CS. M. 2019.12.05 10:00 Frissítve: 2019.12.06 14:30

Serie A: „Black Friday” – megdöbbentő címlap az olasz sportnapilaptól

A Corriere dello Sport nevű olasz sportnapilap „Black Friday” felirattal jelent meg csütörtök reggel, a címlap főszereplői Romelu Lukaku (Inter), valamint Chris Smalling (AS Roma). Ennek apropója nem más, mint a pénteken 20.45-től kezdődő olasz bajnoki rangadó a két együttes között.


Megosztó címmel jelent meg az olasz lap

 

Az olasz futballban különösen érzékeny téma a rasszizmus, hiszen a közelmúltban több, ehhez kapcsolódó botrány is kitört a bajnoki mérkőzéseken. Az olasz lap ehhez képest az elsőre igencsak meghökkentő „Black Friday” címlappal jelent meg, ám a mellé írt szöveg árnyalja a képet.

A Corriere dello Sport a cím után azzal folytatja, hogy Lukaku, valamint Smalling is a nyáron érkezett az új klubjához, ráadásul mind a ketten a Manchester Unitedból. Ezen felül rendkívül fontos tagjává váltak az új egyesületüknek, valamint jóval előrébb tart velük az Inter és Roma, mint a legutóbbi idényben. Kiemelik továbbá, hogy Lukaku és Smalling is sokat küzd a rasszizmus ellen.

Az olvasók véleménye ennek ellenére is alaposan megoszlik a hozzászólások alapján. Valaki a szövegkörnyezettől függetlenül is kifejezetten erős, botrányos címnek tartja a „Fekete Péntek” megnevezést, mások egyszerűen olvasócsalogató címként emlegetik, de vannak olyanok is akik teljesen ártalmatlannak tartják.

Az AS Roma hivatalos közösségi oldala egyébként igencsak aktív, ráadásul a humort sem veti meg. A „farkasok” természetesen ezt a címlapot sem hagyhatták szó nélkül. Az Inter még nem reagált.

 

Az európai rasszizmusellenes szervezet (FARE) sem ment el szó nélkül az olasz sportnapilap címadása mellett. „A média táplálja a rasszizmust nap mint nap” – így jelent meg egy bejegyzés a szervezet oldalán.

A Serie A-ban visszatérő probléma a rasszizmus: az elmúlt időszakban többek között Romelu Lukaku és a Bresciában futballozó Mario Balotelli is azt nyilatkozta, inzultálták a lelátóról mérkőzés közben. Múlt héten mind a 20 olasz élvonalbeli klub aláírta azt a nyílt levelet, amelyben deklarálják a közös szándékot a rasszizmus visszaszorítására. Az Internazionale is reagált a Corriere dello Sport címlapjára. „A labdarúgás szenvedély, kultúra, testvériség. Most és mindenkor elzárkózunk a diszkriminációtól.”


A Corriere dello Sport cikkében némi magyarázattal szolgál a címre. „Lukaku és Smalling, a korábbi manchesteri csapattársak – az Inter és a Roma jelenlegi példaképei – egymás ellen: a Scudetto és a Bajnokok Ligája-szereplés lesz a tét. A huhogó idióták arcába kell kiabálni, úgy, mint a gyerekek. Fekete péntek lesz, de ez nem az a szokásos idény végi leárazás.”

Később az AC Milan is reagált közösségi oldalán. „Teljesen elfogadhatatlan a rasszizmus ilyesfajta figyelmen kívül hagyása. Nem maradunk csendben ebben az ügyben...”


Ön mit gondol a Corriere dello Sport címlapjáról? Mondja el véleményét a hozzászólások között!

OLASZ SERIE A
15. FORDULÓ, PÉNTEK
20.45:
Inter–Roma (Tv: Digi Sport1)

2020.01.17 07:11:52

Olasz labdarúgás BACSKAI JÁNOS

TÉLI ÁTIGAZOLÁSOK, 2020. Egy sérülés boríthatja a terveket, Can, Bernardeschi és Rabiot szekerének rúdja kifelé áll.

2020.01.12 14:45:40

Olasz labdarúgás H. D.

A címvédő 10 perc után két góllal vezetett • C. Ronaldo sorozatban hatodszor volt eredményes.

2020.01.08 11:40:39

Olasz labdarúgás BACSKAI JÁNOS

TÉLI ÁTIGAZOLÁSOK, 2020. Az Inter egy szélsőt és egy középpályást venne, a Milan középhátvédet, legalábbis először.

2020.01.07 22:16:43

Olasz labdarúgás BOBORY BALÁZS

ALAPVONAL. A milánói piros-feketék jelenlegi helyzetükben megkockáztathatják, hogy 19-re lapot kérjenek. Közben a város másik együttese lassan visszatér a topklubok közé.

2020.01.06 20:36:00

Olasz labdarúgás H. D.

Gennaro Gattuso vezetésével a második hazai mérkőzését is elveszítette a nápolyi együttes.