Mintha Carlos Sainznak találták volna ki a szakaszt

TÓTH ANITATÓTH ANITA
Vágólapra másolva!
2011.01.02. 23:22
null
Sainz mindenen átgázolt (Fotó: Action Images)
Címkék
Az autósoknál a címvédő Carlos Sainz, míg a motorosoknál a portugál Ruben Faria nyerte vasárnap a 788 km-es első szakaszt a 32. Dakar-ralin, a világ legnehezebb és legnagyobb terepversenyén.

Ki korán kel...

Ha aranyat nem is nyer, de időben odaér Dakar-rali első igazi szakaszának rajtjához. A motorosoknak hajnali háromkor csörgött a vekker, az autósoknak sem sokkal később, a mezőny nekivágott a Victoria és Córdoba közötti szakasznak, amelynek egyes részeit a ralivilágbajnokságról is ismerhetjük – vagyis technikás pályákról beszélünk. És mindezt az égiek egy kicsit még izgalmasabbá tették az esővel, s máris „készült" egy pálya egyenesen a kétszeres ralivilágbajnok Carlos Sainznak.

A Matador annak rendje és módja szerint maga mögé is utasított mindenkit a pocsolyákkal tarkított szakaszon, amelyen a kétkerékhajtásúak, mint például a Hammerrel autózó Robby Gordon jókora hátrányt gyűjtöttek be. A fő rivális Stéphane Peterhansel viszont csak másfél percet kapott, ami úgyszólván semmi, hiszen ő a sivatagban jó.

Érdekesség amúgy, hogy a VW-csapatfőnök Kris Nissen ellen vizsgálat folyik, mert a hírek szerint a makaói F3-as fesztivál után a szállodában inzultálta az egyik vendéget és tettlegességbe torkolló vitát folytatott egy Audi-szerelővel. Ha ez bebizonyosodik, a gyár hazarendeli. Ez azonban azzal jár, hogy a csapat szó szerint elveszíti a fejét...

A motorosoknál némi meglepetésre egy „vízhordó" sikerét hozta a nap. Ruben Fariának alapvetően az a feladata, hogy a háromszoros Dakar-győztes Cyril Despres hátvédje legyen, vagyis legyen elég gyors ahhoz, hogy ha a franciának gondja van, ő a lehető legrövidebb idő alatt odaérjen és segítsen neki. Nos, a gyorsaság követelményeit az első nap még túl is teljesítette a fiatal portugál KTM-pilóta – egy váratlan fordulattal megnyerte a szakaszt, ami amúgy pályafutása során negyedszer sikerült neki.

„Gyorsabb voltam a világ legjobb versenyzőinél és ez remek érzés" – mondta Faria, aki éppen „főnökét" Despres-t előzte meg az abszolútban. A francia még hozzátette: „Izgalmas szakasz volt: egy kicsit sí, egy kicsit motorverseny."

Amelynek az első vezéráldozata is megvolt, a quados címvédő Marcos Patronelli a szelektív szakasz rajtjáig sem jutott el zökkenőmentesen. Sokan féltették, hogy túlvállalta magát, hiszen tíz nappal ezelőtt még lábra sem tudott állni (mindkét lábában szárkapocscsonttörést szenvedett egy teszten), de hajtotta a szíve, hazai pályán rajtolni akart. Elrajtolt, megtapsolták, most pedig sajnálhatják. Nagy kérdés, meddig bírja.

DAKAR-RALI 
1. SZAKASZ, VICTORIA–CÓRDOBA
Autósok: 1. Carlos Sainz, Lucas Cruz (spanyol, Volkswagen Race Touareg) 2:18:32, 2. Peterhansel, Cottret (francia, BMW) 1:32 perc hátrány, 3. al-Attijah, Gottschalk (katari, német, Volkswagen Race Touareg) 2:16 p h.
Motorosok: 1. Ruben Faria (portugál, KTM) 1:58:02, 2. Despres (francia, KTM) 29 mp h., 3. Coma (spanyol, KTM) 1:15 p h.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik