A Juventus biztos bajnoki győzelemmel kezdett a Pirlo-érában

KOCSMÁR-TÓTH ISTVÁNKOCSMÁR-TÓTH ISTVÁN
Vágólapra másolva!
2020.09.20. 20:34
null
Bonucci szerezte a Juventus második gólját, megpecsételve a Sampdoria sorsát (Fotó: AFP)
3–0-s sikerrel debütált a Juventus kispadján az olasz élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban (Serie A) Andrea Pirlo. A címvédő Claudio Ranieri Sampdoriáját győzte le az 1. fordulóban.

OLASZ SERIE A
1. FORDULÓ
Juventus–Sampdoria3–0 (1–0)
Torino, Allianz Stadion, 1000 néző. Vezette: M. Piccinini
JUVENTUS:
Szczesny – Cuadrado (Bentancur, 78.), Bonucci, Chiellini (Demiral, 83.), Danilo, Frabotta (De Sciglio, 67.) – Kulusevski (D. Costa, 82.), Rabiot, McKennie, Ramsey – C. Ronaldo. Vezetőedző: Andrea Pirlo
SAMPDORIA: Audero – Bereszynski, Colley, Tonelli (Josida, a szünetben), Augello – Thorsby (Damsgaard, 70.), Ekdal – Depaoli (G. Ramírez, a szünetben), Leris (Quagliarella, a szünetben), Jankto – Bonazzoli (Verre, 70.). Vezetőedző: Claudio Ranieri
Gólszerző: Kulusevski (13.), Bonucci (78.), C. Ronaldo (88.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Pep Guardiola. Zinédine Zidane. Andrea Pirlo. Ha játékosként hasonlítják össze a három futballistát, alighanem megtiszteltetésnek veszik mind.

Pep Guardiola. Zinédine Zidane. Andrea Pirlo. Ha edzőként hasonlítják az első kettőhöz az utóbbit, aligha kicsi nyomás. Az egykori olasz karmester alig egy héttel azután, hogy átvette hivatalos edzői papírjait, be is mutatkozott tétmérkőzésen a Juventus kispadján. A 41 esztendős szakember az olasz sajtó által is szemlézett záródolgozatában a védők mélységi irányítókén játszott szerepéről és a folyamatosan, lábról lábra járó labdáról értekezett.

A Sampdoria elleni meccs előtt két kérdés adta magát. Egy: Pirlo és csapata hogyan kezeli a kiemelt sajtóérdeklődés jelentette nyomást? Kettő: a vezetőedző mit tud megvalósítani csapatával a záró vizsgán vázolt elméletekből?

A válaszok: igen jól – és sokat.

A Juventus annak ellenére sem volt megilletődött, hogy sérülések és az átigazolási piacon eddig meg nem szerzett új „kilences” hiányában alaposan felforgatott kezdővel vette fel a harcot. A védelem bal szélén például a felnőttek között csupán korábban csak egy meccset játszó Gianluca Frabottával, a középpálya közepén pedig a sokak szerint csak amerikai PR-célokból szerződtetett Weston McKennie-vel. No, és ott volt a kezdőben az olasz bajnokság előző kiírásának legjobb fiatalja, Dejan Kulusevski. A svéd támadó a meccs előtt vehette át a díját, 13 perccel a kezdés után pedig már mást, egészen pontosan élete első Juve-mezes gólját ünnepelhette (1–0). Vegyük hozzá, Cristiano Ronaldo önzősége is kellett a találathoz (erről alább a videóban...).

A Juve támadásban három középső védővel és két szárnyvédővel futballozott, védekezésben Juan Cuadrado visszahúzódott jobb oldali bekknek, míg Frabotta bal oldali szélsőként játszhatott a középről kiváltó Danilo előtt. Ez a dinamikus felállás láthatóan megnehezítette a Sampdoria és a Serie A-s 400. tétmeccsét teljesítő Claudio Ranieri dolgát.

Az agg mester a szünetben hármat is cserélt, hogy megbolygassa az erőviszonyokat. A váltás bejött, a Samp a második játékrész elején jóval veszélyesebb volt, de a veterán Fabio Quagliarella sem tudott élni a lehetőségeivel. Ha nem ő vagy társai hibáztak ziccerben, akkor a hazai kaput védő Wojciech Szczesny mutatott be óriási bravúrt.

A Juventus a 78. percben Leonardo Bonucci góljával döntötte el a három pont sorsát (2–0), majd a hajrában C. Ronaldónak is összejött a nagyon, de nagyon akart gól. A portugál a negyedik Sampdoria elleni bajnokijából a negyediken volt eredményes. Az egész mérkőzés alatt érződött rajta a feszültség, több nagy helyzetet is elpuskázott, elönzőzött, ám a találkozón nagyot játszó Aaron Ramsey újra és újra remek labdákkal találta meg – végül pedig csak sikerült gólra váltania közülük egyet. 3–0

A Pirlo-éra magabiztos bajnoki sikerrel indult Torinóban.

Guardiola. Zidane. Pirlo. Jöhet az újabb hét a három korábbi klasszis középpályás, jelenlegi tréner összehasonlításával fűszerezve. Az első kihívást teljesítette az olasz.


PERCRŐL PERCRE

VÉGE A MÉRKŐZÉSNEK!

Kettő perc a ráadás!

88. perc: ÉS RONALDO ELDÖNTI! A portugál az eddigi három Samp elleni meccsén mindig betalált, s a sorozat ezúttal sem szakad meg, Ramsey indítása után Ronaldo átvétel nélkül, kissé jobbról, a kaputól 10 méterre lövi ki a jobb alsót.

Cristiano Ronaldo négyből a negyedik Sampdoria elleni bajnokiján is betalált (Fotó: AFP)
Cristiano Ronaldo négyből a negyedik Sampdoria elleni bajnokiján is betalált (Fotó: AFP)

86. perc: Villámgyors kontra, Verre tör kapura, a 16-os előterében kiugratja a bal kezénél felzárkózó Quagliarrellát, aki 14 méterről a hosszú alsót veszi célba, de úgy 20 centivel elcsorog a kapufa mellett a lövése.

85. perc: McKennie küld kapura egy labdát 12 méterről, Bonuccin megpattan, de az elvetődő kapus lábbal így is hárítani tud, majd a felperdülő labdát is megfogja. A VAR visszanézi, nem ment át a vonalon teljes terjedelmével a labda.

84. perc: Damsgaard szöglete után Ekdal csúsztat a hosszúnál, középen Bonucci jön szerencsétlenül és saját kapujára bólintja (az orrával) a labdát. Szczesny bravúrral véd.

83. perc: Gastón Ramírez beadás szerű labdája csúszik le, az imént beállt Demiral ment Szczesnyvel közösen. Szöglet.

82. perc: Douglas Costa jön be Kulusevski helyére, illetve Demiral váltja Chiellinit.

80. perc: Szczesny jön ki a kapujából a Damsgaard elé perdülő labdára, majd kivetődve tisztáz.

78. perc: KETTŐVEL VEZET A JUVENTUS! Bonucci és McKennie zavarják egymást az ötösnél a szöglet után középre szálló labdát figyelve, a lepattanónál McKennie eszmél először, a kapus védi az öt méterről érkező lövést, de épp Bonucci elé kerül, aki három méterről már a hálóba kotorja.

78. perc:
Cuadrado le, Bentancur be.

78. perc: Ramírez ment nagyot a hosszúnál Danilo 15-16 méterről, kissé balról eleresztett lövésénél.

77. perc: Quagliarella áll a labda mögé. 24-25 méter a távolság a kaputól. Kissé balról jön a lövés, lepattan a sorfalról, Verre küldené kapura a kipattanót, de ebbe meg Rabiot áll bele.

76. perc: Most Gastón Ramírez harcol ki egy szabadrúgást a másik oldalon. Bonucci volt szabálytalan.

75. perc: Ronaldo végez el egy szabadrúgást 22-23 méterről, szinte középről. A löket életerős, de pont középre megy, így a kapus ki tudja öklözni komolyabb bravúr nélkül.

74. perc: Torinói szöglet után Ronaldo fejese száll kapu fölé a 11-es pont környékéről.

71. perc: Ragyogó keresztlabda Bonuccitól, De Sciglo veszi át a 16-os bal csücskénél, eltolja befelé, majd a hosszú alsót célozza, a blokkról levágódó lövés is csak centikkel perdül mellé!

70. perc: Újabb két csere Ranieritől: Thorsby és Bonazzoli jön le, a helyükön Verre és Damsgaard.

69. perc: Ramírez balról elvégzett, élesen középre lőtt sarokrúgása után Thorsby fejelt az ötös vonaláról kapu fölé. Nagy volt a tömörülés körötte, nem volt tiszta helyzet.

67. perc: Frabotta le, De Sciglio be.

66. perc:
Rabiot bizonytalan a 16-os előterében, elpattan tőle a labda, Quagliarella szerzi meg, lő, de nem találja el a kaput.

64. perc: Kulusevski fordul le szemtelenül Josidáról, megindul, jobbal, bokából a szélen felfutó Ronaldót indítja, Colley ment becsúszva nagyot a portugál elől.

58. perc: Frabotta keverget a bal szélen, a beadása átszáll a hosszúra Cuadradóhoz, aki Ronaldót keresi, utóbbi 9 méterről, ballal a rövid felső fölé vágja a labdát.

56. perc: Thorsby fejese száll el a keresztléc felett.

54. perc: Frabotta kap egy sárgát.

51. perc:
Gastón csinál meg három cselt a 16-os előterében, Cuadrado elfekszik, a helyén a hosszú alsót veszi célba a Samp játékosa, a labda elkerüli a célt, és hiába vetődik be a jobb saroknál Bonazzoli ő sem tudja a kapuba tuszkolni azt.

48. perc: Ramsey bal külsővel perdíti a labdát a bal szélen felgyorsító Frabotta elé, aki 8 méterről, kissé kisodródva a hosszú alsót veszi célba, a Samp kapusa bravúrral véd!

Hármat cserélt a szünetben Ranieri: Depauli, Leris és Tonelli jön le, Josida, Gastón Ramirez és Quagliarella folytatja a helyükön.

46. perc: Folytatódik a mérkőzés. A Juventus hozta játékba a labdát.

A Juventus vezetőgólját szerző Kulusevski fogadja C. Ronaldo gratulációját (Fotó: AFP)
A Juventus vezetőgólját szerző Kulusevski fogadja C. Ronaldo gratulációját (Fotó: AFP)

Vége az első félidőnek!

Egy perc a ráadás!

44. perc: Ekdal centerez egyérintőből, balról, középen Bonazzoli próbálja félig háttal a kapunak megjátszani a labdát, majd Rabiot szorításában nagyot esik. A Samp támadója faultot, a csapattársak kezezést reklamálnak. A spori szerint nem történt semmi.

43. perc:
McKennie tologatta a labdát a 16-os előterében, leírt egy félkört, majd kissé balról, 17 méterről, ballal a jobb felsőt vette célba – a lövőfolyosó megvolt, a ficak nem, úgy egy fél méter hibádzott az amerikai kísérleténél az újabb gólhoz.

41. perc: Kulusevski cselezget jobbról befelé az alapvonal mentén, éles szögből laposan centerezne, Jankto hidegvérűen blokkolja a kísérletét.

39. perc: Tonalli nem kegyelmez a bal szélen rágyorsító Ronaldónak, kifejeli a labdát a portugál elől és azzal a lendülettel le is tarolja az ötszörös aranylabdást.

A Juventus eddig 66 százalékban birtokolta a labdát. A Sampdoriának egyetlen gólszerzési kísérlete volt a statisztikusok szerint – s az sem találta el a kaput.

34. perc: Újabb kimaradt Ronaldo helyzet! Ramsey cselezget a bal szélen, éles szögből lő, Tonallin megpattan, pont az érkező portugál irányába száll a labda, aki kapásból, kifordítja a jobb belsőjét és a bal alsót célozza, de jó fél méterrel elvéti azt. Látványos megoldás volt, annyi szent!

Mélységből Bonucci és Chiellini is (főleg az előbbi) aktívan próbálkozik indításokkal. Legyen szó lapos ütempasszokról a centerek, vagy jó 40-50 méteres ívelésekről a szélsők irányába. Az imént például Frabotta lábára ívelte rá a labdát Bonucci úgy 40 méterről... Ez olyan fegyver, amelynek alkalmazásáról Pirlo már előzetesen is értekezett, többek között a pro licence-hez szükséges szakdolgozatában is, amiről az olasz sajtó többször cikkezett a héten.

32. perc: Bonazzoli küldene kapura egy labdát jó 25 méterről, de nem elég erős és nem is elég pontos: elpattog a bal alsó mellett jó két méterrel.

31. perc: Chiellini egy felugráshoz készülve kézzel arcon csapja a berobbanó Depaolit. Csak azért nem lesz 11-es és sárga a dologból, mert a Samp játékosa lesen helyezkedett ezt megelőzően.

30. perc:
Leris jobbról elvégzett szöglete után Ramsey fejeli ki könnyedén a labdát.

29. perc: Bonazzoli tűnik fel bal szélsőként, ő íveli be a labdát középre, ahol Bonucci fejjel takarít az érkező genovaiak elől.

27. perc: Lehetőség a Samp előtt! Ekdal próbál lefordulni a védőjéről a 16-os vonalában, középen. Szerelik. A labda az érkező Jankto elé kerül, aki 21 méterről, laposan veszi célba a hosszút, de a kísérletét blokkolni tudják.

25. perc:
Frabotta indítása találja lesen Ronaldót. Legalábbis az asszisztens szerint... A másik oldalon kissé talán beragadt Augello hálásan néz a partjelzőre.

23. perc: KAPUFA! RONALDO! A portugál a bal szélen kapja és veszi át a labdát, a 16-os oldalánál felgyorsít, az ötös sarkától, éles szögből lő (hasonló helyről, mint a 11. percben), ezúttal a keresztlécet trafálja el!

Dinamikusan változtatja a felállását és az alappozíciókat a Juventus. Védekezésben most négy védővel állnak fel. Cuadrado a jobb oldalon teljesen visszazár szárnyvédőből, a bal oldalon Danilo húzódik ki középről, így pedig Frabotta klasszikus bal szélső középpályásként helyezkedhet és várhatja a labdaszerzéseket.

Az elmúlt percekben, talán először a meccsen, hosszabban is meg tudja tartani a labdát a Sampdoria. Igaz, A Juventus kapujáig így sem sikerült eljuttatniuk azt.

19. perc: Újabb remek akció a Juventustól! Chiellini indítja a jobb szélen felfutó Cuadradót, egy érintőben kényszerítőznek Ramseyvel, majd a kolumbiai éles szögből, az ötös csücskétől elzúdítja a keresztléc felett.

17. perc: A laposan középre lőtt labdát kivágja a Juventus védelme.

16. perc:
Egy ígéretes kényszerítő a jobb szélen a Samptól, Frabotta oldalát támadva, majd a 16-os jobb csücskénél Bereszynski harcol ki egy szabadrúgást.

13. perc: GÓÓÓÓL! Ramsey fejeli vissza a labdát a 16-os vonalában érkező Ronaldóhoz, utóbbi kettő csel után a védőbe vezeti, a kipattanó az érkező Kulusevski elé került, aki igazgatás nélkül, 15 méterről, kissé jobbról a jobb alsóba teker. Hihetetlenül pontos lövés volt. Pont egy labdányi hely volt a jobb kapufa és a vetődő kapus keze között, a svéd pedig kilőtte a rést.

11. perc
: Ronaldo lép ki a leshatárról, kissé hosszan tolja meg a labdát, a bal szélen kisodródik, de éles szögből is elvállalja a lövést, a Samp kapusa magabiztosan véd a rövid saroknál!

10. perc: Rabiot szabálytalan Janktóval szemben a félpályánál.

Egyelőre a Juventus letámadja az ellenfelét, Kulusevski felzárkózik Ronaldo mellé a csatársorba, s ahogyan arra számítani lehetett, Cuadrado és Frabotta szárnyvédőt játszik.

6. perc: Zúg a taps. Nem az alákevert, hanem igazi – a lelátóról: Danilo lép fel a középpályára, jó 25 méterről, kissé jobbról veszi célba a kaput, Audero repül érte, de nem biztos, hogy ki tudta volna paskolni, ha egy fél méterrel lejjebb jön a labda és a jobb felső ficakba vágódik!

5. perc:
Ronaldo szabadrúgása 18 méterre a kaputól, a 16-os bal sarkától elhal a sorfalon.

5. perc:
A szabadrúgást kicsiben próbálja megjátszani a Juventus, a 16-os bal csücskénél CR cselezget, majd Ekdal szorításában a földre kerül. Újabb szabadrúgás jön.

4. perc: Tonelli kap sárgát. Augello eladott labdájára Ramsey startolt volna rá, a Samp középhátvédje pedig odarúgott neki egyet minden mindegy alapon.

3. perc: Cristiano Ronaldo fut lesre. Ez volt az első látványosabb beindulás a Juve részéről.

A nap korábbi eredményei itt olvashatóak!

1. perc: A Sampdoria indította útjára a labdát.

Pirlón  kezdés előtt kevés jelét lehetett látni feszültségnek. A Sampdoria  veterán támadójával, korábbi juventusos és válogatott csapattársával,  Quagliarellával is jó kedvűen elbeszélgetett a pálya szélén (Fotó: AFP)
Pirlón kezdés előtt kevés jelét lehetett látni feszültségnek. A Sampdoria veterán támadójával, korábbi juventusos és válogatott csapattársával, Quagliarellával is jó kedvűen elbeszélgetett a pálya szélén (Fotó: AFP)

A vendég Sampdoria kék mezben, nadrágban és sportszárban, a Juventus ismét fekete-fehér csíkos szerelésben (némi aranyozással), fehér nadrágban és sportszárban futballozik majd ezen az estén.

Kisebb meglepetésre Pirlo első bajnoki kezdőjéből kimaradt a Barcelonától szerződtetett Arthur. Ott van viszont két nyári szerzemény, a Schalkétól igazolt Weston McKennie, valamint a már korábban szerződtetett, ám kölcsönben még a Parmánál hagyott Dejan Kulusevski. A védelem bal szélén a 21 éves Gianluca Frabotta ugyan nem újonc, de eddig egyetlen meccset leszámítva a Juventus tartalékai között kapott lehetőséget, Pirlo, némi kényszerűségből, de rögvest a mélyvízbe dobja.

A sérült Dybala, a kezdőben helyet kapó Szczesny és az előző idény legjobb fiataljának választott Kulusevski is díjat vehetett át.

A találkozón 1000 néző vehet részt.

A MECCS ELŐTT

Öt védő és Ronaldo Pirlo első tétmeccsén a Juventus kispadján (Fotó: AFP)
Öt védő és Ronaldo Pirlo első tétmeccsén a Juventus kispadján (Fotó: AFP)

Első tétmeccsén ül a Juventus kispadján vezetőedzőként a korábbi kiváló középpályás, Andrea Pirlo. A 41 esztendős szakember annyira a karrierje elején jár, hogy csupán a hét elején kapta meg az ahhoz szükséges papírokat, hogy egyáltalán hivatalosan is Serie A-meccsen vezethessen egy csapatot. Pirlo játékosként 119 bajnokin volt a torinói együttes tagja, négy év alatt négy bajnoki címet nyert a Juvéval. Egy Olasz Kupát nyert, valamint egyszer Bajnokok Ligája-döntőbe jutott a csapattal.

A Juventus zsinórban kilenc bajnoki cím után vág neki a 2020–2021-es idénynek. A torinóiak dominanciáját látva már a liga vezetése és a FIFA elnöke, Gianni Infantino is arról beszélt, lehet érdemes lenne Olaszországban elgondolkodni egy rájátszásos lebonyolítás bevezetésén.

„Mégis miféle verseny az, ahol a csapatok kilencven százalékának a második hely megszerzése lehet egyedül a célja? Nem a FIFA dolga ilyen kérdésekben állást foglalni, de az biztos, hogy léteznek más, izgalmasabb lebonyolítási formák is” – fogalmazott Infantino.

Az egyik fő oka annak, hogy Maurizio Sarrinak az előző évad végén távoznia kellett a Juventus kispadjáról, az a védelem gyengélkedése volt. A csapat 43 gólt kapott, ennél több kapott találattal csak egyszer avattak olasz bajnokot, 1958-ban szintén a Juventus volt az (44).

A két csapat legutóbbi öt mérkőzéséből négyet is a Juventus nyert meg, a Sampdoria 2019 májusában 2–0-ra nyertek a genovaiak. A Juventus pályaválasztása mellett 2013 óta nem tudott nyerni a Samp, akkor bizonyos Mauro Icardi duplájával fordított a csapat Torinóban. A Sampdoria azóta pontot is csak egyszer tudott szerezni a bajnok otthonában.

A másik oldalon Claudio Ranieri a Serie A-ban a 400. meccsén ül majd a kispadon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik