Férfi röpi Eb-selejtező: kiélezett meccsen vereség Macedóniától

Roska Emese BoglárkaRoska Emese Boglárka
Vágólapra másolva!
2018.08.15. 20:34
null
Kár a vereségért, de összességében értékes pontot szereztünk (Fotó: Koncz György)
Nagyot küzdött a magyar férfi röplabda-válogatott Macedóniával, végül roppant kiélezett meccsen vereséget szenvedett az első Eb-selejtezőn.

És akkor felcsendült a Happy Birthday című dal.

Hirtelen szürreálisnak hatottak a születésnapi zsúrokra illő dallamok, de a zene és a magyar szövetség ajándéka a 28. születésnapját a meccs napján ünneplő Alekszandar Ljaftovnak szólt.

Ekkor még csak reméltük, hogy más öröme nem is lesz a macedón ütőnek a Magyarország elleni Európa-bajnoki selejtezőn. A lazán, mosolygósan végzett bemelegítésből legalábbis arra lehetett következtetni, hogy a magyar válogatott játékosai nyugodtan várják a 2019-es Eb kvalifikációjának első mérkőzését. Baróti Árpád Pápai Pétert ölelgette, amikor a csapatfotóra állt össze az együttes, Németh Szabolcs csapatkapitány pedig a Himnusz után még egyszer utoljára elszántan biztatta a társait.

Ugyanő 8:5-ös hátrányban már másodszor pattant reklamálni a vezetőbíróhoz, amiért az ellenfél kapta a szerinte a magyaroknak járó pontot, és Bogdan Tanase szövetségi kapitány is széttárta karját értetlenségében. Hiába paprikázódott fel azonban a csapat, a vendégek stabilan tartották két-hárompontos előnyüket.

Néha az egyszerű a legjobb, az alapjátékunkat akarjuk hatékonyan, hiba nélkül megvalósítani, az a fontos, hogy minél kevesebbet rontsunk” – fogalmazta meg a remélt siker receptjét a mérkőzést felvezető sajtótájékoztatón Tanase. Tervei azonban csak részben valósultak meg, hiszen több rontás, illetve outra vagy hálóba vágódó szerva rontotta az összképet. A macedónok 18:14-re is vezettek, és bár a magyar válogatott a hajrában egy pontra zárkózott fel, némi szerencsével a riválisé lett játszma.

A folytatásra azonban fordult a kocka: még jobban összeállt a sánc, s egyre többször akadtak el benne a macedónok sistergős bombái. A csapat többnyire vezetett a második felvonásban, ám nem véletlenül mondják, az számít, melyik csapat hogyan játszik húsz pont felett. Márpedig a vendégek akkor léptek meg, és éppen a hazai bajnok Kazincbarcika ütője, Vlado Milev értékesítette a szettlabdát.

Más férfiválogatottat láttunk azonban, mint például májusban és júniusban, amikor az együttes hatból egyetlen meccset nyert az Ezüst Európa-ligában, és – még ha nem is a legerősebb felállásban – szégyenszemre Albániától is kikapott. A például Gergye Rolanddal és Baróti Árpáddal felturbózott társaság még jobban felpörgött, a Dél-Koreában légióskodó, teljesen felspannolt Pádár Krisztián a játszma hajrában vette elő legjobb játékát, így következett a negyedik felvonás.

Bármennyire is készültek ellene, három játszma után már 26 pontnál járt az ellenfél legjobbja, a csapatkapitány Nikola Gjorgiev, és a folytatásban sem állt le. De mit számított ez, amikor a magyar csapat foggal-körömmel küzdve, jó sáncmunkával és hatékonyabb támadásokkal egyenlített!

Tanase és a közönség űzte-hajtotta a játékosokat, akik ha hibáktól nem is mentesen, de óriási szívvel játszottak. A macedónok rossz bírói ítélet után kerültek 13:12-es előnybe, s bár akkor még sikerült az egyenlítés, a második meccslabdára már nem volt ellenszer.

A macedón játékos húzta meg a hálót

Kár a vereségért, de összességében értékes pontot szerzett a válogatott, amely vasárnap Svájc ellen javíthat.

FÉRFI RÖPLABDA EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ
F–CSOPORT, 1. FORDULÓ

MAGYARORSZÁG
MACEDÓNIA 2:3 (–23, –23, 23, 23, –14 )
Nemzeti Közszolgálati Egyetem, sportcsarnok
, 600 néző. V: Mateizer (román), Ivkovic (horvát)
MAGYARORSZÁG:
Nagy J. 11, Pádár 19, GERGYE 14, SZABÓ A. 13, Keen 1, Németh Sz. 12. Csere: Deák (liberó), Kaszap 2, Baróti 7, Bozóki. Szövetségi kapitány: Bogdan Tanase
MACEDÓNIA:
MILEV 8, Andonov 4, N. GJORGIJEV 42, LJEFTOV 17, Madjunkov 2, G. Gjorgijev 1. Csere: Angelovszki (liberó), Mihajlov, Nakov, Despotovszki. Szövetségi kapitány: Nikola Matijasevics
Az eredmény alakulása.
1. játszma: 0:1, 5:4, 5:8, 14:18, 20:23, 22:24. 2. játszma: 1:3, 7:5, 14:14, 17:14, 18:19, 20:19, 21:23. 3. játszma: 2:5, 6:10, 14:14, 17:16, 23:20. 4. játszma: 3:2, 5:7, 11:10, 18:16, 20:20, 23:21. 5. játszma: 1:3, 6:8, 10:10, 12:13, 14:14
A csoport másik mérkőzésén:
Ukrajna–Svájc 3:0 (16, 16, 20)
MESTERMÉRLEG
Bogdan Tanase:
– Kemény meccs volt, és sajnálom, hogy néhány fontos pillanatban buta hibákat követtünk el, mert ez sokba került a végén. Ugyanakkor a hajrában jól játszottunk, örülök, hogy a srácok az utolsó pillanatig harcoltak, ez nagy erőt ad nekünk. Semmi sem veszett el, sőt nyertünk egy pontot, amely nagyon fontos ebben az erős, kiegyensúlyozott csoportban.
Nikola Matijasevics:
– Hasonló játékerőt képvisel a két csapat. Az első két játszmában néha talán szerencsések voltunk, hiszen nagyon kevéssel nyertük meg őket. A negyedik szettben hét szervahibát követtünk el, ennyit nem lehet, az ötödikben viszont talán ismét szerencsésebbek voltunk, és valamivel koncentráltabbak is.

A TOVÁBBI PROGRAM
Vasárnap:
Svájc–Magyarország, 17.45. Augusztus 22. Ukrajna–Magyarország, 18.00. Augusztus 25. Magyarország–Ukrajna, 18.30. Január 5. vagy 6. Magyarország–Svájc. Január 9. Macedónia–Magyarország

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik