Női röplabda Extraliga: először döntős a Kaposvár, a Vasas lesz az ellenfele

Vágólapra másolva!
2024.03.24. 18:54
A kaposváriak (sárgában) harmadszor is nyertek a Békéscsaba ellen (Fotó: MTI, archív)
A Kaposvár 3:0-ra nyert a Békéscsaba ellen a női röplabda Extraliga elődöntőjének vasárnapi, harmadik mérkőzésén, ezzel története során először bejutott a fináléba. A címvédő Vasas lesz a somogyiak ellenfele a döntőben, miután az elődöntő harmadik meccsén harmadszor is legyőzte a MÁV Előrét.


 

A kaposváriak az első két meccset magabiztos teljesítménnyel nyerték meg a Békéscsaba ellen, és vasárnap hazai pályán arra készültek, hogy történetük legnagyobb sikerét aratva döntőbe jutnak. Az első játszmában ennek megfelelően hatalmas elánnal, rendkívül precízen röplabdáztak, szinte hiba nélkül játszottak, és a brazil Adriani Vilvert, valamint a magyar válogatott Szedmák Réka vezérletével simán kerültek előnybe.
    
A második felvonásban sokkal nagyobb ellenállásba ütköztek a somogyiak, akik azonban a szintén brazil Sara Dias ponterős játékával kialakított három-négy pontos előnyüket magabiztosan őrizték, így kevesebb mint egy órányi játék után egy szettre kerültek a döntőtől.
    
A harmadik játszmára változtatott csapatán a vendégeket edző Tóth Gábor, az utolsó szalmaszálba kapaszkodó együttese pedig a csereként beszállt belga Dominika Strumilo jó teljesítményének is köszönhetően 6:9 után sorozatban hét pontot szerezve fordított, és néggyel is vezetett. Szedmák és a portugál Marta Hurst támadásaival a hajrá előtt utolérte ellenfelét a házigazda, amely a szoros végjátékot megnyerve 78 perc után ünnepelhette a fináléba kerülést. A mérkőzés legjobbja a 21 pontos Szedmák volt.
    
A magyar női élvonalban 2019 óta először rendeznek döntőt a Békéscsaba nélkül. 

 

A másik ágról a Vasas jutott tovább a MÁV Előre legyőzésével. Az első szettben a székesfehérvári együttes sokáig jól tartotta a lépést a megszokottnál többet rontó házigazdával, de a Vasas a hajrában idegenlégiósai vezérletével fordított és előnybe került.
    
A második felvonásban 11:11-ig tapadt riválisára a többször vezető fehérvári együttes, a címvédő azonban ezt követően emelt játéka színvonalán, amivel a vendégek nem tudtak mit kezdeni.
    
A harmadik játszmára a MÁV Előre nyitásai sokkal agresszívebbek lettek, és mivel a mezőnyvédekezése is sokat javult, szinte végig vezetett. A hazaiakat edző görög Jannisz Athanaszopulosz a játékrész derekán hármat cserélt, az újonnan beállók új lendületet adtak csapatának, amely ötpontos hátrányról megfordította a szettet és megnyerte a 86 perces mérkőzést. A meccs legeredményesebbje a 15 pontos Maia Dvoracek, a vendégek amerikai légiósa volt. 

A Vasas sorozatban harmadszor jutott döntőbe, míg a másik ágról a története során először finalista Kaposvár küzdhet az aranyéremért. A döntő várhatóan április 9-én kezdődik.
    
Az alsóházban a Nyíregyháza harmadszor is legyőzte a szezonban továbbra is nyeretlen DVTK-t, így előbbi az UTE ellen a nemzetközi kupaindulást jelentő ötödik, utóbbi a Szent Benedek RA-val szemben a hetedik helyért és a kiesés elkerüléséért folytatja.

NŐI RÖPLABDA
Extraliga, elődöntő, 3. mérkőzés
Kaposvári NRC–Swietelsky-Békéscsaba 3:0 (11, 20, 22)
A legeredményesebb játékosok: Szedmák 21, Dias 14, Vilvert 12, illetve Glemboczki, Stepanenko 11-11
Az egyik fél harmadik sikeréig tartó párharcot a Kaposvár nyerte 30-ra.

KÉSŐBB
Extraliga, elődöntő, 3. mérkőzés:
Vasas Óbuda–MÁV Előre Foxconn 3:0 (20, 19, 22)
A legeredményesebb játékosok: Bannister, Sillah 13-13, illetve Dvoracek 15
Az egyik fél harmadik sikeréig tartó párharcot a Vasas nyerte 3–0-ra.
 
Az 5–8. helyért, 3. mérkőzés
Fatum-Nyíregyháza–DVTK Ongropack 3–0 (12, 14, 24)
Az egyik fél harmadik sikeréig tartó párharcot a Nyíregyháza nyerte 30-ra.
 

 

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik