Serie A: a Totti nélküli Roma döntetlent játszott a nyitányon

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.08.22. 19:53
null
Mohamed Szalah sokat volt játékban első Roma-meccsén, de nem tudott a kapuba találni (Fotó: AFP)
A legutóbbi bajnokságban ezüstérmes Roma 1–1-es döntetlent játszott az olasz bajnokság (Serie A) nyitó mérkőzésén a Hellas Verona vendégeként. A hazaiak vezettek Bosko Jankovics góljával, ám gyorsan elherdálták előnyüket Alessandro Florenzi lövése és Rafael hibája után. A brazil kapusnak ennek ellenére nagy szerepe volt abban, hogy a sárga-kékek otthon tartottak egy pontot. A Lazio jobb első félidei játékának köszönhetően 2–1-re legyőzte hazai pályán az újonc Bolognát.

 

HELLAS VERONA–ROMA

Rudi Garcia a megújított támadósorral (Mohamed Szalah, Edin Dzeko, Gervinho) dobta csatába a Romát, de az első helyzet rögtön a 2. percben a hazaiak előtt adódott, Juan Gómez Taleb lövése fölé szállt.

Emil Hallfredsson kilenc asszisztnál tart ebben a naptári évben. Többnél, mint bármelyik más Serie A-s játékos.
A Roma februárban szerzett legutóbb gólt 16-oson kívülről. Szintén a Hellas Verona volt a szenvedő fél, Totti az „elkövető”. (OptaPaolo)

A folytatásban átvette az irányítást a vendégcsapat, de Szalah lövésénél Rafael kapus nagyot védett – és lest is intett az asszisztens –, Dzeko és Gervinho pedig nem talált kaput, bár utóbbi közel járt. A félidő hajrájában viszont újra az amúgy kontrákra berendezkedő hazaiak jelentettek veszélyt a kapura, Bosko Jankovics fejese után Daniele De Rossi a gólvonalról fejelte ki a labdát.

A szünetet követően elpárolgott a római fölény, Wojciech Szczesnynek egyre több dolga akadt, a hazaiak önbizalma pedig megnőtt. Kosztasz Manolasz bizonytalankodását Emil Hallfredsson használta ki, lecsapott a labdára, ám lövését védte a lengyel kapus, aki Gómez ismétlését is hatástalanította. A 61. percben viszont góllá érett a veronai helyzetteremtés, Hallfredsson kiváló keresztlabdája után Bosko Jankovics öt méterről kapásból lőtt a kapu jobb oldalába. Mutatós találat, 1–0!

Két gyors váltás Garciától – jött Iago Falqué és Seydou Keita Szalah, illetve De Rossi helyére –, ám a hazai együttes a cserék lendülete nélkül is gyorsan elherdálta az előnyt. A 66. percben Alessandro Florenzi lőtt távolról, az addig dicsérhető Rafael mellé nyúlt a labdának, ami így a kapuba kötött ki. Buta hiba, 1–1.

Megjött a vendégek lövőkedve, Dzeko és Miralem Pjanic is bátran próbálkozott, de nem tudták újabb gólra váltani fölényüket, pedig utóbbi játékos előtt a 89. percben is adódott egy óriási lehetőség, ám Rafael javított a hibáján, bravúrral kapufára tolta a labdát a közelről leadott löket után.

Francesco Totti nem állt be a hajrára sem, a „farkasokból” pedig hiányzott a gyilkos ösztön, így maradt az 1–1. A Roma döntetlen után fogadja a második fordulóban a Juventust.

LAZIO–BOLOGNA

A másik római csapat, a Lazio Antonio Candreva vezérletével aktívan kezdett a Serie A-ba visszatérő Bologna ellen. A 17. percben meg is szerezték a vezetést az világoskékek: egy kipattanó labdát a később sérülés (első hírek szerint bokafájdalom) miatt lecserélt Lucas Biglia helyezett 15 méterről a jobb alsó sarokba. 1–0

Ricardo Kishna élete első Serie A-s meccsén gólt jegyzett, akárcsak az Eredivisie-ben.
Matteo Mancosu élete első Serie A-s meccsén gólt jegyzett, akárcsak a Serie B-ben. (OptaPaolo)

Gyorsan nőtt az előny, hiszen öt perccel később újra rezgett a Bologna hálója: bal oldalról érkező beadás után képtelen volt felszabadítani a vendégcsapat, a labda eljutott Ricardo Kishnához, aki a kapu bal oldalába lőtt. 2–0

A hazaiak meggyőzőbben játszottak, Dusan Baszta közel járt hozzá, hogy szintén betaláljon, de Antonio Mirante kitolta a labdát a bal felső sarok elől. A szünet előtt váratlanul szépített a Bologna, Franco Brienza indításával Matteo Mancosu lódult meg, egy az egyben maradt Stefan Raduval, és a párharc megnyerése után 13 méterről a léc alá bombázott. 2–1

Fordulást követően visszaesett a játék tempója, a Lazio magabiztosabb volt, őrizte előnyét, ennek ellenére a hosszabbításban akár pontot is csenhetett volna a piros-kék csapat, Matteo Brighi fejese után Etrit Berisa védett látványosan. A rómaiak megérdemelten tartották otthon a három pontot.

OLASZ SERIE A
1. FORDULÓ

Verona–Roma 1–1 (Jankovics 61., ill. Florenzi 66.)
Lazio–Bologna 2–1 (Biglia 17., Kishna 23., ill. Mancosu 43.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik