Női röpi WGP: tornagyőzelem Mexikóban, lépés Ausztrália felé

ROSKA EMESE BOGLÁRKA (MEXIKÓ)ROSKA EMESE BOGLÁRKA (MEXIKÓ)
Vágólapra másolva!
2017.07.10. 07:23
null
Megszokott kép a magyar női röplabda-válogatottról Mexikóból (Fotó: FIVB)
Nagyszerű játékkal harmadik mérkőzését is megnyerte a magyar női röplabda-válogatott a World Grand Prix harmadik csoportjának mexikói tornáján: a házigazda 3:0-s legyőzésével a társaság hibátlan mérleggel, az első helyen utazik a második viadalra, Caracasba.

Nemcsak kedves, hanem hihetetlenül bátor kísérőket is kapott Mexikóban a magyar női röplabda-válogatott. Fernanda és Carlos ugyanis a házigazda elleni, tornagyőzelemről döntő mérkőzésen – amely nem mellesleg a World Grand Prix harmadik vonalának zárása is Aguascalientesben – a magyaroknak szurkol. „Erre a néhány napra magyar lettem” – jelentette ki a fiú, míg Fernanda továbbment: „ha megölnek is, nektek drukkolok”.

Noha ettől nyilván nem kellett tartania, azért tényleg félelmetes atmoszférát teremtettek a mexikóiak a szép egyetemi csarnokban. Egészen hátborzongató volt, ahogyan több ezer drukker teli torokból énekelte a mexikói himnuszt.

Szpin Renáta korábban elmondta, nagyon várta az óriási hangulatot, s talán inkább azt remélhettük a játékosoktól, a nem nekik szóló szurkolás is feldobja őket. Mégis, nagyon más elképzelni, illetve megtapasztalni, milyen, amikor minden rontásnál vagy szervánál torkaszakadtából sípol, illetve huhog az egész csarnok, miközben téged csak a saját stábod és egy helyi magyar család biztat. No igen, meg Fernanda és Carlos.

Miként az sejthető volt, az első pillanatoktól kezdve nagy csatát hozott a meccs, mégis, 9:6-ra elléptek a magyarok. A mexikóiak persze zárkóztak, így a tornán először Szpin Renáta helyett – rövid időre – Kötél Dóra került pályára. A koncentrált, olykor rafkós játéknak és a jó blokkoknak köszönhetően a szett nagy részében Alberto Salomoni együttese játszott előnyben. A mexikóiak edzője akkor kért időt, amikor már égett a ház (17:22), s nem is hasztalanul, mert 23:20-ig közeledtek, ám ekkor az olasz szakember szedte össze tanítványait. Bár a magyarok az első szettlabdával még nem tudtak élni (pedig Szpin nagy igyekezetében még egy reklámtáblát is felborított), az ellenfél out-szervájával 25:21-re megnyerték a játszmát.

Szpin Renátát feldobta a hangulat
Szpin Renátát feldobta a hangulat

A második felvonás elején a házigazda tett szert előnyre, egy-egy rontott szerva után a 8:7-es fórjuknál következett a technikai idő. Jót tett a csapatnak a röpke szünet, hiszen 10:8-ra fordított. Maradt is nála az előnyt, a rivális csúnya rontása után 16:13-ra módosult az állást. Már 19:15-re is vezettek Dobi Edináék, és néhány hiba, elnézett labda miatt csupán egy pont maradt az előnyből (19:18), így a szövetségi kapitány időkéréssel igyekezett rendezni a sorokat. Nagyjából sikerült, küzdelmes hajrában 25:22-re a magyaroké lett a szett.

A korábbi játszmákban a mexikóiaknak többször is fontos helyzetben remegett meg a kezük, és ez a tendencia harmadik, utolsónak bizonyuló szettben is folytatódott. A 10:8-as előnyünk után óriási, mindkét oldalon egyaránt többször is a sírból visszahozott labdamenet lett a mexikóiaké, erre rögtön nyitást hibáztak. Nem úgy Liliom Ritáék, akik óriásit küzdöttek, s voltaképpen szinte végig vezetve 25:18-ra húzták be a szettet és a mérkőzést is.

Az utolsó pont beütésével szűnni nem akaró ünneplés kezdődött. A mexikói közönség legalább annyira körülzsongta a magyarokat, mint saját csapatukat. Több játékos tréfásan megjegyezte, lassan görcsöt kapnak az arcizmai, annyi fotón mosolygott. Édes volt persze a kötelesség. Miután Szakmáry Grétától a csarnokban lévő összes szurkoló képet kért, elcsíphettük értékelésre.

„Nehéz győzelmet arattunk, mert nagyon jó a mexikói csapat, hihetetlenül rugalmasak, nagyon jól mezőnyöznek, minden pontért meg kellett küzdenünk – értékelt Szakmáry. – De mi is megmutattuk, milyen az európai röplabda, és úgy érzékelem, hogy tetszett is a közönségnek. Eszméletlenül kedvesek az emberek, minden meccsre sokan jöttek ki, szeretik a röplabdát. Először szerepel a magyar válogatott a World Grand Prix-n, nagyon örülök, hogy a csapat tagja lehetek, három győzelmet arattunk, nagyon büszke vagyok magunkra.”

A World Grand Prix harmadik osztályában nyolc csapat küzd egymással. A canberrai négyes döntőnek a házigazda Ausztrália automatikusan a résztvevője. A mexikói mellett a héten kameruni tornán szerepeltek a válogatottak, a jövő héten pedig Venezuela, valamint Trinidad és Tobago lesz a házigazda. Az összesített eredmény alapján – elsőre nem a pontszám, hanem a győzelmek száma rangsorol – a házigazda mellett a három legjobb csapat lehet ott a négyes döntőben. Az ottani nyertes feljut a World Grand Prix 12 csapatos második csoportjába.

A másik csoportot három sikerrel a franciák nyerték meg. Velük nem, de az egyaránt két győzelemmel álló Venezuelával és Mexikóval, valamint a pofozógépnek tetsző Algériával találkozik a magyar válogatott a caracasi viadalon.

NŐI RÖPLABDA WORLD GRAND PRIX
3. CSOPORT, 1. KÖR. 3. FORDULÓ
MEXIKÓ–MAGYARORSZÁG 0:3 (–21, –22, –18)
Aguascalientes (Mexikó), 3400
néző. V: Igor Porvaznik (szlovák), Fabian Carbajal (uruguayi)
Mexikó: Sanay 2, Rangel 9, Carranza 4, Sainz 10, Urias 5, Valle 9. Csere: Lopez, Robles (liberók), Segura Maldonado 4, Maldonado, Rios, Vallejo Mendoza. Szövetségi kapitány: Ricar Naranjo Ponce
Magyarország: Tálas 4, Dobi 9, Liliom 7, Nagy E. 7, Szakmáry 14, Dékány 9. Csere: Szpin, Kötél (liberók), Pallag. Szövetségi kapitány: Alberto Salomoni
Az eredmény alakulása: 1. játszma: 2:2, 6:5, 6:9, 10:10, 14:13, 14:16, 17:21, 18:23. 2. játszma: 3:1, 6:6, 12:13, 13:16, 15:19, 19:20, 20:23, 22:23. 3. játszma: 2:3, 8:7, 8:10, 10:14, 13:16, 16:24
MESTERMÉRLEG
Ricar Naranjo Ponce:
– Túl sok ki nem kényszerített hibát követtünk el. Csapatként elértük a célunkat az első körben, a következő hétvégéig viszont dolgoznunk kell azon, hogy a játékosok jobban koncentráljanak. Legalább két győzelmet kell szereznünk, ha a négyes döntőbe akarunk jutni. Szerettük volna megörvendeztetni a közönségünket, igyekeztünk a legjobbunkat mutatni az erős magyarok ellen.
Alberto Salomoni:
– Nagyon büszke vagyok a lányokra. Köszönöm a munkát az egész stábnak, nemcsak az itt lévőknek, hanem azoknak is, akik otthon dolgoztak velünk, értünk. Azt gondolom, megérdemeltük, hogy megnyerjük a hétvégét. A meccs előtt azt mondtam a játékosoknak, hogy ne foglalkozzanak a közönséggel, a saját játékukra koncentráljanak, és ez sikerült. A célunk a négyes döntőbe jutás, két meccset ehhez meg kell nyernünk. De győztes mentalitású csapat vagyunk, az a cél, hogy mind a három meccsen mi legyünk a legjobbak…

Az A3-as csoport végeredménye: 1. Magyarország (9:1) 9 pont, 2. Mexikó (6:5) 6, 3. Ausztrália (5:6) 3, 4. Trinidad és Tobago (1:9) 0

A B3-as csoport végeredménye: 1. Franciaország (9:3) 8 pont, 2. Venezuela (8:3) 7, 3. Kamerun (3:6) 3, 4. Algéria (0:9) 0

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik