nemzetisport.hu 2013.06.06 11:35 Frissítve: 2014.09.26 02:06

Olaszország: Lanzafamét hivatalosan megvádolta a szövetségi ügyészség

Az Olasz Labdarúgó-szövetség ma délelőtt hivatalos közleményben számolt be róla, hogy a szervezet ügyészsége lezárta a nyomozást a jelenleg másodosztályú AS Bari körül kirobbant bundabotrányban, és a tavaszt a Budapest Honvédnál töltő Davide Lanzafamét is hivatalosan megvádolta sportcsalás elkövetésével.

Lanzafamét bűnösnek találta az olasz szövetség ügyészsége (Fotó: Szabó Miklós – archív)

A szövetségi ügyészség az év eleje óta vizsgálja az ügyet, és márciusban kihallgatta az érintett játékosokat, majd májusban lezárta a nyomozást, de hivatalos közleményt a mai napig nem adott ki – ennek oka az olasz sajtó szerint az, hogy meg akarták várni a szezon végét, és hogy Cesare Prandelli kihirdesse a keretét a Konföderációs Kupára.

Ma azonban eljött a pillanat: a szövetség hivatalos dokumentumot tett közzé, benne pedig beszámolt róla, hogy csalással vádolja az érintett játékosokat, akiknek az ügyét továbbította a fegyelmi bizottsághoz.

A továbbiakban tehát ez a testület foglalkozik az üggyel, ám a fegyelmi bizottság döntése ellen is lehetősége van fellebbezni a játékosoknak. Mindenesetre az olasz lapok szerint a nemcsak a jelentési kötelezettségi, de a sportcsalás bűntettében is vétkesnek talált Davide Lanzafame és hasonló cselekedetet elkövető társai hároméves eltiltásra számíthatnak.

Mint korábban beszámoltunk róla, a bari ügyészség vádja – amelyet immár az olasz szövetség is kivizsgált – négy állítólagosan elcsalt mérkőzésen alapul, amelyeket 2008 és 2010 között játszottak az olasz első (Serie A) és másodosztályban (Serie B).

A Serie B-ből a 2008 májusában lejátszott Bari–Treviso (0–1) és a 2009 májusában rendezett Salernitana–Bari (3–2) találkozók gyanúsak – ezzel a két meccsel kapcsolatban emelt ma vádat számos játékos ellen a szövetség hivatalosan.

Ebben az időszakban Antonio Conte, a Juventus jelenlegi vezetőedzője volt a Bari mestere. A játékosokon kívül Cristian Stellini, Conte korábbi asszisztense ellen is vádat emelt a bari ügyészség – és az ő neve az olasz szövetség közleményében is megtalálható –, aki még akkor mondott le segédedzői posztjáról, amikor Contét a Siena körül kirobbant bundabotrány miatt hónapokra eltiltották.

A már korábban is szóba kerülő személyek közül a felsoroltak nevei a ma kiadott szövetségi dokumentumban is megtalálhatóak: Jean-Francois Gillet, Cristian Stellini, Marco Esposito, Andrea Masiello, Ivan Rajcic, Vincenzo Santoruvo, Davide Lanzafame, Nicola Belmonte, Nicola Strambelli, Massimo Bonanni, Massimo Ganci, Vitangelo Spadavecchia, William Pianu, Vitali Kutuzov, Nicola Santoni, Alessandro Parisi, Daniele De Vezze, Gianluca Galasso, Simone Bonomi, Francesco Caputo, Corrado Mario Colombo, Raffaele Bianco, Mark Edusei, Stefano Guberti és Luca Fusco.

A legnagyobb név a listáról Jean-Francois Gillet, a Torino kapusa, míg Andrea Ranocchia, az Inter játékosának neve nem szerepel a szövetségi dokumentumban, aki egyébként nem kapott meghívót Cesare Prandellitól a Konföderációs Kupára készülő olasz válogatott keretbe.

A szövetségi ügyészség szerint ezek a labdarúgók sportcsalást követhettek el, míg több másik játékost azzal vádolnak, hogy nem tettek eleget a jelentési kötelezettségüknek.

2019.09.21 20:19:28

Olasz labdarúgás T. I.

Antonio Conte csapata négy forduló után négy győzelemmel a tabella első helyén áll.

2019.09.14 13:03:49

Olasz labdarúgás BACSKAI JÁNOS

Nagyon készültek a rangadóra a firenzeiek, akik az első félidőben több ziccert is elhibáztak, a vége 0–0 lett.

2019.09.01 16:56:00

Olasz labdarúgás R. GY.

Hat kapufát láttunk a Lazio és a Roma rangadóján, gólból viszont csak kettőt, így lett iksz.

2019.08.27 14:22:38

Olasz labdarúgás B. L.

A 66. perc után óriási feltámadást mutatott be a kihívó, de Koulibaly a 92. percben öngólt vétett.

2019.08.28 15:54:06

Olasz labdarúgás BACSKAI JÁNOS

NYÁRI ÁTIGAZOLÁSOK, 2019. Serie A, csapatról csapatra: a legfontosabb és lehetséges érkezők, a legjobb tizenegyek.