CS. M. 2019.12.05 10:00 Frissítve: 2019.12.06 14:30

Serie A: „Black Friday” – megdöbbentő címlap az olasz sportnapilaptól

A Corriere dello Sport nevű olasz sportnapilap „Black Friday” felirattal jelent meg csütörtök reggel, a címlap főszereplői Romelu Lukaku (Inter), valamint Chris Smalling (AS Roma). Ennek apropója nem más, mint a pénteken 20.45-től kezdődő olasz bajnoki rangadó a két együttes között.


Megosztó címmel jelent meg az olasz lap

 

Az olasz futballban különösen érzékeny téma a rasszizmus, hiszen a közelmúltban több, ehhez kapcsolódó botrány is kitört a bajnoki mérkőzéseken. Az olasz lap ehhez képest az elsőre igencsak meghökkentő „Black Friday” címlappal jelent meg, ám a mellé írt szöveg árnyalja a képet.

A Corriere dello Sport a cím után azzal folytatja, hogy Lukaku, valamint Smalling is a nyáron érkezett az új klubjához, ráadásul mind a ketten a Manchester Unitedból. Ezen felül rendkívül fontos tagjává váltak az új egyesületüknek, valamint jóval előrébb tart velük az Inter és Roma, mint a legutóbbi idényben. Kiemelik továbbá, hogy Lukaku és Smalling is sokat küzd a rasszizmus ellen.

Az olvasók véleménye ennek ellenére is alaposan megoszlik a hozzászólások alapján. Valaki a szövegkörnyezettől függetlenül is kifejezetten erős, botrányos címnek tartja a „Fekete Péntek” megnevezést, mások egyszerűen olvasócsalogató címként emlegetik, de vannak olyanok is akik teljesen ártalmatlannak tartják.

Az AS Roma hivatalos közösségi oldala egyébként igencsak aktív, ráadásul a humort sem veti meg. A „farkasok” természetesen ezt a címlapot sem hagyhatták szó nélkül. Az Inter még nem reagált.

 

Az európai rasszizmusellenes szervezet (FARE) sem ment el szó nélkül az olasz sportnapilap címadása mellett. „A média táplálja a rasszizmust nap mint nap” – így jelent meg egy bejegyzés a szervezet oldalán.

A Serie A-ban visszatérő probléma a rasszizmus: az elmúlt időszakban többek között Romelu Lukaku és a Bresciában futballozó Mario Balotelli is azt nyilatkozta, inzultálták a lelátóról mérkőzés közben. Múlt héten mind a 20 olasz élvonalbeli klub aláírta azt a nyílt levelet, amelyben deklarálják a közös szándékot a rasszizmus visszaszorítására. Az Internazionale is reagált a Corriere dello Sport címlapjára. „A labdarúgás szenvedély, kultúra, testvériség. Most és mindenkor elzárkózunk a diszkriminációtól.”


A Corriere dello Sport cikkében némi magyarázattal szolgál a címre. „Lukaku és Smalling, a korábbi manchesteri csapattársak – az Inter és a Roma jelenlegi példaképei – egymás ellen: a Scudetto és a Bajnokok Ligája-szereplés lesz a tét. A huhogó idióták arcába kell kiabálni, úgy, mint a gyerekek. Fekete péntek lesz, de ez nem az a szokásos idény végi leárazás.”

Később az AC Milan is reagált közösségi oldalán. „Teljesen elfogadhatatlan a rasszizmus ilyesfajta figyelmen kívül hagyása. Nem maradunk csendben ebben az ügyben...”


Ön mit gondol a Corriere dello Sport címlapjáról? Mondja el véleményét a hozzászólások között!

OLASZ SERIE A
15. FORDULÓ, PÉNTEK
20.45:
Inter–Roma (Tv: Digi Sport1)

2020.07.11 14:25:33

Olasz labdarúgás BACSKAI JÁNOS

Nem mellékesen mind a két alkalommal büntetőből – döntetlenre végződött tehát a Serie A rangadója.

2020.07.07 21:20:07

Olasz labdarúgás M. G.

A padlón levő milánóiak a VAR-tól kaptak egy impulzust, majd valósággal átrobogtak a listavezetőn.

2020.07.05 21:05:18

Olasz labdarúgás K. T. I.

Gennaro Gattuso együttese végig mezőnyfölényben futballozott. Hiába küzdött nagyot, zsinórban harmadszor is kikapott a Roma.

2020.07.04 21:29:56

Olasz labdarúgás BACSKAI JÁNOS

Könnyedén nyert a Milan a Lazio otthonában, 0–3 lett a vége, az éllovas Juventus nagy-nagy örömére.

2020.07.02 19:01:50

Olasz labdarúgás R. Gy.

Eseménytelen első félidő után a második elején kétszer villantak meg a hazaiak – ez elég is volt a sikerhez.