Női röpi El: sikerült a visszavágás, drámai meccsen győztük le Ukrajnát

SNEFF SZILÁRDSNEFF SZILÁRD
Vágólapra másolva!
2022.06.04. 20:57
Megszerezte első győzelmét a magyar női röplabda-válogatott az Arany Európa-Ligában, miután kiélezett mérkőzésen, 3:2-re legyőzte Ukrajnát. Jobban kezdte a mérkőzést a magyar válogatott, de az ukránok fordítani tudtak, azonban a negyedik szettben sikerült egyenlíteni. A döntő játszmában néggyel is vezettek az ukránok, de sikerült felállnunk és 16:14-re megnyertük az utolsó szettet, ezzel együtt a mérkőzést is.
Kiélezett mérkőzésen vágtunk vissza az ukránoknak 
A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK (Fotók: Földi Imre)
Kiélezett mérkőzésen vágtunk vissza az ukránoknak A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK (Fotók: Földi Imre)

Három nap alatt másodszor lépett pályára a női röplabda-válogatott Ukrajna ellen az Európa-liga Arany divíziójában, a teljes sorozatot tekintve egy héten belül harmadszor játszottak a mieink. A legerősebb kezdőt pihentette Andreas Vollmer szövetségi kapitány a legutóbbi találkozón, ugyanakkor ha hihettünk csütörtöki kijelentésének, szombaton a legerősebb kezdő hatosnak kellett pályára lépnie.

Így is történt. Visszakerült a kezdőbe többek között Szűcs Kinga csapatkapitány és a románok ellen pazarul bemutatkozó liberó, Kertész Petra. Jócskán látszott a különbség az előző meccshez képest: 8:4-nél a vendégeknek kellett időt kérniük, mert a blokkunk jól működött, és a feladó Petrenkó Brigitta is szépen tette a dolgát. Túl a játszma felén már nyolc ponttal vezettek a magyarok, a legutóbb 18 pontot szerző, a Vasassal triplázó Julija Bojkót is sikerült megfogni a szélen. A végjátékhoz közeledve zárkózott szomszédunk, azonban a kiharcolt szettlabdánkat elsőre értékesítettük.

Amilyen jól kezdtük a mérkőzést, annyira be is ragadtunk a második szettben: 7:2-nél Vollmernek kellett magához hívnia lányait, nem sokkal később feladót is cserélt, így pályára lépett Kotormán Réka. Sajnos a különbség így sem csökkent, sőt. A nézőtéren feltűnő férfi röplabda-válogatottunk is szomorúan vette tudomásul, hogy az ukránok támadójátéka jócskán feljavult, a sáncokkal sem tudtuk megfogni ellenfelünket. Németh Anett remekelt, de így is több mint tízpontos hátrányban voltunk, és biztosan egyenlített Ukrajna.

Szorosan indult a harmadik játszma. Akkor sem ijedtek meg a mieink, amikor három ponttal meglépett az ellenfél, hiszen az újra életre kelő blokkunk állta a sarat. A szett felénél aztán az ukránok ismét hárompontos előnyt dolgoztak ki, amit Vollmer időkérése sem tudott csökkenteni, északkeleti szomszédunk pedig a remekül teljesítő Olekszandra Milenko pontjaival tovább növelte a különbséget, és már nem lehetett megakadályozni, hogy játszmaelőnyre tegyen szert.

Új erőre kapott válogatottunk, sokkal rendezettebben és agresszívabban támadtunk, aminek eredménye négypontos vezetés lett a negyedik felvonásban (10:6). Ivan Petkov ukrán szövetségi kapitány időkérése után együttese szép lassan átvette a vezetést.

Szerencsére meglépni nem tudott, szorosan követtük. A huszadik pontot a vendégek érték el először, a következő hat pontot azonban a Tüskecsarnok közönsége is díjazta, hiszen magyar játékos szerezte, parádés feltámadásunknak köszönhetően kiharcoltuk az ötödik szettet.

Nem állt le a magyar expressz: 5:2-re vezettünk, azonban nem sokkal később ellenfelünk magasabb fokozatra kapcsolt, és utolérte csapatunkat. Az ukránok remekeltek támadásban, a mieink nem tudták őket megállítani. A vendégek három mérkőzéslabdához jutottak, azonban egyet sem tudtak értékesíteni, a 14:14-re egyenlítő mieink a sajátjukat viszont igen, ezzel válogatottunk megszerezte első győzelmét az Arany Európa-ligában.

RÖPLABDA
Női Európa-liga, arany divízió, csoportkör, 4. forduló
MAGYARORSZÁG–UKRAJNA 3:2(17, –12, –20, 20, 14)
Budapest, Tüskecsarnok, 700néző.Vezette:Szavics (szerb), Halász T. (magyar)
MAGYARORSZÁG:PINTÉR7,Petrenkó6,SZEDMÁK8,Bodovics5,NÉMETH A.30,SZŰCS K.16. Csere:Kertész (liberó), Kotormán, Kiss G.5,Kump2,Vezsenyi.Szövetségi kapitány:Andreas Vollmer
UKRAJNA:Dorszman8,Velikokon1,MILENKO27,Majevszka6,DENISZOVA9,Bojko10. Csere:Njemceva (liberó), Bricenko, HARCSINSZKA14,Dancsak.Szövetségi kapitány:Ivan Petkov
Az eredmény alakulása. 1. játszma:5:2, 11:5, 15:7, 19:12, 22:17.2. játszma:2:6, 6:11, 6:16, 9:21.3. játszma:4:3, 6:9, 13:13, 14:17, 16:21, 20:23.4. játszma:5:3, 10:7, 14:14, 16:18, 23:20.5. játszma:5:2, 7:8, 8:12, 11:14
MESTERMÉRLEG
Andreas Vollmer:– Mindenki felsóhajtott a mérkőzés után, mert az öltözőben azt beszéltem a lányokkal, hogy milyen jó lenne – akár szépen, akár csúnyán, de – győzni. Rengeteg hasznos információt gyűjtöttem, látom, hogy kikre lehet számítani a továbbiakban is. Szerencsére megbízhatok a feladóimban is, bátran becserélhetem akármelyiküket a mérkőzésen. A jó két óra alatt többször ugráltam volna örömömben, de többször el is ájulhattam volna a látottaktól. Továbbra is építkezünk, és ha olyan ponterős játékosa van egy szövetségi kapitánynak, mint Németh Anett, sok szép sikert érhetünk még el.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik