Női röplabda: célegyeneshez ért az Eb-felkészülés

PAPP BÁLINTPAPP BÁLINT
Vágólapra másolva!
2023.08.09. 09:34
null
Németh Anett (13) a felkészülési meccseken ponterősen játszott (Fotó: Földi Imre)
A jövő csütörtöki, a társházigazda Belgium elleni Európa-bajnoki rajtot megelőző utolsó simításokat szlovéniai edzőtáborban végzi a magyar női röplabda-válogatott.

Már lehet vágni a centit. Hosszú felkészülési időszak végéhez közeledik a jövő csütörtöktől sorozatban ötödik Európa-bajnokságán szereplő magyar női röplabda-válogatott. A nemzeti csapat csaknem három hónappal ezelőtt kezdte el a munkát a március végén kinevezett új szövetségi kapitány, Alessandro Chiappini irányításával, az Arany Európa-liga csoportkörében pedig első idei tétmérkőzéseit is letudta az együttes május-júniusban.

A kerettagok elmondása alapján a klubszinten a lengyel női bajnokcsapat LKS Lódznál dolgozó rendkívül rutinos olasz tréner folyamatosan követi az új trendeket a sportágban, próbálja megtalálni azt a játékstílust, amely a magyar válogatott adottságaihoz illik, nincs bebetonozott elképzelése, hanem személyre és csapatra szabott munkát végez a kerettel. Az Arany El-t követően a mieink nagyjából négyhetes nyári pihenő után július 10-től Telkiben vágtak bele a közvetlen Eb-felkészülésbe, az azóta eltelt időben a szakmai stáb az edzéseken és jó néhány, szintén kontinenstorna-résztvevő riválissal vívott felkészülési meccsen csiszolta a taktikát. Németh Anették Szlovákiában, Csehországban és Hollandiában is túráztak: a szlovákok ellen háromszor, a csehek és a hollandok ellen kétszer maradtak alul, míg a románoktól egyszer kikaptak, egyszer pedig legyőzték őket Budapesten (bár a két rövidített pluszjátszmát a vendégek nyerték meg).

Kedd délután újra útnak indult a magyar küldöttség, amely Szlovéniában, maribori edzőtáborban zárja az alapozást. Vasárnap kora este itt játssza utolsó edzőmeccsét a 14 tagú Chiappini-csapat egy újabb Európa-bajnoki induló, az azeri válogatott ellen. Ezt követően irány Ljub­ljana, ahonnan már egyből Gentbe, az Eb-csoportkör helyszínére repül a magyar együttes.

A tesztmeccsekhez hasonlóan az A jelű Eb-hatosban sem lesz könnyű dolguk a mieinknek a társházigazda és korábbi Eb-bronzérmes Belgium, a világ egyik legjobbjának számító, 2018-ban és 2022-ben is világbajnok, háromszoros Eb-győztes Szerbia, a kétszeres Európa-bajnok Lengyelország, a friss Arany Európa-liga-győztes Ukrajna, valamint Szlovénia (Chiappini korábbi együttese) ellen.

A MAGYAR NŐI VÁLOGATOTT EURÓPA-BAJNOKI KERETE

Feladók: Berkó Liliána (MTK), Boskó Ágnes (Újpest).
Nyitásfogadó ütők: Glemboczki Zóra (Békéscsaba), Kiss Gréta (Potsdam, német), Török Kata (Vasas).
Feladó-átlók: Németh Anett (Pinerolo, olasz), Petőváry Panni (Thetisz, görög), Vezsenyi Adrienn (MÁV Előre SC Székesfehérvár).
Centerek: Kump Alíz, Pintér Andrea (mindkettő Békéscsaba), Lászlop Alexandra (Nyíregyháza), Nacsa-Pekárik Eszter (Balatonfüred).
Liberók: Kertész Petra (Békéscsaba), Tóth Fruzsina (Nyíregyháza)

EURÓPA-BAJNOKSÁG, NŐK, BELGIUM–ÉSZTORSZÁG–NÉMETORSZÁG–OLASZORSZÁG
AUGUSZTUS 15.–SZEPTEMBER 3.
A-CSOPORT (Gent)
A magyar válogatott programja
Augusztus 17.
20.00:
Magyarország–Belgium
Augusztus 19.
17.00:
Magyarország–Ukrajna
Augusztus 20.
20.00:
Magyarország–Lengyelország
Augusztus 22.
17.00:
Magyarország–Szlovénia
Augusztus 23.
20.00:
Magyarország–Szerbia
B-csoport (Monza, Torino): Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Horvátország, Olaszország, Románia, Svájc.      C-csoport (Düsseldorf): Azerbajdzsán, Csehország, Németország, Görögország, Svédország, Törökország.      
D-csoport (Tallinn): Észtország, Finnország, Franciaország, Szlovákia, Spanyolország, Hollandia
A csoportokból az első négy jut tovább a legjobb 16 közé. A nyolcad- (AC- és BD-ág) és negyeddöntőket Firenzében és Brüsszelben, az elődöntőt és a helyosztókat Brüsszelben rendezik meg.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik