Irán: külföldre távozott az egyetlen női olimpiai érmes

MTI MTIMTI MTI
2020.01.12. 18:37
A női 57 kilogrammban szereplő Kimia Alizadeh vasárnap közösségi oldalán az „Iránban elnyomott millió nő egyikeként" jellemezte magát, és hírügynökségi források szerint Hollandiába utazott.

A 21 éves Kimia Alizadeh, többek között azt kifogásolta, hogy hidzsábot (fejkendőt) kell viselnie, emellett szexizmust és rossz bánásmódot rótt fel hazája sportvezetőinek. Mahin Farhadizad sportminiszter-helyettes válaszul közölte, egyetlen sportolót sem kényszerítenek arra, hogy Iránban maradjon.

A 2016-os riói olimpián a női 57 kilósok mezőnyében harmadik Alizadeh az utóbbi hónapokban a harmadik iráni élsportoló, aki úgy döntött, hogy nem hajlandó képviselni hazáját a nemzetközi versenyeken. Augusztusban a cselgáncsozó Szaid Mollaejt az iráni hatóságok felszólították, hogy címvédő létére lépjen vissza a tokiói világbajnokságtól annak érdekében, hogy ne kerülhessen szembe az izraeli Szagi Mukival.

A kérést megtagadó dzsúdós később közölte, hogy biztonsági okokból nem tér vissza hazájába. Decemberben az ország első számú sakkozója, Alireza Firuzdzsa jelentette be, hogy nem küzd az iráni színekért, mivel megtiltották neki, hogy kiálljon izraeli riválisok ellen.

Ezek is érdekelhetik
Legfrissebb hírek