Rio 2016: Murray legyőzte Del Potrót, megvédte címét

NSO/MTI NSO/MTINSO/MTI NSO/MTI
Vágólapra másolva!
2016.08.15. 02:07
null
Andy Murray történelmet írt (Fotó: Reuters)
Andy Murray 7:5, 4:6, 6:2, 7:5-re legyőzte Juan Martin del Potrót a férfi egyes döntőjében, ezzel megvédte címét a riói olimpia teniszversenyén.  A skót játékos az első teniszező, aki egyéniben két olimpiai aranyat nyert.

 

Az első fordulóban Novak Djokovicsot búcsúztató Juan Martín del Potro az elődöntőben háromszettes csatába bonyolódott Rafa Nadallal, ráadásul Andy Murray nemcsak kevesebbet játszott az előző mérkőzésén, de jóval hamarabb be is fejezte azt.

A skót volt tehát a fittebb, és az is mellette szólt, hogy a döntő már három nyert szettre ment. Az elsőben ötször is elvették egymás adogatását, háromszor Murray, ő került tehát előnybe.

A második játszma már inkább hasonlított egy férfimérkőzésre, Del Potro rögtön az elején meglepte a skótot fogadóként, brékelőnyét pedig sikerült végigvinnie.

Juan Martín del Potro ereje elfogyott a riói tenisztorna végére (Fotó: Reuters)
Juan Martín del Potro ereje elfogyott a riói tenisztorna végére (Fotó: Reuters)

Amikor tehette, Del Potro igyekezett időt nyerni, kihasznált minden lehetőséget a pihenésre. A helyzetét az sem könnyítette, hogy Murray jó szokásához híven visszaadott szinte minden labdát, és különböző nyesésekkel, rövidítésekkel okosan fárasztotta a langaléta argentint. Meg is nyerte 6:2-re a harmadik játszmát.

A negyedikben Del Potro 5:4-nél adogathatott a döntő szettért, de Murray visszabrékelt, majd 15:40-ről hozta a saját adogatójátékát, végül második mérkőzéslabdáját kihasználva újra elvette Del Potro szerváját.

A 29 éves skót lett ezzel az első teniszező, aki egyéniben két olimpiát nyert meg, míg a nála egy esztendővel fiatalabb argentin a londoni bronzérme után begyűjtött egy ezüstöt is.

Több másodpercig ölelkeztek a 4 óra 2 perces mérkőzés után (Fotó: Reuters)
Több másodpercig ölelkeztek a 4 óra 2 perces mérkőzés után (Fotó: Reuters)
„Rendkívül hullámzó, nagyon feszült mérkőzés volt, mindkettőnk előtt számos lehetőség adódott a hosszú, fárasztó csatában. Örülök, hogy sikerült nyernem” – nyilatkozta Murray. Emlékeztetett, hogy az elmúlt években több fontos találkozót is elveszített, ezért rendkívül sokat jelentenek neki a sikerek.

A győztes külön kiemelte: örül, hogy a 2009-es US Open-bajnok Del Potro a pályafutása folytatását fenyegető csuklóműtétek után visszatért az élvonalba.

„El sem tudom képzelni, mentálisan milyen nehéz volt kezelni, amin átment az elmúlt három évben a csuklója miatt. Bámulatos, hogy ismét ezen a szinten játszik és a világ legjelentősebb versenyein indul” – mondta Murray riválisáról.

RIO 2016
TENISZ, FÉRFI EGYES
DÖNTŐ

Murray (Nagy-Britannia, 2.)–Juan Martín del Potro (Argentína) 7:5, 4:6, 6:2, 7:5

A 3. HELYÉRT
Nisikori (Japán, 4.)–Nadal (Spanyolország, 3.) 6:2, 6:7, 6:3

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik