Sztrájkot hirdettek a Serie A-s labdarúgók

Vágólapra másolva!
2010.09.10. 12:46
null
Elmaradhat a Roma és az Inter összecsapása is (Fotó: Action Images – archív)
Az Olaszországban szereplő játékosok érdekeit képviselő szervezet (AIC) mai bejelentése szerint sztrájkra kerül sor a szeptember 25-26-i hétvégén, így elmaradhat a Serie A 5. fordulója, amelyben többek között Roma–Internazionale rangadót is rendeznének.

Az AIC ma jelentette be a sztrájkra vonatkozó elhatározást. A szervezet elsősorban a kollektív transzfer-szerződés megújítását akarja kikényszeríteni. A nyilatkozatot, amit az összes Serie A-ban szereplő csapat kapitánya aláírt, az AC Milan hátvédje, Massimo Oddo olvasta fel.

A vita középpontjában az a klubok által előterjesztett javaslat áll, amely szerint egy játékos nem utasíthatja úgy vissza egy másik csapat ajánlatát, ahogy azt idén nyáron a Juventusban szereplő Fabio Grosso tette az AC Milannal.

Az új rendelkezés kimondaná, hogy ha egy játékosnak már csak egy év van hátra a kontraktusából, és egy másik klub ugyanazokat a feltételeket kínálná a számára, akkor köteles lenne azt elfogadni. Ha mégsem így cselekszik, akkor tárgyalnia kell a futó szerződéséről: vagy közös megegyezéssel távoznia kell aktuális klubjától vagy pedig hosszabbítania kell. (Tehát egy játékos nem játszhat arra, hogy megvárja a kontraktus lejártát, majd ingyen távozik.) 

„A játékosoknak elegük van abból, hogy tárgyként kezelik őket, és nem emberként bánnak velük. Mi csak a jogainkért küzdünk" – magyarázta Oddo a döntés hátterét.

Az előző kollektív szerződés az idén nyáron járt le, és eddig még nem sikerült megállapodni az újról. Ha továbbra sem sikerül megegyezésre jutni, akkor elmaradhat az 5. forduló, amelyben az egyik legjobban várt meccsre, a Roma–Internazionale rangadóra is sor kerülne.

A játékosok érdekeit képviselő szervezet korábban már többször is fenyegetőzött sztrájkkal, de eddig mindig sikerült egyezségre jutni a feleknek. A Serie A idén vált le a többi ligáról, a klubvezetők pedig szeretnék még eladhatóbbá tenni a bajnokságot. 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik