Kapás a 2. idővel döntős, Hosszú kezdett legjobban 200 háton

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.08.11. 17:54
Kapás Boglárka új országos csúccsal, a második legjobb idővel jutott be a női 800 méteres gyorsúszás döntőjébe a riói olimpián. Hosszú Katinka kezdett a legjobban női 200 háton – szintén országos csúcsot döntött –, Cseh László ideje a 2. legjobb volt a férfi 100 pillangó előfutamában. Takács Krisztián továbbjutása két századon múlt férfi 50 gyorson.

RIO 2016
ÚSZÁS
férfi 50 m gyors, előfutamok (Takács Krisztián 17. – nem jutott be az elődöntőbe)
női 800 m gyors, előfutamok (Kapás Boglárka 2. – döntős, Risztov Éva 14. – nem jutott a döntőbe)
férfi 100 m pillangó, előfutamok (Cseh László 2. – elődöntős, Pulai Bence 26. – nem jutott az elődöntőbe)
női 200 m hát, előfutamok (Hosszú Katinka 1. – elődöntős, György Réka 22. – nem jutott az elődöntőbe)RIO 2016
ÚSZÁS
férfi 50 m gyors, előfutamok (Takács Krisztián 17. – nem jutott be az elődöntőbe)
női 800 m gyors, előfutamok (Kapás Boglárka 2. – döntős, Risztov Éva 14. – nem jutott a döntőbe)
férfi 100 m pillangó, előfutamok (Cseh László 2. – elődöntős, Pulai Bence 26. – nem jutott az elődöntőbe)
női 200 m hát, előfutamok (Hosszú Katinka 1. – elődöntős, György Réka 22. – nem jutott az elődöntőbe)

NŐI 200 MÉTER HÁT

Hosszú Katinka és György Réka is a harmadik futamban volt érdekelt. Hosszú már az első falnál bőven vezetett, és végül 2:06.09-cel megnyerte a futamot. György a 6. helyen fordult az első falnál, majd ezt követően végig a hetedik helyen haladt, 2:12.99-et úszott.

Hosszú ideje az egész előfutam legjobbja volt, György a 22. helyen végzett.

„Százig rendben volt minden, utána viszont azt éreztem, mintha súlyokat kötöttek volna a kezeimre és a lábaimra is. Nem tudom, az iram miatt volt-e, nem éreztem annyira gyorsnak, de vissza kell nézzem az úszásomat, hogy tudja, mi történt” – mondta György Réka az úszószövetségnek.

Hosszú Katinka jelezte, az esti elődöntő után szeretne nyilatkozni, mert minden erejével a folytatásra kíván koncentrálni.

NŐI 200 M HÁT
AZ ELŐFUTAMOK LEGJOBB IDEJEI ÉS A MAGYAROK
1. Hosszú Katinka 2:06.09 – országos csúcs
2. Hilary Caldwell (Kanada) 2:07.40
3. Madeline DiRado (Egyesült Államok) 2:08.60
...
NEM JUTOTT TOVÁBB
22. György Réka 2:12.99

FÉRFI 100 MÉTER PILLANGÓ

Cseh László a negyedik előfutamot megnyerte az 51.52-es idejével, és összességében is csak a szingapúri Joseph Schooling tudta megelőzni. Pulai Bence 52.73-mal a 26. helyen zárt.

„Az eleje még elég lassú volt, a vége azért hasonlított arra, amit szeretnék, de ezen még kell javítani, mert estére édeskevés lesz. Azon kell dolgozni, hogy ha bekerülök a döntőbe, akkor ott végre görcsöktől és feszültségektől mentesen tudjak úszni. Könnyedén - egy fináléban csak így lehet. Ez két napja elég durván kiderült... Nekem ez egyértelműen az olimpiátólvan, Eb-n, vb-n gond nélkül versenyzek. Rám zuhant az öt karika, akadnak még így néhányan, ami persze nem vigasztal, csak mutatja, nem egyedi eset. Nem, nem lelkizéssel telt az elmúlt pár nap. Magát a lelkemet kellett megtalálni, mert iszonyú mélyről kellett visszajönnöm. Azon vagyok, hogy meglegyen a döntő, és aztán végre tényleg képes legyek egy laza úszásra” – nyilatkozta Cseh László az úszószövetségnek.

„Ennél sokkal jobbat szerettem volna, és az edzések, a melegítés alapján azt éreztem, nem lesz ezzel gond. Hetvenöttől azonban nagyon lefáradt a karom, lábbal pedig nem lehet százon érvényesülni a hajrában. Talán túlságosan rápihentem a versenyre, nem tudom – de az biztos, hogy ilyen időt az Eb-n is tudtam úszni májusban, azaz mindenképpen többet vártam magamtól” – mondta ezt már Pulai Bence.

FÉRFI 100 M PILLANGÓ
AZ ELŐFUTAMOK LEGJOBB IDEJEI ÉS A MAGYAROK
1. Joseph Schooling (Szingapúr) 51.41
2. Cseh László 51.52
3. Tom Shields (Egyesült Államok) 51.58
...
NEM JUTOTT TOVÁBB
26. Pulai Bence 52.73

NŐI 800 MÉTER GYORS

Risztov Éva az első öt távon harmadikként fordult, 300-nál viszont már a 2. volt a futamában. 500-nál az élre állt, innentől kezdve pedig végigvezetve nyerte meg a futamot, 8:33.36-tal.

Kapás Boglárka a hatodik helyen fordult az első falnál, 100-nál viszont már az ötödik volt. 200-hoz érve már a negyedikként fordult, 300-nál pedig már harmadikként. 600-nál már Jazz Carlint is maga mögött tudta, de Katie Ledecky már messze járt.

Kapás 8:19.43-mal, új országos csúccsal a második idővel jutott be a döntőbe, Risztov a 14. helyen végzett.

Risztov Éva a futam után igencsak bőbeszédűnek bizonyult, az úszószövetség össze is gyűjtötte a gondolatait. Volt itt minden, mint a búcsúban: vízi hulla, rántott hús...

„Mondtam (Turi) Gyuri bának, hogy kicsit változott a világ. Amikor legutoljára együtt készültünk a 800-ra egy olimpián, szétvetett az ideg engem is, őt is. Ma egy pillanatig nem idegeskedtünk."

„A futamot akartam megnyerni, reméltem, picit élesebb lesz a verseny, de sajnos nem szorongattak meg, mert ha egymás mellett úszunk, picit mindenki rátesz kézzel is, lábbal is, akkor talán 8:32-nél jobb is lehetett volna. Ennyit akartam, hiába volt már reggel is viharos jókedvem, tudtam, nem én fogok ma 8:06-ot úszni, hanem Ledecky."

„Még nem voltam a nyílt vízi pályán, mert most kezdik még összerakni. Addig remélem, a vízi hulla többi részeit is megtalálják, mégis elég rosszul festene, hogy úszás közben én jeleznék, halló, itt van a karja, amit keresnek. Már ha hinni lehet a híreknek, bár remélem, az egész csak túlzás. Egyébként én vagyok a google mapsen a Copacabanán legtöbbet sétáló ember lenyomata, mert azért nézegettük a helyszínt."

„Mindenki Kenderesi Tomi sajtburgerével van elfoglalva, hogy most már minél több legyen neki. Ehhez képest úszás közben egyszer csak rántott hús szagot éreztem az egyik fordulónál. Másfél hete vágyom arra, hogy ehessek egyet... Úgyhogy írjátok meg, hogyha Kenderesinek mindenki sajtburgert akar adni, akkor nekem meg hozzanak rántott húst. Felőlem akár a tíz kilométer közben, fél távnál, az etetőstégre is lehet.”

„Ha olyan szél lesz, mint három napja, meg olyan idő, mint tegnap, akkor én windsurfben fogok indulni. Egyébként nem tudom, mi van itt, esténként mindig rajtam van a nagykabát. Azt mondták, a nyári olimpiára neveztek be, de szerintem ez a téli lesz" – zárta mondandóját Risztov.

„Jó úszás volt, de nem tettem bele mindent, nem gyorsítottam, nem hajráztam, igazából egyáltalán nem volt érdekes, mi lesz Carlin és köztem a végén. Talán egy picit próbált rám jönni, de látta, hogy felesleges próbálkoznia, és szerintem ő sem erőltette meg magát, ismerem ennyire. Reggel egy picit fáradtabbnak éreztem magam, mert tegnap a váltóban eléggé hajtottam, ehhez képest különösen jó, hogy sikerült megjavítanom a legjobbamat. Már a londoni Eb-n is szerettem volna valami hasonlót elérni, most sikerült - örülök, hogy végre 800-on is kezd kijönni az elvégzett munka. Arra nem gondolok, hogy elkaphatom Ledeckyt, maradjunk a realitások talaján, a dobogó felső foka elkelt, a maradék kettő kiadó, erre hajtunk elég sokan. Szerintem minimum 8:15 kell majd hozzá, de az is lehet, hogy az alá kell menni – én úgy gondolom, képes vagyok rá” – idézi Kapás Boglárkát az úszószövetség.

A DÖNTŐT SZOMBAT 3.20-KOR RENDEZIK MEG!

NŐI 800 M GYORS, A DÖNTŐ MEZŐNYE
1. Katie Ledecky (Egyesült Államok) 8:12.86 – olimpiai csúcs
2. Kapás Boglárka (Magyarország) 8:19.43 – országos csúcs
3. Jazz Carlin (Nagy-Britannia) 8:19.67
4. Leah Smith (Egyesült Államok) 8:21.43
5. Lotte Friis (Dánia) 8:22.54
6. Jessica Ashwood (Ausztrália) 8:22.57
7. Sarah Köhler (Németország) 8:24.65
8. Mireia Belmonte García (Spanyolország) 8:25.55
...
NEM JUTOTT DÖNTŐBE
14. Risztov Éva 8:33.36

FÉRFI 50 MÉTER GYORS

Takács Krisztiánnak a rajt közepesen jött ki, 0.70-es reakcióidővel, a sprintje végén 22.12-nél állt meg az óra, így két századdal lemaradt a 16., még elődöntőt érő időtől – a 17. lett.

„Nem tudom, mit vétettem, amiért sohasem kegyeltek a századmásodpercek... – idézi Takács Krisztián szavait az úszószövetség Facebook-oldala. – Úgy éreztem, kifejezetten jó úszás volt, amikor visszanéztem, azt vártam, hogy 21-gyel kezdődjön az idő. A végén elég puhán értem be, nem tudtam azonnal erősen érinteni a panelt, meglehet, emiatt nem sikerült...

„Nem egyszerű ezt megemészteni, de majd valahogy ezt is lerendezem magamban. Csak délután mindig jobban megy, ha már megvan az első hossz... Négy évet tettem bele ebbe, vagy mondjam, hogy huszonegyet? Elköltöztem Győrbe, ami jó volt a környezetváltás miatt, az újabb esély kihasználása érdekében, viszont ez lemondással is járt, hiszen otthagytam családot, barátnőt annak érdekében, hogy itt ma legalább középdöntős legyek.”

„És ha lógtam volna akár fél órát a felkészülés során, akkor nyilván szemrehányást tudnék tenni magamnak, hogy ha az nincs, akkor ma ez a két század megvan. De tényleg végigcsináltam mindent becsülettel, hosszú idő után nem voltam sem sérült, sem beteg, nem feküdtem egy hetet az ágyban, mint a múltban, amikor lemegy rólad három kiló izom, és kezdheted az újjáépítést. És akkor itt vagy, és csak állsz, és nézed, hogy két századon múlt az egész.”

FÉRFI 50 M GYORS
AZ ELŐFUTAMOK LEGJOBB IDEJEI ÉS A MAGYAROK
1. Andrij Hovorov (Ukrajna) 21.49
2. Nathan Adrian (Egyesült Államok) 21.61
3. Anthony Ervin (Egyesült Államok) 21.63
...
NEM JUTOTT TOVÁBB
17. Takács Krisztián 22.12

AZ ÉJJELI PROGRAM
03.03: férfi 50 m gyors, elődöntő
03.17: női 200 m mell, döntő
03.26: férfi 200 m hát, döntő

03.35: női 200 m hát, elődöntő (Hosszú Katinka)
04.01: férfi 200 m vegyes, döntő
04.18: női 100 m gyors, döntő

04.31: férfi 100 m pillangó, elődöntő (Cseh László)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik