Paralimpia: a 246 cm-es óriás ülve is magasabb a hálónál – fotó

Vágólapra másolva!
2016.09.14. 11:05
null
(Fotó: rio2016.com)
Röplabdában fontos adottság a magasság, igaz ez akkor is, ha ülőröplabdáról van szó. A 2016-os riói paralimpián az iráni férfi ülőröplabda-válogatott remekül áll ezen a téren, hiszen egy valódi óriás játszik közöttük. A 246 cm magas Morteza Mehrzadselakjani nemcsak a paralimpia, hanem hazája, Irán legmagasabb embere is.

 

Mehrzadselakjani 1987-ben született, fiatal tinédzserként már 190 cm volt a magassága. 15 éves korában elesett kerékpárral, ennek következtében egy olyan sérülést szenvedett, amely meggátolta jobb lábát a növekedésben. A riói paralimpia hivatalos honlapja szerint jelenleg egyik lába 15 cm-rel rövidebb a másiknál, ez pedig nagyon megnehezíti a járást, általában kerekesszékkel közlekedik.

(Fotó: rio2016.com)
(Fotó: rio2016.com)

Az iráni ülőröplabda-válogatott szövetségi kapitánya először a televízióban találkozott Mehrzadselakjanival, azonnal tudta, hogy tökéletes lesz számára az ülőröplabda. A majd' 2 és fél méteres iráni óriás öt évvel ezelőtt kezdett el foglalkozni a sportággal, az adottságai elképesztőek, ülve is az 1.15 méter magas háló fölé emelkedik.

(Fotó: rio2016.com)
(Fotó: rio2016.com)

 

(Fotó: rio2016.com)
(Fotó: rio2016.com)

 

A röplabda és az ülőröplabda szabályai nagyon hasonlóak, hat a hat ellen játsszák, a cél ugyanaz, a labdát az ellenfél területén lepattintani. Ez a paralimpiai játékok egyik legdinamikusabb sportja.

„Esélyt adtunk neki, hogy megmutassa magát a paralimpián és dicsőséget szerezzen magának, illetve hazájának. Arra készülünk, hogy történelmet írunk” – nyilatkozta a válogatott szövetségi kapitánya, Hadi Rezaeigarkani, aki szerint Mehrzadselakjani két éven belül a sportág legjobbja lesz az egész világon.

(Fotó: rio2016.com)
(Fotó: rio2016.com)

A Kína elleni nyitó mérkőzésen nem volt végig a pályán, de állítólag csak azért, mert nem akarják az irániak minden ütőkártyájukat már a torna legelején kijátszani.

„A fura, különc fiúból egy igazi bajnok válhat” – tette hozzá Rezaeigarkani.

(Fotó: rio2016.com)
(Fotó: rio2016.com)
(Fotó: rio2016.com)
(Fotó: rio2016.com)

Irán egyébként a sportág egyik nagyhatalma, öt paralimpiai aranyérmével és két ezüstérmével a legeredményesebb nemzet, a 2012-es londoni tornán csak a döntőben maradt alul Bosznia-Hercegovinával szemben.

Magyarország, ahogy a csapatsportágak egyikében sem, így az ülőröplabdában sem szerepel a riói paralimpián.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik