Dráma a végén, Oroszország elvitte a magyar csapat elől az olimpiai bronzot

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.08.19. 16:10
null
Nem védekeztünk rosszul, ám az utolsó pillanatban nem tudtunk mit kezdeni az orosz emberelőnnyel (Fotó: Szabó Miklós)
A magyar női vízilabda-válogatott ötméteresekkel kikapott Oroszországtól a riói olimpia bronzmérkőzésén, így a negyedik helyet szerezte meg az ötkarikás játékokon. Az oroszok az utolsó másodpercben mentették döntetlenre a mérkőzést, a tizennegyedik ötméteres marad ki a párbajban – Kisteleki Hanna lövését védte Anna Karnauh, maradt a 4. hely. Miként Pekingben és Londonban.

RIO 2016
NŐI VÍZILABDA
BRONZMÉRKŐZÉS
MAGYARORSZÁG–OROSZORSZÁG 12–12
(3–3, 3–4, 3–1, 3–4) – ötméteresekkel 6–7
Olimpiai Uszoda, 3500 néző. V: Dutilh-Dumas (holland), Gomez (olasz)
OROSZORSZÁG: Karnauh – Glizina 5, Prokofjeva 1, Gorbunova, Tyimofejeva 1,
Szoboljeva, Ivanova. Cs: Karimova 1, Boriszova, Liszunova 2, Szimjanovics 1, Ivanova, Grinyeva 1.
MAGYARORSZÁG: Kasó – Antal 2, Kisteleki H. 1, Szűcs 1, Keszthelyi 2, Bujka 3, Garda. Cs: Illés 2, Czigány 1, Takács, Tóth I., Csabai, Gangl (kapus)
Emberelőny/gól: 11/5, ill. 13/4

DÖNTŐ
Egyesült Államok–Olaszország 12–5
(4–1, 1–2, 4–1, 3–1)
AZ 5. HELYÉRT
Spanyolország–Ausztrália 12–10 (4–5, 3–2, 3–1, 2–2)
A 7. HELYÉRT
Kína–Brazília 10–5 (2–2, 2–-0, 2–0, 4–3

A VÉGEREDMÉNY
1. Egyesült Államok
2. Olaszország
3. Oroszország
4. MAGYARORSZÁG
5. Spanyolország
6. Ausztrália
7. Kína
8. Brazília

„Ha tartjuk a szintet támadásban, a védekezésen pedig javítunk, meglesz.” Ez volt a magyar női vízilabda-válogatottat körüllengő érzés az amerikaiak elleni vesztes elődöntő után, az oroszok elleni bronzmeccs előtt. Az amerikaiakkal nehéz bármit is kezdeni, ez viszont...

Bíró Attila: Olimpián a negyedik hely nagy fegyvertény
„Kiénekelték a sajtot a szánkból, ez a mi hibánk volt – mondta Bíró Attila szövetségi kapitány az M4 Sportnak. – Megfordítottuk a meccset, majd a majdnem megnyert csatát elveszítettük, mert a végén elkövettünk egy-két hibát. A végén nem kellett volna beadni a centerbe a labdát, hanem be kellett volna dobni a sarokba, ez a két-három másodperc is számított volna. De nem erre akarom kihegyezni. Készültünk az ötösökre. Két jó kapusunk van, de az oroszok picivel jobban mozogtak. Olimpián a negyedik hely nagy fegyvertény, de azért az érem hiányozni fog. Sajnálom a lányokat, de nem öreg csapat a miénk, még fejlődhetünk, és bőven kell is javulnunk a jövő évi hazai világbajnokságra.”

...nem lehetetlen. Sőt!

Ehhez képest Bíró Attila 2:55-tel az első negyed vége előtt időt kell, hogy kérjen, 2–3, viszont fórban támadhatunk. Fontos momentum. Ebből még nem lesz gól, de aztán remek passz után Bujka Barbara klasszikus centergóllal egyenlít, az assziszt jegyzője, Keszthelyi Rita ordítva közli véleményét. Czigány Dóra ziccert ront, Kasó Orsolya véd kettőt cserébe.

Egy negyed után 3–3. Továbbra is üldözni kell az oroszokat, aztán fordul a kocka, Bujka húz egy káprázatosan szép centergólt. Az öt négynek addig örülhetünk, míg Nagyezsda Glizina kétszer meg nem lép, és nem lövi be mindkét helyzetét.

Megint jöhet az üldözés. És az időkérés.

Nagyszünetben 6–7, Glizina még ejt is egyet, elég nehezen lehet megfogni ezen a délelőttön.

Aztán minden megy tovább a megszokott mederben, azaz egy oda, majd egyenlítünk. A brazilok közben teljesen nem ideillő focidalokat énekelnek a lelátón.

Aztán jön Illés Anna, és betalál, majd Antal Dóra is behajít egy előnygólt, így az utolsó negyedre 9–8-as vezetéssel megy a magyar válogatott. Mondjuk, a mérkőzés képe alapján itt bármi megtörténhet, jó és rossz értelemben egyaránt, mert az egyenletes teljesítménynek nyoma sincs. Áts Bertalant piros lappal elküldik a kispadról.

Nagyot küzdöttek a magyar lányok, de Peking és London után Rióban sem szerzett érmet a női pólóválogatott (Fotó: Szabó Miklós)
Nagyot küzdöttek a magyar lányok, de Peking és London után Rióban sem szerzett érmet a női pólóválogatott (Fotó: Szabó Miklós)
KÉT MAGYAR A TORNA ÁLOMCSAPATÁBAN
Ashleigh Johnson (kapus, amerikai) – Maggie Steffens (amerikai), Arianna Garibotti (olasz), Keszthelyi Rita, Bujka Barbara, Madeline Musselman (amerikai), Ash Southern (ausztrál)

A záró negyed elején Glizina előbb kihagy a ziccert (Illés blokkolt), aztán megint lő egy gólt, hatszor lendített, négyszer a hálónkban kötött ki a labda, továbbra is All-Star-formát hoz. Illés ismét „csönget”, majd Czigány Dóra lóbál, és precízen ki is lövi a hosszút, 11–9-re meglép a magyar csapat.

Négy perccel a vége előtt még mindig kettő ide, aztán egy orosz ejtés lejön a lécről, Jekatyerina Prokofjeva pedig gyakorlatilag az üres kapuba lő. Már csak egy.

És Keszthelyi lövése is levágódik a lécről, erre megúsznak. Azt még megússzuk, aztán Glizina ötödször is betalál, ezt a lemezt ismerjük, nem bánnánk, ha elromlana.

Meccsnull.

1:11-gyel a vége előtt magyar büntető, Keszthelyi higgadtan bepattintja.

„Utolsó perc, utolsó perc” – szól a hangosbemondó. Orosz ejtés, léc, most nem kék sapkáshoz pattan vissza. Meccslabda. Időkérés.

Keszthelyi vezérként húzza a többieket. Harminckét másodperc, ha betalálunk, vége. Ha nem, van még egy orosz sansz. Gól nincs, az oroszoknak lesz 16 másodpercük. A dudaszó előtt beteszik középre, Anasztaszija Szimanovics ziccerben emelkedik, keze villan, iksz, 1212, hihetetlen. Ötméterespárbaj!

Boriszova és Bujka sem hibázik. Liszunova és Kisteleki sem. Gangl érkezik a kapuba. Hiába, mert Karimova magabiztosan belövi az övét, Keszthelyi is precíz. Prokofjeva sem remeg, Czigány nem ront, a partról szurkoló Kasó majd' kiugrik a bőréből az izgalomtól. Glizina persze belövi (várt valaki bármi mást?), Antal Dórának a meccsben maradásért kell elvállalnia. Bezúzza, folytatják 5–5 után. A hatodik pár sem hibázik. Aztán Liszunova a hálóba lő, Kisteleki Hanna lövését pedig védi Karnauh.

Ömlenek a könnyek a medence szélén.

Maradt a negyedik hely, pedig oly közel volt a bronz!

PERCRŐL PERCRE

ÖTMÉTERESPÁRBAJ

Kisteleki Hanna elhibázza, 6–7... Magyarország negyedik, Oroszország bronzérmes.
Kasó a kapuban, de orosz gól, 6–7!
Bujka Barbara, góóóóóóól! 6–6!
Boriszova ismét eredményes, 5–6!
Góóóól, Antal Dóra! 5–5!
Glizina belövi, 4–5!
Czigány Dóra is belövi! 4–4!
Jaj, orosz gól, 3–4!
Keszthelyi Rita!!!! Ez az, 3–3!
Karimova sem hibázik, 2–3!
Kisteleki Hanna bepattintja! 2–2!
Liszunova is belövi, 1–2!
Bujka is belövi, 1–1!
Orosz gól, Boriszova belövi, 0–1

Gangl Edina a magyar kapuban. Az oroszok kezdik!

4. NEGYED

32. perc: Eldobjuk a labdát. Jönnek az oroszok, 10 másodperc! Kiállítás nálunk! Tizedmásodpercekkel a vége előtt kiegyenlítenek az oroszok... 12–12! A dudaszó pillanatában... Ötméteresek jönnek! A lélektani előny az oroszoknál.

32. perc: jön az utolsó perc. Orosz kapufa! Jóóóóóó! Miénk a labda! Fél perc van még! Bíró Attila időt kér!

31. perc: ötméteres nekünk! Keszthelyi Rita! GÓÓÓÓÓÓL!!! 12–11!

31. perc: orosz emberelőny. Glizina gólt lő... Egyenlő! 11–11!

30. perc: mi támadunk! Két perc van még! Kontra, jönnek az oroszok!

30. perc: Keszthelyi a kapufára pattintja a labdát. Emberelőnyben voltunk...

29. perc: szabálytalanok vagyunk az orosz kapu előtt, Bujka. Orosz gól. Kapufa, de kipattan, az orosz eszmél hamarabb, és betessékeli a labdát a kapunkba. 11–10!

28. perc: Négy perc. Ennyi van még hátra. Fantasztikus a magyar blokk. Parádés védekezés! Megint mi támadunk!

27. perc: Támadnak az oroszok, de kontra. Nálunk a labda. Emberelőny nálunk, de hibázunk... Orosz időkérés.

26. perc: GÓÓÓÓÓÓÓÓÓL! Czigány Dóra! Két góllal vezetünk! Gyönyörű találat távolról! 11–9!

26. perc: Illés Anna góljával ismét vezetünk! Emberelőnyös szituációt használt ki a magyar csapat! 10–9!

25. perc: Glizina megremeg, emberelőnyben hibáznak az oroszok. A következőt már belövi Glizina. Ez már a negyedik gólja ma... 9–9!

25. perc: 8 perc választja el a magyar csapatot a bronzéremtől. Az oroszok hozzák el a labdát.

3. NEGYED

24. perc: 15 másodperc a végéig. Szerencsénk van, az oroszok a felső kapufát találják el. Egy góllal vezetünk az utolsó negyed megkezdése előtt!

24. perc: Bíró Attila időt kér, az utolsó perc kezdődik a negyedben. Emberelőny nálunk! Most már kettős emberfór! GÓÓÓÓL, Antal Dóra! 9–8 ide!

23. perc: Támadnak az oroszok. Megint a magyar blokk, csodás! Orosz kapufa után Illés harcosan szerezte meg a labdát.

22. perc: micsoda magyar védekezés! A gólvonalról szedtük ki a labdát. A blokk és Kasó együtt hárít. Mi támadunk.

21. perc: magyar fór, mi is jól megjáratjuk a labdát, Illés Anna fejezi be az akciót. Ez az első gólja az olimpián! Mikor, ha nem ma?! 8–8!

20. perc: Kasó véd, az orosz kapu előtt Bujka lövését védi a kapus. Kiállítás nálunk, az oroszok megjáratták a labdát, majd gólt szereztek: ismét vezetnek. 7–8!

19. perc: jól védekezünk, az oroszok a kapufára ejtik a labdát. Bujka kapott volna bejátszást, de elhalásszák előle a labdát.

18. perc: magyar ötméteres! Bujka bevágja! 7–7!

18. perc: magyar kiállítás. Na, most kell a jó védekezés! Megvan! Kasó! Gyönyörű védés! Támadunk az egyenlítésért.

17. perc: mi hozzuk el a labdát! A támadás nem sikerült, jönnek az oroszok. Figyelni kell, nem lenne jó, ha kettővel mennének az oroszok.

2. NEGYED

16. perc: orosz időkérés után folytatódik a játék. Jó védekezés után mi támadunk, megint egyenlíthetünk. Nem élünk a lehetőséggel. Az ellentámadásból orosz kapufa, így egygólos orosz előny a félidőben.

15. perc: egy orosz ejtés a szélről, megint Glizina. 6–7! Jobban kéne figyelni rá, eddig a meccs legjobbja.

15. perc: Támadnak az oroszok, most keményen védekeztek. Kontra, megint miénk a labda, Szűcs Gabriella pedig teljesen üresen maradt centerben, meg is kapta a labdát, egyenlítünk! 6–6!

14. perc: Vezetnek az oroszok. Glizina jól játszik, megint ő volt eredményes. 5–6! Bíró Attila időt kér.

14. perc: magyar emberelőny! Kisteleki Hanna megpróbálta meglepni az oroszokat, nem sikerült. Kimaradt a helyzet. Az orosz támadás ellenben eredményes, megint egyenlő, 5–5!

13. perc: Kasó Orsolya véd, támadhatunk a kétgólos előnyért.

12. perc: GÓÓÓL! Bujka Barbara! Ismét vezetünk! Centerből eredményes a magyar játékos! 5–4!

11. perc: Bujka szabálytalan, pedig már a miénk volt a labda. Visszakapják az oroszok. Jól védekezünk, nem engedjük közel az oroszokat. Meg is van az eredmény, Glizina fölé lövi.

10. perc: mi is kapunk egy kiállítást, magyar fór. Szépen húzzuk szét az orosz védekezést, hiába vannak hárman az orosz kapuban. Kistelek Hanna bombagóllal egyenlít! 4–4!

9. perc: magyar kiállítás, Garda második hibáját gyűjti be, az oroszok kihasználják az előnyt, 3–4! Grineva!

9. perc: elkezdődött a második negyed. Most az oroszok hozták el a labdát.

1. NEGYED

8. perc: Nem sikerült egyik csapatnak sem az újabb akció, 3–3 az állás az első negyedet követően!

7. perc: szép védés Kasó Orsolyától, Czigány Dóra megúszott, de belelőtte a kapusba. Kasó ismét véd, újra mit támadunk a vezetés megszerzéséért.

6. perc: orosz hiba után mi támadunk, Bujka Barbara kap remek labdát centerben, naná, hogy kihasználja a lehetőséget! 3–3!

6. perc: magyar időkérés után mi támadunk, ráadásul emberelőnyben. Keszthelyi lövése fölé pattan a vízről.

5. perc: fordít az orosz csapat, akciógólt szereznek Karimova révén. 2–3!

5. perc: fórból egyenlítenek az oroszok, Liszunova volt könyörtelen közelről.2–2!

4. perc: Jó a magyar védekezés, ismét mi támadunk. Karnauh kivédi Antal Dóra lövését, az oroszok támadhatnak egy időkérés után.

4. perc: Keszthelyi lőtt távolról, kapufa. A labda hozzánk pattan vissza, de aztán nem tudunk élni a lehetőséggel.

3. perc: VEZETÜNK! Újabb kiállítás Bujkáról. Keszthelyi Rita belövi a fóros helyzetet, vezetünk! 2–1!

2. perc: GÓÓL! Kiállítás az oroszoknál is, Antal Dóra egyenlít! 1–1!

1.perc: kiállítás nálunk, emberelőnyből megszerzik a vezetést az oroszok. Tyimofejeva szerezte a gólt.0–1!

1. perc: Elkezdődött a mérkőzés, a magyar válogatott hozta el a labdát az első ráúszásnál! A magyar lányok fehér sapkában, az oroszok kékben.

ELŐZMÉNYEK

A magyar pólósok csoportharmadikként jutottak a negyeddöntőbe, majd drámai körülmények között Bíró Attila együttese kiejtette az ausztrálokat. Az elődöntőben nem sikerült a bravúr, a címvédő Egyesült Államok ismételten nagy falatnak bizonyult, lányaink 14–10-es vereséget szenvedtek.

Az orosz válogatott szintén a harmadik helyen végzett a csoportjában. A negyeddöntőben nagy meglepetésre legyőzték a Londonban ezüstérmet szerzett spanyol válogatottat, de az elődöntőben az olaszok megállították őket.

A 2016-os belgrádi Euróba-bajnokságon aranyérmet szerzett magyar csapat a szerbiai kontinenstornán egy csoportban szerepelt az oroszokkal, ott Keszthelyi Rita vezérletével 11–10-es magyar siker született.

A magyar női vízilabda-válogatott 2000-ben nem jutott ki az olimpiára. 2004-ben a hatodik, 2008-ban és 2012-ben a negyedik helyet szerezte meg a csapat.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik