Rio 2016: lefutotta az olimpiai maratonit, közben 10 unokája született

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.08.17. 17:58
null
Fotó a rajt előtt és a célba érés pillanatában (Fotó: alchetron.com)
Az olimpiák történetének egyik legkülönösebb története fűződik a japán Kanakuri Sizo nevéhez. A 1983-ban, 88 éves korában elhunyt japán hosszútávfutót hazájában a maratoni táv atyjának tartják, annak ellenére, hogy a leghíresebb futása 54 évig tartott.

 

Kanakuri Sizo egyike volt annak a két japán sportolónak, aki indulási jogot nyert az 1912-es stockholmi olimpiára. A nevéhez egy – nem hivatalos – maratoni rekord is fűződik 1911-ből.

A hosszútávfutó útja Japánból Svédországba 18 napig tartott, hajóval és vonattal utazott az ötkarikás játékok helyszínére. Nem meglepő, hogy az utazás rendkívül megviselte, öt napba telt, mire felkészült a versenyre. De ez sem volt elég.

A verseny napján meglepően meleg volt, 25 fok. Több futó is túlmelegedéssel küszködött. Kanakuri az utazás fáradalmaitól és a helyi ételektől teljesen le volt gyengülve, a verseny felénél összeesett, és elvesztette az eszméletét. Egy helyi farmercsalád talált rá, és segített rajta.

Kanakuri nem fejezte be a távot, és olyan kínosan érezte magát ettől, hogy senkinek sem szólt, mielőtt hazatért Japánba. A svéd hatóságok nem tudtak róla semmit, így eltűntnek nyilvánították.

Ötven éven át nem is hallottak róla, pedig eközben számos maratoni versenyen részt vett. Egészen 1967-ig hitték eltűntnek, ekkor egy svéd televíziós csatorna felvette vele a kapcsolatot, és felajánlották neki, hogy fejezze be az 1912-es versenyt. Elfogadta a felkérést, így 54 év, 8 hónap 6 nap, 5 óra, 32 perc és 20.379 másodperc alatt teljesítette a stockholmi viadalt.

„Hosszú futás volt, közben megházasodtam, született hat gyermekem és tíz unokám” – mondta Kanakuri Sizo a célba érés után.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik