Olaszország: a magyar edző még mindig társadalmi példakép

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.04.25. 10:46
A magyar Weisz Árpád életéről szól annak a nagyszabású, társadalmi integrációról szóló előadássorozatnak az első része, amelyet nagy olasz vállalatok támogatásával indított el az olasz kormány és a labdarúgók szövetsége.

A Calciastorie előadássorozat során olyan, a labdarúgásban dolgozó emberekéletét mutatják be, akik pályafutásuk során társadalmi, vallási vagy faji korlátokat átlépve egyesítették az olasz társadalom különböző rétegeit. A szervezők szerint a téma máig időszerű, ezért érdemes kampányolni az összetartásért.

A zsidó származású Weisz Árpád 1925-ben és 1926-ban az Internazionaléban játszott, majd visszavonulása után 1926 és 1934 között háromszor volt a milánói klub vezetőedzője, az 1929–1930-as szezonban bajnoki címre vezette a kék-feketéket. Később a Bolognánál is dolgozott, újabb két bajnoki címet szerzett, mielőtt kitoloncolták Olaszországból. Edzői munkássága 1940-ig, a II. világháború kirobbanásáig tartott. 1944-ben családjával együtt az auschwitzi koncentrációs táborban hunyt el.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik