Rio 2016: 7 érdekesség az olimpia első napjának magyar csodatevőiről

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.08.07. 15:05
Ennél szebben nem is kezdődhetett volna magyar szempontból az olimpia: Szász Emese és Hosszú Katinka is aranyéremmel kezdett Rióban. A lényeget már mind tudjuk, most jöjjenek az érdekességek, amikre talán nem is gondolt!

AZ ÁTOK – Tizenhat éves átkot tört meg Hosszú Katinka a riói aranyérmével, legutóbb ugyanis Kovács Ágnes volt képes a dobogó tetejére állni olimpián magyarként a női normál medencés úszók közt (2000, Sydney). Ha csak a 400 vegyest nézzük a nőknél, még többet kell lapoznunk a történelemkönyvekben, ebben a számban legutóbb Egerszegi Krisztina tudott nyerni, méghozzá az 1992-es, barcelonai olimpián.AZ ÁTOK – Tizenhat éves átkot tört meg Hosszú Katinka a riói aranyérmével, legutóbb ugyanis Kovács Ágnes volt képes a dobogó tetejére állni olimpián magyarként a női normál medencés úszók közt (2000, Sydney). Ha csak a 400 vegyest nézzük a nőknél, még többet kell lapoznunk a történelemkönyvekben, ebben a számban legutóbb Egerszegi Krisztina tudott nyerni, méghozzá az 1992-es, barcelonai olimpián.

ILYEN MÉG NEM VOLT – Előbb Szász Emese, majd Hosszú Katinka nyert aranyat, ráadásul mindketten még az olimpia első napján. Ilyen jól még sosem kezdtek a mieink, két arany még nem jött össze az első nap.



A SORS AKARTA – Érdekes párhuzam riói aranyérmeseink között, hogy Hosszú Katinka már három, Szász Emese két olimpián vett korábban részt úgy, hogy nem állhatott dobogón. Első olimpiai érmük arany lett, minden bizonnyal sorsszerű: egy napon.

EGY ÚJABB PÁRHUZAM – Két arany, két magyar, két Vasas-sportoló. Hosszú Katinka és Szász Emese is az angyalföldiek versenyzőjeként indult az olimpián.

DE HOL A RÉGI CSÚCSTARTÓ? – Hosszú Katinka több mint két másodperccel megjavította a világcsúcsot 400 vegyesen, a rekordot korábban megdönthetetlennek hitték. És hogy hol a korábbi csúcstartó? A mezőnyben, a sokszor doppingolással vádolt kínai a 27. helyen végzett. Több mint 17 másodpercet rontva korábbi űridejéhez képest.

MAGYAR URALOM – A női párbajtőr az 1996-os, atlantai ötkarikás játékok óta számít olimpiai sportnak, azaz összesen – a rióival együtt – hatszor rendeztek ilyen versenyt olimpián. A hatból háromszor magyar nyert a nőknél: 2016-ban Szász Emese, előtte 2000-ben és 2004-ben Nagy Tímea.

ÚSZÓ! VAGY VÍVÓ? – Tudták, hogy Szász Emese 10 éves koráig úszónak készült? A sportivo.hu-nak adott tavalyi interjúban friss olimpiai bajnokunk azt mondta, akkor hagyott fel az úszással, amikor már reggelente is edzésre kellett volna járnia, de a sporttól nem szakadt el, édesanyja tanácsára talált rá a vívásra – több mint húsz évvel ezelőtt…

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik