, viszont mi, együtt azok lehetünk. Ha keményen dolgozunk, és támogatjuk egymást, remek együttes lehetünk, és az ilyen olykor képes legyőzni a jobb egyéni képességű játékosokból álló vetélytársat.

– A lányokat nem zavarta meg, hogy a felkészülési meccseken sokat cserélt, és hosszú ideig kivárt a keretkijelöléssel?
– Nem. Nem szeretem a kezdő hatos és a cserecsapat kifejezést. Egy család vagyunk, egy társaság, mindenki ugyanazért dolgozik, mindenkire lehet számítani. Ugyanolyan fontos lehet, aki 24:23-nál szervál jól, mint aki két órát tölt a pályán. Ezért kellenek olyan játékosok, akik tapasztaltak, nem idegesek, átéltek ilyen helyzeteket, ezért cserélgettem sokat a felkészülési meccseken. A keretkijelöléskor is fontos szempont volt a tapasztalat, a fiatalok pedig lendületet hozhatnak.

„A CÉL A CSOPORTBÓL VALÓ TOVÁBBJUTÁS”

Ludvig Zsolt, a Magyar Röplabda-szövetség főtitkára: – A cél a csoportból való továbbjutás. Bízom a jó hangulatban és a telt házban, az első három mérkőzésre már majdnem minden jegy elkelt. Az európai szövetségtől, a CEV-től eddig pozitív reakciókat kaptunk a szervezésre, remélem, minden rendben lesz a folytatásban is.

– Nehéz volt fizikailag és mentálisan frissen tartani a játékosokat?
– Nem, mert a felkészülés kezdetén és júliusban is kaptak szünetet, felfrissülve tértek vissza. Gyorsan eltelt az idő, hiszen rengeteget utaztunk, sok meccset vívtunk, és közben a játék minden elemében fejlődtünk. Készen állnak a tornára, éhesek a játékra, legalábbis ezt érzem.

– Mivel lenne elégedett az Európa-bajnokság után?
– Remélem, sikerül megvalósítani a kisebb csodát a nyolcaddöntőbe jutással, ha pedig úgy alakul, varázslatos mérkőzést vívni a világbajnok Szerbiával. Mi rendezzük a kontinensviadalt, bízom benne, hogy mindenki elégedetten és jó érzésekkel fejezi be.

A MAGYAR NŐI RÖPLABDA-VÁLOGATOTT EB-KERETE
Feladók: Bleicher Réka (Újpesti TE), Tálas Zsuzsanna (Swietelsky-Békéscsabai RSE)
Ütők: Bokorné Liliom Rita (Újpesti TE), Dékány Bernadett (Vasas Óbuda), Szerencsés-Miklai Zsanett (1. MCM-Diamant Kaposvár), Németh Anett (Coastal Carolina University – Egyesült Államok), Sándor Renáta (Allianz MTV Stuttgart – Németország), Szakmáry Gréta (SSC Palmberg Schwerin – Németország), Török Kata (Vasas Óbuda)
Centerek: Gyimes Zsófia (Kansas State University – Egyesült Államok), Nagy Eszter (Rote Raben Vilsbiburg – Németország), Pekárik Eszter (Swietelsky-Békéscsabai RSE)
Liberók: Molcsányi Rita (Swietelsky-Békéscsabai RSE), Tóth Fruzsina (Fatum-Nyíregyháza)

A MAGYAR VÁLOGATOTT PROGRAMJA AZ EURÓPA-BAJNOKSÁGON
C-CSOPORT
(MAGYARORSZÁG, Hollandia, Horvátország, Azerbajdzsán, Románia, Észtország)
Augusztus 23., péntek
15.00: Horvátország–Azerbajdzsán
17.30: Hollandia–Románia
20.30: MAGYARORSZÁG–Észtország (Tv: M4 Sport)
Augusztus 24., szombat
18.00: Észtország–Horvátország
20.30: Románia–MAGYARORSZÁG (Tv: M4 Sport)
Augusztus 25., vasárnap
15.30: Azerbajdzsán–Hollandia
18.00: Észtország–Románia
Augusztus 26., hétfő
18.00: Hollandia–Horvátország
20.30: MAGYARORSZÁG–Azerbajdzsán
Augusztus 27., kedd
18.00: Hollandia–Észtország
20.30: Románia–Horvátország
Augusztus 28., szerda
15.30: Azerbajdzsán–Észtország
18.00: Horvátország–MAGYARORSZÁG
Augusztus 29., csütörtök
15.30: Románia–Azerbajdzsán
18.00: MAGYARORSZÁG–Hollandia

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik