Rio 2016: mocsárszagú medencébe ugorhat Kormos Villő

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.08.12. 23:01
null
Reggeli helyzet az uszodában (Fotó: Reuters)
A riói olimpia műugrómedencéje a Maria Lenk uszodában lassan zarándokhely lesz, csak ide nem spirituális élményért látogatnak ki az érdeklődők, hanem megpróbálják megállapítani, mi van a vízzel. Nos, néhány napja elkezdett kékből bezöldülni, azóta is zöld, de legalább már büdös is. A vízilabdázók megússzák (az ő medencéjük is elzöldült, de ők hamarosan költöznek), a műugróknak viszont nincs sok választásuk.

Három napja délelőtt csillogott a víztükör, gyönyörű kék volt minden a Maria Lenk uszodában. Aztán a műugrómedence olyan zöldre váltott, amelyet mindenki gyanúsan méregetett (beleértve a műugrókat). A zöld ezt követően a vízilabda-medencére is átterjedt (valószínűleg a nagyobb medence miatt ez nem annyira zöld, de zöld), azóta pedig mindennapi program az, hogy szervezők és szakemberek jönnek, méricskélnek egy kicsit, mintát vesznek, majd távoznak.

A víz még mindig zöld.

De most már büdös is.

A helyzet inkább romlik, mint javul, már búvár is megjárta a medencéket, miközben a szinkronúszók edzettek – a vizes sportágak „forognak” a komplexumban, ahogy vége van az úszóversenyeknek, a vízilabdázók mennek a kiürült Olimpiai uszodába, és átadják a helyet a szinkronúszóknak a Maria Lenkben. A műugrók maradnak, mivel a tornyokat nyilván nem lehet áttelepíteni, így reméljük, amire Kormos Villőnek toronyugrásban versenyeznie kell, a szervezők megoldják a vízproblémát.

Délután már beengedték a műugrókat (Fotó: NSO)
Délután már beengedték a műugrókat (Fotó: NSO)

Nem tudjuk, mit talált a búvár, az viszont biztos – és hivatalos megerősítést is nyert –, hogy a szervezők lefújták a péntek délelőtti műugróedzést. Délután már ismét ott gyakoroltak a sportolók. Néhányan kicsit fintorogtak, az államilag engedélyezett hajviseletben (és vicces virágos papucsban) megjelent észak-koreaiak is kicsit bizalmatlanul méregették a „zöld szörnyet”. A szervezők pedig magyarázkodnak.

Megerősítjük, hogy a Maria Lenk uszodában törölni kellett reggel a műugróedzést. Ennek az oka: a víznek nyugalom kell, hogy vissza tudjon kékülni. A FINA tud a történtekről, és egyetért a helyzet kezelésével” – közölte a helyszín sajtósa, Philip Wilkinson.

Péntek reggel ismét mintákat vettek a vízből, a vízilabdázók után pedig már a műugrók is panaszkodnak: egyrészt csípi a szemüket a víz (azt rebesgetik, túl sok kemikáliát juttattak be a vízbe, hogy visszafordítsák a zöldülést), másrészt még büdös is. És valóban: nem elég, hogy dől a klórszag a létesítményből, ha közel megyünk a medencéhez, akkor elég sajátos buké terjeng.

The moment you want to do some workout and the pool is closed the whole venue smells like somebody has fart #goodmorning #failed #tollermensch

Olyan, mint a fing” – ismertette tömören a komplexumban uralkodó (szag)helyzetet a németek műugrója, Stephan Feck. Minket inkább a kehidakustyáni kénesre emlékeztetett, de az gyógyvíz, erről viszont semmi hasonlót nem merne állítani senki, bár az eddigi mérések alapján nem ártalmas az egészségre.

Remélem, a mai zárás nem azt jelenti, hogy valami nagyon rosszba ugráltunk az elmúlt napokban” – kommentált a britek világklasszisa, Tom Daley. A medencével kapcsolatos történéseket a #GreenPool és a #FixTheSwamp (azaz Zöld medence és Javítsátok meg a mocsarat!) hashtagekkel érdemes figyelemmel kísérni, mert a versenyzők is megnyilvánulnak itt.

A riói szervezők különösebben megnyugtató magyarázatot még nem kínáltak a színváltozásra (és pláne a szagra): állítólag a víz pH-értéke változott meg, ez indította el a változásokat, miután a helyiek elszámolták a szükséges vegyszermennyiséget.

Ma az AP hírügynökség hivatalos magyarázatot kért a szervezőbizottság részéről, a szóvivő Mario Andrada válaszolt neki.

Megismételjük, a víz az égvilágon semmi veszélyt sem jelent a sportolókra. Az első napon egy-két sportoló panaszkodott, hogy viszket a szeme a víztől. Ez azért történt, mert amint észleltük a zöldülést, klórozni kezdtük a vizet. A panaszok után azonnal visszavettük a mennyiséget. Teszteltük a vízminőséget, és az egészségügyi határértékeken belül van. A kémia nem teljesen kiszámítható tudomány, láthatják, néhány dolog több időbe telik, mint ahogy gondoltuk. Az eső sem segít. Nem tehetünk túl sok vegyi anyagot a vízbe, mert ott edzenek a sportolók. Az biztos, hogy megelőzhettük volna a bezöldülést, aztán pedig még egy kis hibával tetéztük a hibát” – közölte.

Mondhatni, eddig jó.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik