Nincs duplázás – Risztov a 13. helyen zárt nyílt vízin, Olasz 14.

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.08.15. 13:56
null
Huszonhat úszó szállt vízbe a nők 10 km-es nyílt vízi versenyében (Fotó: Szabó Miklós)
A holland Sharon van Rouwendaal diadalmaskodott a női nyílt vízi úszók 10 km-es számában, a második az olasz Rachele Bruni lett, a dobogó harmadik fokára a brazil Poliana Okimoto állhatott fel. A címvédő Risztov Éva sokáig az élmezőnyben volt, ám az utolsó körben visszacsúszott, és a 13. helyen csapott a célba. Olasz Anna a táv közepénél volt a negyedik pozícióban is, ám az utolsó körre elfáradt, végül a 14. lett. 

 

 

 

RIO 2016
Nyílt vízi úszás, női 10 km

1. Sharon van Rouwendaal (Hollandia) 1:56:32.1
2. Rachele Bruni (Olaszország) +17.4 mp hátrány
3. Poliana Okimoto (Brazília) +19.3 mp hátrány
4. Hszin Hszin (Kína) +42.3 mp hátrány
5. Haley Anderson (Egyesült Államok) +48.1 mp hátrány
6. Isabelle Haerle (Németország) +50 mp hátrány
7. Keri-Anne Payne (Nagy-Britannia) +51.8 mp hátrány
8. Anasztaszija Krapivina (Oroszország) +53.8 mp hátrány
...
13. Risztov Éva (Magyarország) +1:10.7 p hátrány
14. Olasz Anna (Magyarország) +1:13.4 p hátrány

Risztov Éva jól kezdett, a verseny elején úgy tűnt, lemásolja londoni produkcióját – akkor rögtön a rajt után az élre állt, és már ki sem engedte kezéből a vezetést. Noha az első körben most is elöl úszott, a két brazil és a francia Aurélie Muller rendesen szorongatta, a második kör közepén pedig előkerült a holland Sharon van Rouwendaal, aki szépen lassan az élre állt, a harmadik körben pedig már ő fordult be elsőként.

Olasz Anna fantasztikusan úszott, a harmadik fordulóban a negyedik és a hetedik hely között volt.

Van Rouwendaal volt az első, aki rákapcsolt, a mezőny szét is szakadt. Risztov és Muller is leszakadt a holland mögött, aki három-négy testhossznyi fórral vágott neki a hajrának. Risztov az ötödik helyről szépen lassan elkezdett visszacsúszni – közben ráadásul meg is intették egyszer –, a mieinknek a verseny ezen szakaszában akkora volt a hátrányuk, hogy egy érem is óriási teljesítmény lett volna.

Van Rouwendaalt az utolsó kilométeren sem tudta senki megverni, a holland nagyszerű úszással nyerte az aranyérmet. A második helyre a francia Aurélie Muller ért be, igaz, tulajdonképpen Rachele Bruni lett volna a második, ám az olasz nem csapott rá a céltáblába, Muller pedig köszönte szépen, kihasználta ellenfele óriási hibáját, aki így elbukta volna az ezüstöt, ám nagy szerencséjére Mullert utólag kizárták! A harmadik így a brazil Poliana Okimoto lett.

A célnál Muller némileg ellökte Brunit, az olasz ezért nem tudott a táblára csapni, emiatt a kizárás.

Az utolsó olimpiáján részt vevő Risztov Éva végül a 13. helyen végzett. A másik magyar, Olasz Anna sem szégyenkezhet, fantasztikus úszással a 14. lett.

Érdekesség, hogy Risztov csak 4.6 másodperccel (1:57.42.8) úszott gyengébbet, mint Londonban (1:57:38.2).

Az első négy helyezett célba érkezését ide kattintva megnézheti!

„Nehéz verseny volt, a végére bejöttek a hullámok. Egy dolgot nem értek, ami Londonban és az előtte lévő versenyeken sem volt, hétezer métertől egy olyan hajrát indítottunk, mintha 4.05-ös négyszáz méter gyorsat kellett volna úszni. Úgy érzem, hogy felerősödött a mezőny, ami által egyre népszerűbb lesz a hosszútávúszás. Elégedett vagyok. Sokan szurkoltak nekem, remélem, hogy megelégednek ezzel a tizenharmadik hellyel. Boldog vagyok, hogy a negyedik olimpiámon itt lehettem, és az álmom valóra vált. Minden sportoló életében az olimpiai bajnoki cím a legnagyobb dolog. Köszönöm az otthoni szurkolóknak is, tudom, hogy sokan vannak, rengeteg üzenetet kaptam. Mindenkit nagyon szeretek, és azt gondolom, hogy a világon tizenharmadiknak lenni is csodálatos dolog” – mondta Risztov Éva az M4 Sportnak.

PERCRŐL PERCRE

16.01: Risztov a 14., Olasz a 15. lett volna eredetileg, ám mivel a verseny után kizárták Mullert, így mindketten előreléptek egy helyet (magyarjaink a 13., illetve a 14. helyen zártak).

16.00: óriási csata a második helyért! Bruni elszúrta a benyúlást, beért a második helyen, de nem csapott rá a táblára, Muller köszönte szépen, így övé az ezüst!

15:59: Van Rouwendaal nem rontott, a holland megnyeri a nyílt vízi 10 km-t, övé az aranyérem!

15.56: Van Rouwendaal lassan ráfordul a célegyenesre. A második helyért nagy a csata – sajnos nincs magyar a versenyben.

15.51: Van Rouwendaal csodálatosan úszik, már tíz testhossz az előnye. Ezt innen aligha veszíti el.

15.47: Risztovot is megintették. Valljuk be, innen azért már az érem is óriási teljesítmény lenne.

15.44: Van Rouwendaal sajnos verhetetlennel tűnik, nagyon meggyőző a holland, a jelek szerint nem akar elfáradni... Óriási hajrá kell ahhoz, hogy valaki legyőzze. A második Hszin, némileg meglepetésre. Risztov és Olasz egyre jobban lemarad.

15.32: Ott a harmadik mérőpont is! Van Rouwenddal az élen, az olasz Rachele Bruni felkapaszkodott a második helyre, Okimoto a harmadik. Risztov az ötödik, hátránya jelenleg hét és fél másodperc. Olasz a 12.

15.26: A számítógép szerint Risztov vezet, ám ez nem így van, Van Rouwendaal úszik az élen, és még Muller is a mieink előtt van. A holland néhány perce rákapcsolt, akkor elhúzott, de Risztovék szépen lassan dolgozzák le a hátrányukat, ami biztató. Olasz Anna fantasztikusan tartja eddig magát, jelenleg a hatodik.

15.24: A fordulás után Van Rouwendaal az első, eléggé rákapcsolt a holland, ráadásul jó három testhossznyi előnyt szerzett. Risztov a harmadik.

15.20: Risztov előnyt szerzett Mullerrel szemben – két testhosszal előrébb van, mint a francia. Ők ketten most picit elléptek a többiektől,a mezőny kezd szétszakadni, az úszók most jól láthatóan rákapcsoltak, nagyon fontos szakasz lesz ez!

15:17: Olasz jól tartja magát, továbbra is ott van a második sorban, másfél testhosszal az élmezőny mögött. Elöl Muller és Risztov (Éva egy hajszálnyival előrébb). A következő ellenőrzőpont 7.48 km-nél lesz. A mezőny most együtt van, egyelőre senki sem döntött úgy, hogy elúszna, az úszók a végére tartogatják a plusz energiájukat.

15:05: Az úszók megérkeztek a második mért ponthoz, 5 km-t (a verseny felét) tettek meg a távból. Muller vezet, Van Rouwendaal a második, Risztov a harmadik – Éva hátránya két másodperc Muller mögött. OLASZ ANNA kilenc helyet jött fel, Risztov mögött egy hajszálnyival a NEGYEDIK!

14:55: A spanyol Erika García Villaécija sem ússza meg, a „jutalma" – intés.

14.50: Némileg változott a vezető hármas – Hszin Hszin és Aurélie Muller csatlakozott Risztovhoz, a két brazil most lemaradt. A francia Mullerre nem árt figyelni, ő komoly vetélytárs lehet a végén...

14.46: Risztov és a két brazil fej-fej mellett halad elöl, ez a hármas egy jó testhossznyival elhúzott a többiektől.

14.45: Joanna Zachoszcz is kapja a sárgát.

14.40: A japán Yumi Kidát is megintették.

14.40: NEM, NEM, RISZTOV AZ ÉLEN! A számítógép ránk hozta a frászt, azt hittük, a magyar visszacsúszott, de a címvédő ott van ám, vezet. Az eredményét (és további 12 úszóét) viszont a számítógép nem közölte egyelőre.

14.35: Az első mért pontnál már nem Risztov vezet, az élen most a brazil Ana Marcelona Cunha úszik. Második honfitársa, Poliana Okimoto, a harmadik Sharon van Rouwendaal. Risztov Éva váratlanul visszacsúszott!? Olasz Anna a 13., hátránya 6.6 másodperc az éllovas brazilhoz képest.

14.33: Hamarosan megérkezünk az első mérőponthoz, ami 2.52 kilométer után van. Egy körön vannak túl.

14.31: Vania Nevest is megintik. Közben a versenyzők visszaértek a Copacabanához. Risztov az első, eddig másolja londoni produkcióját, ahol rögtön az élre állt, és nem is engedte ki kezéből a sikert. Reméljük, ez most sem lesz másképp.

14.28: Nagy a csata az élen, de Risztov még mindig vezet, előnye körülbelül egy testhossz az öt követő két úszóval szemben. A mezőny lassan kezd szakadozni. Olasz Anna változatlanul a középmezőnyben.

14.21: Horner után az amerikai Heidi Gant is megintik egy sárgával.

14.10: A kanadai Stephanie Hornert megintették. Risztov továbbra is az élmezőnyben úszik, Olasz Anna némileg hátrébb van, egyelőre valahol a mezőny közepén.

14.05: Öt perce úsznak, Risztov vezet, Olasz a középmezőnyben!

14.00: És elrajtoltak az úszók! Risztov Éva most sem akar semmit sem a véletlenre bízni: rögtön az élmezőnyben úszik.

Hamarosan indul a mezőny! Risztov négy éve rögtön az élre állt, mondhatni rajt-cél győzelmet aratott.

„Persze, van a fejemben forgatókönyv, de ebben a sportágban sohasem lehet biztosra menni. Ott a versenyen kell észnél lenni, azonnal reagálni mindenre" – mondta el Risztov Éva a verseny előtt.

Köszöntjük kedves olvasóinkat!

Risztov Éva és Olasz Anna magyar idő szerint 14 órakor száll vízbe a női 10 km-es nyílt vízi úszásban.

A 10 km-es távon két versenyzőnk képviselte a magyar színeket, a címvédő Risztov Éva és Olasz Anna, aki közvetlenül az olimpia kezdete előtt kapta meg a jogot arra, hogy rajthoz álljon az ötkarikás játékokon.

A számban összesen 26 úszó nevezett.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik