Rio 2016: az orosz „súgó” felesége indulhat az Eb-n és az olimpián

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.07.01. 10:09
Semleges résztvevőként indulhat a jövő heti, amszterdami atlétikai Európa-bajnokságon és a riói olimpián is az orosz Julija Sztyepanova, akinek férje, Vitalij 2014-ben egy német televíziós csatornának nyilatkozott az országban folyó szervezett doppingolásról.


A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) pénteken adott különengedélyt a 800-as specialistának.

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) pénteken adott különengedélyt a 800-as specialistának.

Sztyepanovát – aki márciusban közölte, hogy nem orosz színekben szeretne indulni az olimpián – 2013 februárjában kétéves eltiltással sújtották, mivel a doppingellenőrzés során a biológiai útlevelében rögzítettektől eltérő adatokat kaptak. Eredményeit 2011 márciusáig visszamenőleg törölték, így a 2011-es fedett pályás Eb-n szerzett második helyét is.

Férje, Vitalij Sztyepanov az Orosz Antidopping Csoport munkatársa volt, és 2014-ben egy német tévéstábnak nyilatkozott az Oroszországban, illetve az orosz atlétikában zajló szisztematikus doppingolásról. A pár és kisfiuk ezt követően, 2014 decemberében Németországba költözött, majd tavaly novemberben Kanadában kért menekültstátust.

A doppingbotrány nyomán az IAAF két hete úgy döntött, hogy fenntartja az orosz szövetség felfüggesztését, így az ország atlétái nem indulhatnak nemzetközi versenyeken és a riói olimpián sem – igaz, ez utóbbira nyitva hagyott egy „kiskaput” azoknak, akik bizonyítani tudják, hogy az országon kívül készülnek, és folyamatosan ellenőrzik őket. Utóbbiak közül eddig 80 orosz atléta nyújtott be kérelmet ez ügyben az IAAF-hez.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik