Négy között az amerikaiak, Argentína akkor is győz, hogyha kikap

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.08.18. 01:40
Ausztrália, Spanyolország és Szerbia mellett az Egyesült Államok férfi kosárlabda-válogatottja jutott be az olimpiai torna elődöntőjébe, miután 105–78-as győzelmet aratott Argentína felett.
Durant (5) bizonyult a mezőny legeredményesebbjének (Fotó: Reuters)

Kyrie Irving megugraszt egy argentint, megugraszt kettőt, cselez még egyet, aztán elsüllyeszti a duplát. A kispad táncikál egy kicsit, a brazilok üvöltenek.

Mekkora kosár! Főleg, ha Argentína kapja!

A brazil közönség két napja jobb híján (mert meg nekik ez kellett) az argentinoknak drukkolt Spanyolország ellen, most végre kiszabadulhatnak a természetes érzések, az amerikai kosarak utáni fiesztát nem kizárólag a Dream Team sok iránti csodálat hajtja.

A káröröm is öröm, nem is kicsi.

Közben az argentin irányító, Facundo „Facu” Campazzo videojátékba képzeli magát, NBA 2017, megnyom magán minden billentyűkombinációt, hullanak az amerikaiak, labdalopás, szóló, betörés, minden hangszeren játszik, végtelenül szórakoztató.

Kevin Durant kőarccal bevág minden hárompontost, amit felemel, aztán DeMarcus Cousins roncsolja szét az argentin védekezést, Campazzo kicsit fáradtan néz, de rendületlenül próbálkozik. A nagyszünetben 56–40 az amerikaiaknak, az argentinokat ez annyira nem zavarja, miniszoknyás lány ugrál háttal a pályának az emeleten, vezényli a mögötte pattogókat.

Kiesni csak stílusosan, ugyebár.

A szünetben maga Amerika Kapitány mondja meg, hogy hány olimpiai aranyérme van Michael Jordannek (a helyes megoldás kettő), a brazilok már megint énekelnek kicsit a kokószívó Maradonáról és az ezergólos Peléről, Campazzo beleköt DeAndre Jordanbe, Manu Ginóbili hosszú évek rutinjával elmagyarázza neki, hogy ez rossz ötlet.

Már csak azért is, mert Jordan nagyjából kétszer akkora, mint ő.

Durant szór még egy triplát, miért ne, most már ünnepel is, neki már hét a hármas, az amerikai előny a harmadik negyed végén huszonhat pont. Az argentin tábort nem érdekli a kiesés, mínusz huszonötnél állva pörgetik a zászlókat és a sálakat, fantasztikus nézni és hallani. Az egész csarnokból megindulnak az égszínkék-fehér mezesek, hogy együtt várják meg a végét. A hazai közönség közben kiéli a kárörömét, „Kiestetek, kiestetek” kántálással búcsúztatja a riválist. Ők is itt lehetnének, de már kiestek, jegyezzük meg zárójelben.

Argentin tömeg gyűlik az emeleti plexik mögé, zászlóbontás, ugrálás. A meccsel senki sem törődik különösebben. Bevonulnak a különleges egységek, le ne essen már valaki.

Argentin dal száll a riói estében.

Akár az is lehetne, hogy akkor is győzünk, hogyha kikapunk.

SPANYOLORSZÁG–FRANCIAORSZÁG

A franciák és a spanyolok is egyaránt 8 pontot szereztek a csoportküzdelmek során. Míg utóbbiaknak ez második helyet ért, addig a franciák csak harmadikok lettek a csoportban, így megismétlődött a 2012-es londoni olimpiai negyeddöntője. Ott a spanyolok 66–59-re nyertek.

Legutóbb nagy tornán a 2015-ös Európa-bajnokságon találkozott egymással a két válogatott. Ott is spanyol siker született, Paul Gasolék hosszabbítás után nyertek öt ponttal.

Ahogy az várható volt, rettentő parázs hangulatban kezdődött a mérkőzés Rióban, az első negyedben hol a spanyolok, hol a franciák vezettek. A játékrész végén végül 19–16 állt az eredményjelzőn.

Masszívabban kezdte a spanyol csapat a második negyedet, hamar 10 pontosra duzzadt a különbség, amelyet francia időkérés követett. El is kezdtek kapaszkodni a franciák, Tony Parker a vállára vette a csapatot, ezt követően spanyol időkérés következet. Azonban úgy tűnt, hiába minden francia igyekezet – a félidőben már 13 pont volt a spanyolok előnye.

A harmadik negyed végére láthatóan elfáradtak a világ-és Európa-bajnoki bronzérmes franciák, a kétpontos dobások is alig landoltak a kosárban, így a játékrész végére már 20 pontos volt a spanyol előny.

A franciák érezték, csinálhatnak ma bármit, nem tudják legyőzni ezt a fantasztikusan játszó spanyol válogatottat. A negyedik negyedben tovább nőtt a különbség, a spanyolok végül 25 ponttal nyertek és jutottak az elődöntőbe.

A mérkőzést követően a franciák sztárja, Tony Parker lemondta a válogatottságot.

AUSZTRÁLIA–LITVÁNIA

Az ausztrálok a negyedik negyedig folyamatosan növelték előnyüket, elsősorban Patty Mills, Matthew Dellavedova és Aron Baynes ponterős játékának köszönhetően, előbbi kettő összesen kilenc hárompontost dobott.

Ausztrália a 2000-es sydneyi olimpia óta először jutott elődöntőbe.

HORVÁTORSZÁG–SZERBIA

A rendkívüli izgalmakat tartogató találkozón két negyed után a horvátok vezettek hat ponttal, a harmadik nyolc percben azonban óriásit játszottak a szerbek. Egyrészt több pontot szereztek (34), mint előtte kétszer nyolc perc alatt (32), másrészt 14 ponton tartották ellenfelüket, így átvették a vezetést.

Az utolsó nyolc percben azonban felállt a padlóról Horvátország, felzárkózott a szerbekre, így jöhetett az idegőrlő végjáték. Az ilyenkor szokásos „büntetőpárbajt" pedig a szerbek bírták jobban, így végül 86–83-ra legyőzték Horvátországot.

A szerbek Ausztráliával találkoznak a legjobb négy között. A két válogatott a csoportkörben is összemérte az erejét, akkor az ausztrálok 95–80-ra nyertek.

RIO 2016 – FÉRFI KOSÁRLABDA
NEGYEDDÖNTŐ
Egyesült Államok–Argentína 105–78
(25–21, 31–19, 31–21, 18–17)
Ausztrália–Litvánia 90–64
(26–17, 22–13, 22–13, 20–21)

Spanyolország–Franciaország 92–67
(19–16, 24–14, 26–19, 23–18)
Horvátország–Szerbia 83–86 (19–20, 19–12, 14–34, 31–20)

AZ ELŐDÖNTŐBEN*
Augusztus 19. (P), 20.30: 1. mérkőzés: Spanyolország–Egyesült Államok
Augusztus 20. (Szo), 00.00: 2. mérkőzés: Ausztrália–Szerbia

*Az elődöntőben a mérkőzések sorrendje változhat!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik