Károlyiék utolsó aranya, Biles beállította Keleti Ágnesék rekordját

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.08.16. 21:46
null
Négy aranyérem: a 2016-os Simone Biles olimpiája volt (Fotó: Reuters)
Simone Biles negyedik aranyérmét is megnyerte a riói olimpián, ezzel női tornában rekordot állított be – és egyben ez volt az utolsó győzelem, amely a Károlyi házaspár valamelyik tagjához köthető. Korláton az ukrán Oleh Vernyajev, nyújtón a német Fabian Hambüchen diadalmaskodott.

Gyakran az kapja a legnagyobb tapsot, aki nagyot esik. Legalábbis tornában. A kínai Ju Hao leugrás után elvágódik, hördülés, vastaps.

Mindig megkapja, aki feláll.

Oleh Vernyajevnek például az egyéni összetett után kell felállnia, már ha padlóra küldte a minimális hátránnyal megszerzett ezüst Ucsimura Kohei mögött. Szenzációs korlátgyakorlat, az ukránok sikoltoznak a lelátón, Vernyajev a kamerának feszít. Ez már arany!

AZ ÖTÖDIK

A 19 éves Simone Biles az ötödik tornásznő, aki egy olimpián négy aranyat gyűjtött. Előtte Keleti Ágnes (1956), Larissza Latinyina (szovjet, 1956), Vera Cáslavská (csehszlovák, 1968) és Szabó Katalin (romániai, 1984) hajtotta végre ezt a bravúrt.

Jönnek a lányok, talaj. Simone Biles felségterülete, az amerikai szuperakrobatáé a világ legjobb gyakorlata, efelől semmi kétség.

Ha megnyeri, ez a Károlyi házaspárhoz köthető utolsó aranyérem: a legendás tornaedzők már a lelátóról figyelik az olimpiát, Károlyi Béla már nem aktív, felesége, Márta szövetségi kapitányi hattyúdala ez. A csapat emiatt is választotta az „utolsó ötös" becenevet. Ők Márta utolsó ötöse, no meg a létszámcsökkentés (négy lesz a jövőben az olimpiai csapatok létszáma) előtti utolsó ötös.

USA Gymnastics on Twitter

A döntőben nyilván nincs kérdés, Biles-t már a bemutatásnál állva, tombolva fogadja a közönség, és amikor lelép, akkor se kisebb a taps. Olimpiai bajnok, kétség sem ébredhetett senkiben efelől, Aly Raisman begyűjti mögötte még az ezüstöt is az Egyesült Államoknak, a brit Amy Tinkleré a bronz. Károlyiék neve mellé kerül még egy arany, Biles személyi edzője, Aimee Boorman megdicsőülten áll a vegyes zónában, körülötte hatalmas körben az amerikai újságírók.

A végén a leglátványosabb férfi szer. Nyújtó, a finálé elején két világklasszissal, akik hosszú évek óta párbajoznak. A német Fabian Hambüchen és a holland Epke Zonderland. Zonderland sérült, majd a finálé előtt még egyszer rásérül, így aztán esélye sincs az éremre. Vernyajev esik, Hambüchen végre megszerezheti az olimpiai aranyat, amelyet már régóta kerget. Az utolsó gyakorlatig kell izgulnia, és ki is drukkolja: 15.766-os pontszámát senki sem tudja túltornázni. Hambüchen gondolkodik, hogy sírjon vagy nevessen, aztán mindkettő kiszakad belőle. Peking bronzérme és London ezüstérme után végre felért a csúcsra.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik