Wesley Sneijder: török pénz meg gyógyítja?

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2013.01.23. 14:16
null
A holland irányító érkezése a török média és a Galata-szurkolók körében is nagy felhajtással járt (Fotó: galatasaray.org)
Elérkeztünk az év azon szakához, amikor a nemzetközi futballvilágban az ősszel mellőzött labdarúgók felveszik fényes-szűk, szőrmés-süsüs dzsekijüket, beugranak a térdig érő ülepű pamutnaciba, majd a télen használatos terepjáróba, és felkeresik ügynöküket, hogy kéz a kézben – bankszámla az alszámlában – új kenyéradót találjanak. Gyermekkoromban is erről a csapatról álmodtam; Itt végre bizonyítom képességeimet; Az új edző bizalmával irány a válogatott; A régi helyemen nem kaptam lehetőséget, pedig...; Egy ilyen játékosért nem pénz a heti negyvenezer euró; Ez az üzlet megér önöknek kétszázezer euró megbonyolítási díjat; A nyáron majd új klubot húzunk le – öveket bekapcsolni, ingerszintet levinni, belecsapunk idén is az átigazolási lecsóba! Az angolok után ismét a nyughatatlan olaszok következnek.

Az elmúlt hét napban igen aktívak voltak a milánói csapatok, az INTER „végre” eladta a holland karmestert, Wesley Sneijdert, aki a Galatasarayhoz igazolt, és 2016-ig szóló szerződést kötött. A törökök 7.5 millió eurót fizettek érte, az olaszok kétszer ennyiért vették meg 2009-ben. Sneijder első milánói idényében parádézott, mindent nyert a csapattal, de a dél-afrikai világbajnoki döntő után valami mintha elszakadt volna nála. Egyébként érdekes, hogy a mindössze 28 éves, (egykori?) klasszis csak Törökországban talált magának új kenyéradót, innen (Nagyhalászból) nehéz megítélni, érdeklődött-e iránta komolyabban is nagyobb nyugati klub.

Még mielőtt elkezdenénk sajnálni szegény Sneijdert, szögezzük le gyorsan: nem havi 47 ezer török lírából kell megélnie Isztambulban, hanem állítólag tavasszal kétmillió eurót keres, azután évi 3.2-t (német források szerint egyenesen ötöt), az aláírási díj pedig szerény négymillió, hogy legyen miből berendezkedni a városban. Hogy ne jelentsen sérültet és legyen kedve pályára lépni (biztosan pletykálhattak az Inter-vezetők), arról a 25 ezer eurós mérkőzéspénz gondoskodik, a 100. találkozót pedig egy 2.5 milliós bónusz teszi majd igazán emlékezetessé. A törökök mindenesetre nagy reményekkel fogadták „Boszporusz királyát” (számláján milliók, a reptéren ezrek várták), aki elárulta azt is, hogy kivel beszélte meg a Galata-ügyet: a holland Szerénységügyi Minisztérium tisztviselőjével, Louis van Gaallal, valamint José Mourinhóval.

A viccet félretéve: reméljük, az istenáldotta tehetséggel bíró Sneijder végre kedve szerint játszhat a Galatában, mert nem volt ő méltó arra a hányódásra, amelyen átment mostanában Milánóban.

Az Inter a fiatal támadó középpályást, Coutinhót éppen Sneijder távozása miatt nem adja el a Liverpoolnak, legalábbis ezt jelenti, hogy 15 milliót kért érte az angoloktól, illetve ezért vette meg a 18 éves Marco Benassi játékjogának másik felét is a Modenától. Massimo Moratti elnök sem titkolta, hogy Sneijder eladása után az Atalanta Ezequiel Schelottója felé fordulnak minden figyelmükkel és készpénzükkel, bár mivel ezek a tárgyalások kissé megakadtak, a Fiorentina olasz válogatott jobbhátvédje, Mattia Cassani is képbe került.

A jelek szerint egy átigazolás bejelentése hamarosan várható: a francia bajnoki címvédő Montpellier elnöke, Louis Nicollin hivatalosan közölte, hogy a klub elfogadta az Inter 14 millió eurós ajánlatát a marokkói válogatott Junesz Belhandáért.

A Lazio elismerte, hogy cserekapusát, Juan Pablo Carrizót még januárban elboltolhatja az Interrel. Egyébként E. Schelotto B-terve a Catania irányítója, Francesco Lodi volt, de a kiscsapat túl sokat kért érte, meglehet, a végső megoldás a Parma chilei középpályása, Jaime Valdes lesz – aki csak minimálisan is figyelemmel követi mostanában a Parma ámokfutását (száz körüli nyári transzfer), kitalálta már, hogy némi készpénz (kétmillió?) mellett több fiatal játékjogának fele vagy egésze vándorolhat a dél-amerikaiért Milánóból a „sajtosokhoz”. Egyébként lehetnek még távozók az Intertől: Marko Livajáért és Ricardo Álvarezért német klubok sora nyújtózkodik, Nagatomo Jutóért pedig nem kisebb csapat, mint a Real Madrid.

Amelytől már úgy tűnt, visszaszerzi a MILAN egykori kedvencét, Kakát, de mint a klub alelnöke, Adriano Galliani elmondta, már mindenben megegyeztek, csak az anyagiakban nem, ezért aztán mégsem érkezik kölcsönbe az aranylabdás. Galliani nem részletezte az ügy kútba esésének körülményeit, az adózási okoktól kezdve a mohóságig sok minden felvetődött – spanyol források szerint a brazil egy év alatt hatmillió eurót keresett volna a madridi tíz helyett, a Milannak pedig 25 milliós vásárlási opciója lett volna rá (más források szerint 25 millióért megkapták volna egészen 2015-ig). Egyébként a tárgyalásokat nem végleg szakították meg, annyira egybe esik mindhárom fél érdeke, hogy előbb-utóbb csak létrejön ez a transzfer.

Kakát emlegetnek gyakran a Milan anyagi helyzetének elemzésekor a szurkolók, pedig akadhat pénz például a QPR középpályására, Adel Taarabtra, míg a szemfüles Sky Sport Italia arról számolt be, hogy felbukkant a klub egyik irodájában Davide Santon (Newcastle), Mattia Destro (Roma) és Davide Astori (Cagliari) ügynöke, Claudio Vigorelli, bár szerintünk a szakember a szintén az istállójába tartozó Christian Abbiati lejáró szerződéséről is tárgyalhatott éppen. Abbiati utóda egyébként a pescarai Mattia Perin lehetne, ha a húszéves, már felnőtt válogatott kerettag labdarúgóért nem kért volna elsőre húszmilliót tulajdonosa, a Genoa. Felvetődött még a fiatal argentin bal oldali középpályás, Adrián Centurión megszerzése a Racingtól (ezt Galliani is megerősítette).

Akad azért pénz a klubnál, mint mondtuk, nem is kevés, hiszen a Milan négymillió euróért megvette a 21 éves támadó, a remek formában lévő Riccardo Saponara játékjogának egyik felét az Empolitól – hogy igazán taljános legyen az ügy, a másik fél marad a Parmáé, a játékos meg marad tavaszra az Empoliban, immáron kölcsönben, a nyártól pedig Milánóban folytatja. Egyébként igazi villámdöntés volt ez, mint Pietro Leonardi, a Parma sportigazgatója elmondta, telefonon egyeztettek a klubok egymás között, személyesen nem is kellett találkozniuk. Azért vannak egyszerű ügyek is a futballban...

Az egyszerűséget emlegetik gyakran a manchesteri „Fekete Pákó”, Mario Balotelli ügyében is, mi pedig madarat és tollát, zsákot és foltját, amikor olvassuk az ék ügynökének kusza nyilatkozatait. Mino Raiola, aki amúgy Zlatan Ibrahimovic ügynöke is (őszintén: ilyen ügyfélkörrel a helyében mi magunk rászoknánk a fotoszintetizálásra, és lelkes Hajdú Péter-rajongóként tengetnénk hátralévő napjainkat), hol eladná, hol marasztalja védencét; de gyanúsan sok forrás számol be arról, hogy a City hajlandó lenne már 28 millióért eladni korunk nagy gondolkodóját. Galliani természetesen most sem kertelt, de itt is meglebegtette a számukra hátrányos adózási törvényeket – ám a részletfizetést is. Balotelli szemtanúk szerint már rendezett is egy búcsúbulit Manchesterben, bár meglehet, ez csak rendes heti orgiája volt. Raiola szerint csak Grimm-mese Balo távozása, mi pedig rendületlenül hiszünk az ügynöknek.

„A helyzet nyilvánvaló: Zlatannak még két évig érvényes a szerződése. A Milan nem akarja eladni, ő pedig nem akar távozni. Minden más csak alaptalan pletyka” – nyilatkozta 2012 tavaszának végén, amikor már csak öt mérkőzés volt hátra az olasz bajnokságból.

Két évvel és egy nappal korábban pedig emígyen szóla, amikor kettes számú védence az Inter-kereten kívül rekedt:

„Szó sincs róla, hogy Balotelli a kialakult helyzet miatt azonnal távozni szeretne”.

A Raiola-szótár szerint tehát Balotelli legkésőbb a nyáron mindenképpen elhagyja a Cityt, és Milánóba igazol.

JÖTTEK-MENTEK
vastaggal az elmúlt hét napban történt igazolások. i.: ingyen, k.: kölcsönbe, kv.: kölcsönből vissza
ATALANTA
Érkezett: Michele Canini (Genoa), Luigi Giorgi (k., Novara), Igor Budan (k., Palermo)
Távozott: Federico Peluso (kölcsönbe, Juventus, 1.000.000), Thomas Manfredini (Genoa)
BOLOGNA
Érkezett:
Távozott: Andrea Pisanu (k., Montreal Impact), Federico Rodríguez (k., Montevideo Wanderers)
CAGLIARI
Érkezett: Rui Sampaio (kv., Olhanense)
Távozott: Joaquín Larrivey (Atlante, ingyen), Rui Sampaio (k. Beira-Mar)
CATANIA
Érkezett: Marco Cuomo (kv., Milazzo), Edgar Cani (Polonia Warszawa, i.)
Távozott: Marco Cuomo (k., Melfi), Morimoto Takajuki (k., al-Naszr)
CHIEVO VERONA
Érkezett: Davide Tonani (kv., Castiglione), Alan Hernández (kv., Valle d'Aosta), Manuel Iori (kv., Cesena), Pablo Granoche (kv., Padova)
Távozott: David Di Michele (Reggina), Sergio Viotti (k., Cremonese), Pablo Granoche (Cesena), Manuel Iori (Padova), Davide Tonani (k., Alma Juventus Fano)
FIORENTINA
Érkezett: Giuseppe Rossi (Villarreal, 12.000.000), Marcelo Larrondo (k., Siena)
Távozott: Francesco Della Rocca (kv., Palermo), Savio Nsereko (Viktoria Köln), Rubén Olivera (k., Genoa, 300.000)
GENOA
Érkezett: Matuzalém (k., Lazio), Antonio Floro Flores (Udinese), Masahudu Alhassan (kv., Novara), Eros Pisano (kt., Palermo), Lucas Pratto (kv., Vélez Sarsfield), Massimo Bonanni (kv., Grosseto), Thomas Manfredini (Atalanta), Enis Nadarevic (Varese, 250.000), Rubén Olivera (k., Fiorentina, 300.000)
Távozott: Anselmo (kt., Palermo), Alexander Merkel (Udinese, kt.), Masahudu Alhassan (Udinese, kt.), Lucas Pratto (Vélez Sarsfield, 2.000.000), Massimo Bonanni (k., Lugano), Michele Canini (Atalanta), Giammario Piscitella (k., Modena)
INTERNAZIONALE
Érkezett: Tommaso Rocchi (Lazio, 300.000), Sebastian Carlsén (kv., Trelleborg), Marco Benassi (Modena, játékjogának másik fele is)
Távozott: Andrea Romano (k., Prato), Wesley Sneijder (Galatasaray, 7.500.000)
JUVENTUS
Érkezett: Federico Peluso (k., Atalanta, 1.000.000)
Távozott: Lúcio (Sao Paulo, i.)
LAZIO
Érkezett:
Távozott: Matuzalém (k., Genoa), Tommaso Rocchi (Inter, 300.000), Ettore Mendicino (k., Como), Antonio Cinelli (Vicenza)
AC MILAN
Érkezett: Alessio Innocenti (kv., Pro Vercelli), Mattia Desole (kv., Monza), Filkor Attila (kv., Bari), Umberto Previti (Milazzo), Riccardo Saponara (Empoli, kt., 4.000.000)
Távozott: Pato (Corinthians, 15.000.000), Alessio Innocenti (k., Estudiantes), Mattia Desole (k., Foligno), Filkor Attila (k., Pro Vercelli), Umberto Previti (k., Pavia), Riccardo Saponara (k., Empoli)
SSC NAPOLI
Érkezett: Emanuele Calaio (k., Siena), Pablo Armero (k., Udinese, 1.000.000)
Távozott: Salvatore Aronica (Palermo), Andrea Dossena (k., Palermo), Eduardo Vargas (k., Gremio, 2.100.000)
PALERMO
Érkezett: Salvatore Aronica (Napoli), Anselmo (kt., Genoa), Francesco Della Rocca (kv., Fiorentina), Giuseppe Prestia (kv., Ascoli), Andrea Dossena (k., Napoli)
Távozott: Nicolás Bertolo (Cruz Azul), Eros Pisano (kt. Genoa), Luigi Giorgi (kv., Novara), Francesco Della Rocca (k., Fiorentina), Giuseppe Prestia (k., Milazzo)
PARMA
Érkezett: Álvaro Ampuero (Universitario, 350.000), Manuel La Rosa (kv., Foligno), David Löfquist (kv., FF Malmö), Vincenzo Giannusa (Alma Juventus Fano, i.), Paolo Beatrizzotti (Santarcangelo), Nicola Del Pivo (kv., Como), Nicola Del Pivo (kv., Como), Tommaso Cancelloni (Milazzo, i.), Mohamed Traoré (Crotone)
Távozott: Manuel La Rosa (k., Savona), Nicola Del Pivo (k., Santarcangelo), Vincenzo Giannusa (k., Fondi), Tommaso Cancelloni (k., Savona), Gianluca Musacci (Spezia)
PESCARA
Érkezett: Loris Bacchetti (kv., Lanciano), Nicolás Bianchi Arce (San Lorenzo)
Távozott: Gianluca Nicco (Perugia), Loris Bacchetti (k., Catanzaro), Marco Perrotta (Paganese)
AS ROMA
Érkezett: Marquinhos (Corinthians, 3.000.000), Vaszilisz Toroszidisz (Olympiakosz Pireusz)
Távozott: Tallo (k., Bari), Marquinhos (kv., Corinthians)
SAMPDORIA
Érkezett:
Távozott:
SIENA
Érkezett: Francesco Della Rocca (k., Palermo), Nicola Pozzi (k., Sampdoria), Salvador Agra (k., Real Betis)
Távozott: Emanuele Calaio (k., Napoli), Matías Martínez (kv., Racing), Andrea Campagnolo (Cesena), Matías Campos (Udinese), Ribair Rodriguez (k., Boca Juniors), Marcelo Larrondo (k., Fiorentina), Gaetano D'Agostino (k., Pescara)
TORINO
Érkezett:
Távozott: Marco Migliorini (Como), Nicolás Gorobsov (k., Nocerina), Giuseppe De Feudis (Padova), Alessandro Sgrigna (Hellas Verona)
UDINESE
Érkezett: Antonio Floro Flores (kv., Granada), Alexander Merkel (kt., Genoa), Masahudu Alhassan (kt., Genoa), Matías Campos (Siena), Jean-Alain Fanchone (kv., Watford)
Távozott: Antonio Floro Flores (Genoa), Masahudu Alhassan (k., Novara), Willians (k., Internacional), Pablo Armero (k., Napoli, 1.000.000), Jean-Alain Fanchone (k., Nimes), Barreto (Torino, 1.800.000)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik