Rio 2016: Phelps sapkája nem bírta a feszültséget – de miért kellett kettő is?

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.08.10. 18:12
null
A sapka ezúttal nem bírta a feszültséget (Fotó: foxsports.com)
Nem sokkal azelőtt, hogy a medencébe kellett ugrania a 4x200 méteres férfi gyorsváltó döntőjében, Michael Phelpsnek elszakadt az úszósapkája.

 

Felnézett az eredményjelzőre, konstatálta, hogy már nincs sok ideje rendezni a helyzetet, így elkérte az előtte már úszó Connor Dwyerét – előbb az elsőként úszó próbálta meg felhelyezni az immár 21-szeres olimpiai bajnok fejére az újabb sapkát, majd Phelps vette a kezébe a dolgokat.

És hogy miért volt szüksége Phelpsnek még egy sapkára, amikor már volt rajta egy? Az úszók két sapkát hordanak úszás közben, az első – ami lycrából készül – arra szolgál, hogy leszorítsa a versenyzők haját, és kisimítsa az egyenlőtlenségeket. A második pedig egy új fejlesztésű szilikon anyagból készül, és segíti csökkenteni az ellenállást a vízben.

Ezt olyan hatékonyan teszi, hogy néhány olyan úszó is alkalmazza a viselését, akik előtte kopaszra nyíratták a fejüket. Az úszók a dupla sapkát általában csak a futamokon alkalmazzák, ahogyan a borotválást is, egy kis plusz ellenállás az edzések során ugyanis nem árt – sőt, akár még segítheti is a felkészülést.

Mondjuk amekkora előnnyel ért célba az amerikai váltó, aligha lett volna gond akkor sem, ha csak egy sapkában úszik – vagy anélkül, esetleg további nehezítésekkel...

Nem ez volt az első eset, amikor Phelps egyik felszerelése miatt küszködött, 2008-ban víz ment a szemüvegébe a 200 pille beugrásánál, ezért részben „vakon” kellett haladnia, és számolnia kellett a csapásokat, hogy a fordulóknál jól jöjjön ki. Azért ezt is megoldotta, és nyert nyolc aranyat Pekingben.


(Fotó: foxsports.com)
(Fotó: foxsports.com)
(Fotó: foxsports.com)
(Fotó: foxsports.com)
(Fotó: foxsports.com)
(Fotó: foxsports.com)
(Fotó: foxsports.com)
(Fotó: foxsports.com)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik