Higuaín kétszer is lecsapott Nápolyban, továbbment a Juventus

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.04.05. 20:35
null
Gonzalo Higuaín (balra) nem kímélte korábbi csapatát (Fotó: AFP)
Ugyan 3–2-re kikapott a Juventus Nápolyban az Olasz Kupa elődöntőjének visszavágóján, de hazai kétgólos sikerének köszönhetően mégis az északi gárda jutott a sorozat fináléjába, amelyben a Lazióval találkozik majd.

 

OLASZ KUPA
ELŐDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ

Napoli–Juventus 3–2 (0–1)
Nápoly
, San Paolo. V: Banti
Napoli:
Reina – Hysaj, Chiriches, Koulibaly, Gulam – Zielinski (Allan 81.), A. Diawara, Hamsík (Pavoletti, 75.) – Callejón, Milik (Mertens, 61.), L. Insigne. Vezetőedző: Maurizio Sarri
Juventus: Neto – D. Alves, Bonucci, Benatia, A. Sandro – Th. Rincón (Pjanic, 70.), S. Khedira – Cuadrado, Dybala (Barzagli, 76.), Sturaro (Lemina, 86.) – Higuaín. Vezetőedző: Massimiliano Allegri
Gólszerző: Hamsík (53.), Mertens (61.), L. Insigne (67.), ill. Higuaín (32., 59.)

Továbbjutott: a Juventus, 5–4-es összesítéssel

A MÉRKŐZÉSRŐL BŐVEBBEN ITT OLVASHAT!

KORÁBBAN
Roma–Lazio 3–2 (1–1)

Gólszerző: El Shaarawy (43.), Szalah (66., 90.), ill. Milinkovics-Szavics (37.), Immobile (56.)
Továbbjutott: Lazio, 4–3-as összesítéssel

Természetesen ennek a Nápoly–Juventus mérkőzésnek is a nyáron a délieket az északiak (és talán a disznófejű Nagyúr) kedvéért elhagyó Gonzalo Higuaín volt a főszereplője. A hazai drukkerek által most is szorgosan kifütyült támadó negyedszer lépett pályára volt csapata ellen, és az első félidőben harmadik gólját szerezte – arról már nem ő tehet, hogy 0–1-gyel tértek pihenőre a felek, merthogy a Napoliban José Callejón, Marek Hamsík és Kalidou Koulibaly kihagyott egy-egy helyzetet.

A fordulást követően hamar javított a szlovák középpályás, de Gonzalo Higuaín negyedik Nápoly elleni meccsén a negyedik kapu felületére tartó próbálkozásából negyedszerre is eredményes volt. Ezzel gyakorlatilag el is dőlt a továbbjutás kérdése, még négy gólt kellett volna szerezniük a hazaiaknak.

Igaz, ebből egyet a csereként pályára lépő Dries Mertens hamar el is ért Neto kapus közreműködésével, majd Lorenzo Insigne is betalált, de a hajrában már jobban vigyázott a címvédő (3–2).

Nápoly legújabb közellensége tehát hatalmas részt vállalt magára abból, hogy mostani kenyéradója kiejtse korábbi csapatát a kupából (az első mérkőzésen is betalált), de érdekes, hogy egy olasz lap szerint találatai után kimutatott volt elnöke, Aurelio De Laurentiis felé, mondván, csakis az ő hibájából nem játszik még ma is nápolyi mezben...

Az Olasz Kupa döntőjében a Juventus a római belharcot megnyerő Lazióval találkozik.

Mi tagadás: ismét nagy az esély a torinóiak duplázására.

PERCRŐL PERCRE

Harmadszor is finalista a Juve, ez klubrekord.

DÖNTŐ: június 2-án, a Lazio ellen, Rómában.

97. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

93. perc Neto elkap két beadást is, mindkétszer az ötösre, és mindannyiszor Mertens elé kilépve, majd Gulam beadását blokkolja Bonucci középen.

Hat perc a ráadás, Cuadrado erre gyorsan begörcsöl.

89. perc Pavoletti!
Lő nem sokkal a jobb sarok mellé Allan passzából a 16-osra belépve.

88. perc Sárga Dani Alvesnek is, Diawara eldöntéséért.

86. perc Mario Lemina be, miután Sturaro legyalogol a gyepről. Ennyi a cserebere mára.

85. perc Miralem Pjanic is a sárgás listán, akasztotta hátulról Allant.

81. perc Allan be, a magát teljesen kifutó Zielinski le a hazaiaknál.

80. perc Fauzi Gulam
is kap egy sárgát a hajrá kezdetére, nagyot rúgott Cuadradóba.

77. perc A kispadról nem beszálló, hanem beszóló Nikola Makszimovics kap sárgát, majd Neto lő egy hazaadást Insignébe, de a kapu mellé pattan a labda. Buffon nem hisz a szemének, gyorsan tenyerébe is takarja fél arcát.

76. perc Andrea Barzagli be, Dybala le. Karmester helyett bekk.

75. perc Leonardo Pavoletti
be, Hamsík le, karmester helyett csatár.

75. perc Insigne passzát az égbe lövi 18-ról Mertens.

70. perc Miralem Pjanic
váltja a lesérült Rincónt.

Insigne: 11 meccs a Juve ellen, 5 kanadai pont.

67. PERC ÚJABB HAZAI GÓL! Callejón szépen kicselezi a jobb sarok előtt Benatiát, középre passzol LORENZO INSIGNÉHEZ, aki jobbal nyolcról okosan a bal alsóba gurít. 3–2!

65. perc Amadou Diawara is a sárgás listán, Dybala volt az áldozat.

Mertens 10 másodperc alatt gólt ért el, első labdaérintésével.

61. PERC ÉS OTT A GÓL! Sandro bal oldali beadását nem tudja lekezelni az ötösön Neto, DRIES MERTENS odalép, jobbal az üres kapuba lő. 2–2!

61. perc Dries Mertens be, Milik le.

59. PERC ÉS ITT A VÉGE? Cuadrado jobb oldali beadását jobbal a léc alá vágja 11-ről GONZALO HIGUAÍN. 1–2, Reina nem foghatta.

54. perc Milik passzol most Insigne elé, de rossz a középtávoli lövés, majd Gulam futtatja majdnem kapura Higuaínt, de közbelép Koulibaly.

Ez Hamsík 29. meccse a Juve ellen, 8 gólt és 2 asszisztot termelt eleddig az északiak ellen.

Hamsík: 112 gól a Nápoly színeiben. Maradona, a rekorder: 115.

53. PERC EZ MÁR BENT VAN! Insigne újabb passza után Callejón elől MAREK HAMSÍK elé ment Sandro, a szlovák középpályás meg középről, jobbal 16-ról a bal alsóba teker. Bonucci nem ért oda, Neto tehetetlen: 1–1!

52. perc Neto! Kikapja a jobb alsó elől nagyot vetődve Milik közeli fejesét, Insigne jobb oldali beadása után.

50. perc Chiriches távolija még ennél is sokkal rosszabb.

48. perc
Milik lő ballal 22-ről középről nem sokkal a bal alsó mellé. Neto vetődött azért, fogta volna, ha kapura megy.

46. PERC CSERE NINCS, FOLYTATJUK!

Higuaín: 3 lövés a Nápoly ellen a kapu felületére, 3 gól az eredmény.

A Football Italia állítja, hogy Higuaín kikiáltott gólja után a nápolyi elnök, Aurelio De Laurentiis felé, hogy "Ez a te hibád!", Dybala meg így tett pontot Insignével folytatott vitája végére: "Te meg még nem nyertél semmit!".

A Juve az első 6 percben 4-szer is labdába ért az ellen 16-osán belül, vasárnap este is éppen ennyiszer jutott el oda labdástól. Higuaín akkor speciel egyetlen egyszer sem...

Reina hét eddigi Juve elleni meccsén 11 gólt kapott. Döntetlenben még nem volt része a Juventus ellen.

Egy nagy meccs, az idősebbek kedvéért. A kilencvenes évek legelején a Guiliano Giuliani – Ciro Ferrara, Alessandro Renica, Marco Baroni, 50.), Giancarlo Corradini, Luca Fusi – Massimo Crippa, Giovanni Francini, Diego Maradona (Massimo Mauro, 85.), Fernando De Napoli – Andrea Carnevale, Careca féle Napoli 3–1-re leverte a Stefano Tacconi – Sergio Brio (Angelo Alessio, 67.), Dario Bonetti, Roberto Tricella, Roberto Galia – Luigi de Agostini, Alekszandr Zavarov (Pierluigi Casiraghi, a szünetben), Szergej Alejnyikov, Giancarlo Marocchi – Rui Barros, Salvatore Schillaci féle Juvét. A két mester Alberto Bigon és Dino Zoff volt, a gólokat Maradona (2), De Agostini és Francini szerezte.

A Juve 216-jánál egy csapat sem lőtt több gólt a Serie A-ban a Napolinak, a hazai kupában két eddig itteni meccsén egyszer nyert, három egyre, egyszer kikapott 11-esekkel, egy nulla nulla után.

Eldőlni látszik...

45. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

45. perc És majdnem egy gól is:
Diawara jobb oldali beadását az ötösről, Benatia mellől nem sokkal fejeli a léc fölé Koulibaly!

Két perc a ráadás.

43. perc
Sandro ment az ötös és Callejón elől, Insigne csippentését követően, majd a rossz szöglet után a spanyol ad be balról, középen Benatia nem hagyja felugrani Miliket. Ezt elmélázta bizony a lengyel.

38. perc
Sokkot kapott a Napoli, Hamsík kihozhatná ebből az állapotból övéit, de Zielinski emelését jobbal kapásból a bal alsó mellé küldi a 16-os bal sarkáról. Előtte is lehetett volna egy helyzet, ha Zielinski számol Milik remek passzával. De nem.

Higuaín negyedik meccse a Nápoly ellen tavaly nyár óta, és harmadik gólja. Asszisztja még nincs.

32. PERC EZ MÁR BENT VAN, GONZALO HIGUAÍN, KI MÁS! Sturaro passzát Hysaj, Koulibaly és Chiriches közül 25-ről jobbal a jobb alsóba lövi. Reina nem állt a helyzet magaslatán: 0–1!

31. perc RINCÓN! Chiriches balról középre passzol Rincónnak, érthetetlenül, a középpályás azonban jobbal 14-ről átlövi a labdát Salerno irányába.

29. perc Juan Cuadrado bedob egy műesést, erre kitör a gyalázat a jobbon, a dulakodás végén kap is sárgát a szélső. Műesésért, José Callejón meg reklamálásért, pedig Hysaj játszotta el, hogy állon kapta egy vállból indítható pofon.

28. perc Jár egy sárga az iménti sértettnek, Kalidou Koulibalynak is, aki megrúgja becsúszva Cuadradót.

25. perc Thomas Rincón odasóz Koulibaly térdére, becsúszva, kegyetlenül, kap is egy sárgát.

21. perc Higuaín kihagy egy ziccert, de megússza, mert lesen kapta őt a Dybala-passz. Őt meg éppen Hamsík indította...

20. perc
Hysaj ment testtel az ötösön Sturaró elől szabályosan, egy jobbról érkező beadást követően. Hysaj az első mérkőzést kihagyta eltiltása miatt.

Callejón 8 eddigi Juve elleni meccsén 2-szer volt eredményes: előbb tavaly ősszel, majd az odavágón.

18. perc Dybala és Hamsík kakaskodik egy jólesőt, majd Higuaín rúg nagyot Callejónba, aki látványosan szenved.

17. perc
Diawara középtávolija sokkal erősebb, de ez is középre tart, fogja is Neto.

13. perc
Higuaín lőne a kontrából 22-ről, de odalép Koulibaly, a kipattanó itt Sandróé, aki ballal 28-ról gyakorlatilag tovább melegíti Reinát.

12. perc Callejón...
Képes a bal sarok elől a kivetődő Netóba lőni Insigne remek passzát, két lépésről. Az olaszt Milik sarokkal indította az ötös közepe elől, majd a kipattanót 12-ről jobbal az oldalhálóba tette Zielinski.

8. perc
Diawara nem olyan jól ad haza, mint az előbb Kerekes, de kilép Reina és ment lábbal, természetesen Higuaín elől.

7. perc NAGY MENTÉS!
Zielinski passzával szépen indul meg Insingne, már csak a kapussal szemben állna, de szereli őt Bonucci.

7. perc
Chiriches ment hátrafelé kapusához fejjel Higuaín elől.

Az idénybeli eddigi három egymás elleni meccsen a Nápoly 12-vel többet lőtt kapura, a Juve meg 3-mal több gólt szerzett.

3. perc Ez már sok a helyi Jimmy Jumpnak, berohan a pályára. Egy Superman-jelmezes figura lökött egy sálat a Juve-kispadra. Na ja, lökött a figura...

2. perc
Dybala jobbos beadását elvéti Higuaín, Zielinski tisztáz 12-ről a kapu fölé. A szöglet után Dybala futtatja a balon a nápolyi közellenséget, a beadást kapura teszi a felfutó Benatia, ballal, 12-ről, de blokkol az ötös előtt álló Koulibaly.

1. perc
Rincón szereli kőkeményen a balon Callejónt, majd Hamsík ragadja derékon Cuadradót.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

Sarri és Allegri menetrend szerint összeölelkezik.

A hazaiak kék-fehér mezben és fehér nadrágban (Sarri babonái miatt tehát idegenbeli mezben), a vendégek tiszta kékben.

2012-ben viszont alaposan visszavágott a Juve.

1990-ben egyébként borzasztóan lehengerelte a Juvét a Napoli. KATT IDE!

Egymás elleni mérkőzések a közelmúltból, jegyzőkönyvekkel ITT!

Egy kis örökmérleg: 158 találkozó, 73 torinói és 33 nápolyi sikerrel, 234, ill. 172 rúgott góllal.

JÖTTEK-MENTEK:
A Juventustól a Napolihoz:

2008, Manuele Blasi, 2.500.000 euró
2007, Marcelo Zalayeta, 3.000.000
2003, Massimiliano Vieri
1997, Marco Zamboni
1993, Paolo Di Canio, kölcsönbe
1965, Omar Enrique Sivori
1962, Humberto Rosa
1945, Riza Lushta
A Napolitól a Juventushoz:
2016, Gonzalo Higuaín, 90.000.000
2011, Fabio Quagliarella, 10.500.000
2011, Michele Pazienza, ingyen
2010, Leandro Rinaudo, k., 600.000
2010, Fabio Quagliarella, 4.500.000, k.
2001, Nicola Amoruso
1997, Fabio Pecchia
1994, Ciro Ferrara
1972, Dino Zoff
1972, José Altafini
1939, Carlo Buscaglia


Eltiltott nincs.

A hazaiaktól Emanuele Giaccherini és Lorenzo Tonelli sérült, a vendégektől Mario Mandzukic és Marko Pjaca maródi.

„Családommal nagyon szoros egységet alkotok, és ha akadnak is súrlódások, de minden lényeges dologban egyetértenek velem, és ez fontos ebben a kritikus időszakban. Édesanyám korábban is sokat szenvedett, egyik percben itt, a másikban ott, ilyen egy focista élete: én 18 évesen Madridba költöztem, testvérem akkor meg Törökországban élt. Tízhónapos koromban megmentette az életemet, agyhártyagyulladásomat észrevéve rohant velem a kórházba, utána az orvos azt mondta neki, egy árva percre se hagyjon magamra. Fontos számomra a győzelem, de vele lenni még fontosabb. Most már 29 éves vagyok, tettem, amit tettem, nem aggódom emiatt, de egyébként sem szabad a múlttal törődni. Az újságírók folyton csak a pénzről beszélnek, de nem emiatt váltottam. Latolgattam az esélyeimet, és meghoztam a döntést. Boldog vagyok Torinóban, személyesen és mint profi futballista, karrierem szempontjából is jó döntést hoztam" – így Higuaín a meccs elől.

De még nem ő a sztár a Juvében...

Bentancur 2015-ben mutatkozott be a Boca Juniors felnőttcsapatában. Az argentin klub színeiben 44 bajnokin lépett pályára, és egy gólt szerzett.

Az uruguayi utánpótlás-válogatott játékos jelenleg a Boca Juniors kötelékébe tartozik. A Juventus 2015 nyarán, a Carlos Tévez klubváltásával kapcsolatos üzlet részeként szerzett elővásárlási jogot a középpályásra, akinek szerződtetését napokon belül bejelenthetik az olasz klubnál.

A Juventus hivatalos oldalán jelentette be, hogy a 19 esztendős Rodrigo Bentancur hétfő délután átment az orvosi vizsgálatokon, így hamarosan aláírhat a torinói klubhoz.

Sarri sikerével megtört a Juve trénereinek utóbbi időben tapasztalt egyeduralma, ugyanis tavaly Massimiliano Allegri, az azt megelőző három esztendőben pedig Antonio Conte volt a díjazott.

Maurizio Sarri, a Napoli labdarúgócsapatának trénere kapta meg a 2015–2016-os olasz szezon legjobb edzőjének járó Panchina d’orót – magyarul Arany Kispad díjat. Az 58 éves szakember 2015 nyarán vette át a délolasz együttes irányítását, s első idénye végén a második helyet szerezte meg csapatával a Juventus mögött, amivel a klub a Bajnokok Ligája főtáblájára jutott.

Talán meg kellett volna kérdezni Crespót az 1998-as, a 2002-es és a 2006-os vébéről is...

„Ki kell derítened, hogy megvan-e a mentális képességed ahhoz, hogy túljuss egy hibán. Ebben az esetben ezek a döntőbeli hibák a múltja részei, talán sosem felejti el őket. Ez sokkal inkább pszichés kérdés, mintsem technikai” – tette hozzá.

„Miért történik ez meg? Ez a kérdés pszichológusnak való, nem nekem – mondta Crespo. – Technikailag nincs kérdés Higuaínnal kapcsolatban, de úgy vélem, ebben a helyzetben ez egyfajta láncreakció. Megtörténhet egy döntőben, és megtörténhet ez bárkivel.”

A 29 éves gólvágó a 2014-es vb-döntőn, valamint a 2015-ös és 2016-os Copa América-finálén nagy ziccereket rontott el, az argentin válogatott pedig mindhármat elveszített hosszabbításban vagy tizenegyespárbajban – még csak gólt sem szerezve a 360 perc alatt. Sőt, a Lazio ellen 2015-ben büntetőt rontott, ami a Napoli BL-helyébe került.

Hernán Crespo úgy véli, a Juventust erősítő Gonzalo Higuaínnak pszichológiai problémái vannak a fontos mérkőzéseken.

Az előző kettőt ráadásul meg is nyerte a Juve.

Massimiliano Allegri, a Juventus vezetőedzője reméli, Higuaín magára talál a szerdai összecsapáson: „A Napoli hasonló stílusban játszik, mint a Bajnokok Ligája-negyeddöntőben velünk összesorsolt Barcelona, úgyhogy tökéletes teszt lesz számunkra ez a mérkőzés a közelgő európai kupapárharc előtt. Noha a vasárnapi bajnokin pályára küldötthöz képest lesznek változások a kezdőcsapatunkban, egyértelmű célunk, hogy sorozatban harmadszor is bejussunk az Olasz Kupa döntőjébe.”

Hogy a kupaelődöntő visszavágójára mivel készülnek a helyi szimpatizánsok, nem tudjuk, a vasárnapi fogadtatás mindenesetre annyira kizökkentette az argentint, hogy a meccsen egyszer sem ért labdába az ellenfél tizenhatosán belül.

Nem kívánt személy Nápolyban Gonzalo Higuaín. A Napolitól tavaly nyáron kilencvenmillió euróért a Juventushoz szerződő argentin csatár négy napon belül másodszor lép pályára a délolasz katlanban, és reméli, ez a látogatása emlékezetesebb lesz, mint a vasárnapi, amikor bajnoki meccsen 1–1-re végeztek a csapatok. Aznap természetesen nem feledkeztek meg a nápolyi szurkolók Higuaín „üdvözléséről”, WC-papírra nyomtatott arcát lobogtatva minősítették tavaly nyári
klubváltását.

Kétgólos hátránya ledolgozására készül a Napoli a címvédő Juventus elleni kupaelődöntő szerda esti visszavágóján.

A billentyűknél: B. J.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A NAPOLI–JUVENTUS OLASZ KUPA-PÁRHARC VISSZAVÁGÓJÁNAK ONLIVE KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik