Eastgate a jelek szerint megússza a nyeremény súlyos adóztatását

Vágólapra másolva!
2008.12.02. 00:02
Címkék
Úgy tűnik jó gondolat volt a fiatal Peter Eastgate-től, hogy a novemberre halasztott WSOP-döntő előtti három hónapot új lakhelykereséssel töltötte – és meg nem erősített hírek szerint – máris Londonba költözött.
Rátenné a kezét a nyereményre az adóhatóság
Rátenné a kezét a nyereményre az adóhatóság
Rátenné a kezét a nyereményre az adóhatóság
Rátenné a kezét a nyereményre az adóhatóság

Az NSO Póker rovatának szakmai partnere a poker24.hu.
Valami bűzlik Dániában. Ez közhely, de ez alkalommal igaz: most ugyanis valóban bűzlik valami. Odáig rendben is van a dolog, hogy a dán állam Európában az egyik legszigorúbb törvényeket hozza a szerencsejáték szabályozásra. Hogy e korlátozás legjobb eszköze a dán adóhivatal, azzal már lehet vitatkozni.

Mindenesetre a felelős döntéshozók ott úgy érzik, hogy ez az adóhatóság pöröly a kezükben, amivel le kell csapniuk a rakoncátlan szerencsejátékosokra, például az újdonsült világbajnokra, aki talán egy dán olimpiai aranyérmesnél is jobb hírét viszi a világba Dániának.

Nehezen képzelhető el, hogy 29 millió amerikai figyelt volna élőben egy olyan eseményt az olimpián, ahol egy orosz és egy dán csap össze a győzelemért – márpedig ez történt Ivan Demidov és Peter Eastgate esetében a póker WSOP világbajnokság novemberi döntő asztalánál.

Amennyiben Peter Eastgate hazatér a nyereményével Dániába, nyomban jelentkezhet az adóhatóságnál és minden idők második legnagyobb WSOP nyereményének (a 9.1 millió dollárnak) a nagyobb részét befizetheti a dán államkincstárba.

A dániai adószabályok ugyanis a szerencsejátékokra az alábbi szabályokat tartalmazzák Eastgate nyereményösszegére vetítve: a 9,1 millió dollár első 4 millió dollárjára 45 százalékos adókulcs érvényes, a fennmaradó 5,1 millióra pedig 75 (!) százalékos.

Könnyen kiszámolható, hogy a 9,1 millióból 5,6 millió dollár kerülne a dán APEH karmai közé és a megmaradó 3,5 millió dollár kevesebb lenne, mint a második helyért járó 5,8 millió dollár.

Nem véletlen tehát, hogy az ifjú bajnok már előre látta a dilemmát, és London mellett tette le voksát, ahol a legtöbb európai pókerjátékos székhelye van a kedvező adózási szabályok miatt.

További póker hírek, cikkek a www.poker24.hu oldalon!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik