Mire megy a 36 éves római az Inter élén?

Vágólapra másolva!
2012.03.27. 22:27
null
Andrea Stramaccioni fiatalon megkapta a nagy esélyt (Fotó: Action Images)
Címkék
Claudio Ranierit hétfő este menesztették az Internazionale labdarúgócsapatának éléről. Ez nem volt meglepetés, az már annál inkább, hogy a csapat irányításával a klub vezetői az utánpótlás-együttes eddigi edzőjét, Andrea Stramaccionit bízták meg.

 

Stramaccioniról hétfő estig valószínűleg csak a legnagyobb Inter-, esetleg Roma-fanatikusok hallottak, a 36 éves fiatalember eddig ugyanis csak utánpótlásedzőként dolgozott, többek között az említett kluboknál. Játékoskarrierje meglehetősen hamar, 19 évesen véget ért egy súlyos térdsérülés következtében, de ezután is hű maradt a labdarúgáshoz, így jogi diplomája megszerzése után utánpótlásedzőként tért vissza a sportághoz.

Tősgyökeres rómaiként szülővárosában, a Romulea nevű amatőrcsapatnál kezdett dolgozni, amellyel regionális, valamint országos bajnoki címet szerzett. Ezzel felhívta magára az AS Roma vezetőinek figyelmét, és mivel gyerekkora óta a „farkasoknak” szurkol(t), elfogadta Bruno Conti invitálását. A Roma fiataljainál szintén beérett munkája gyümölcse, ráadásul nemcsak Contival ápolt remek kapcsolatot – akit apjaként tisztel –, hanem a klubot akkor még tulajdonló Sensi családdal is.

„Nem szégyellem bevallani, hogy sírtam, amikor mindenkit megöleltem a búcsúzáskor – mondta távozásakor. – Senki sem tudja kitépni a várost vagy a klubot a szívemből.”

Elmondása szerint azért döntött mégis a váltás mellett, mert az Inter mindenképpen meg akarta szerezni, és a fekete-kékeknél szabad kezet kapott az utánpótláscsapatok irányításához. Mondani sem kell, Milánóban sem kerülte el a nagy siker, az Inter primavera csapatával megnyerte az elitklubok utánpótláscsapatainak BL-jét, a NextGen Seriest.

Az ifjoncoknál tehát már többszörösen bizonyított, felnőttszinten viszont még abszolút tapasztalatlannak számít, emiatt tartják többen is hibás döntésnek a kinevezését. Közéjük tartozik a 40 éves edzői múltú Carlo Mazzone, aki többek között a Romát is irányította.

„Öröm látni, ha fiatal edzők kapnak lehetőséget a Serie A-ban, de kérdem én, mennyi rutinjuk van? Élcsapatokról beszélünk. Sajnálom Ranierit” – mondta a 75 éves Mazzone, aki legutóbb (2006-ban) a Livorno kispadján ült.

Az Inter legendája, Sandro Mazzola szintén nem ért egyet a vezetők döntésével.

„A csapat régóta szenved, nem jönnek az eredmények. Bele kellene látnunk a klub belügyeibe, hogy tudhassuk, mi a baj, de én még vártam volna Ranieri menesztésével. Nem hiszem, hogy mindenért az edző hibáztatható” – idézi a tuttomercatoweb.com a korábbi Inter-klasszist.

Stramaccioni előléptetése meglepte az Inter ifjúsági csapatainál a főnökeként tevékenykedő Roberto Samadent is.

„Őszintén szólva nem hittem volna, hogy ilyen gyorsan megtörténhet ez Stramaccionival – mondta Samaden. – Amikor idehoztam Andreát, az volt a terv, hogy egy új projektet viszünk véghez, nem gondoltuk, hogy így alakulnak a dolgok. Stramaccioni nagyon tehetséges, ezt már az első pillanatban észrevettem. Ismerem egy ideje, intelligens és szerény. Nehéz megmondani, mire viheti, a fiataloknál mindenesetre remek munkát végzett. Szerintem új szerepkörében is megállja a helyét.”

Az olasz utánpótlás-válogatottakért felelős Arrigo Sacchi örömmel fogadta Stramaccioni kinevezését, bár szívesen alkalmazta volna.

„A szövetség egész stábjával együtt én is az U17-es csapat élén láttam volna a legszívesebben. Felkészült, annak ellenére, hogy Olaszországban nem sokat fektetnek az utánpótlásedzőkbe. Szerintem lesz jövője az Internél. Persze nem varázsló, így a sikeres munkához szüksége lesz a nyugodt környezetre” – mondta Sacchi, akinek története hasonlóan kezdődött Stramaccioniéhoz, hiszen 1987-ben úgy került a Milan élére, hogy előtte csak az akkor még az alacsonyabb osztályokban szereplő Parmát irányította.

A Sacchi által emlegetett nyugodt légkörről valószínűleg csak álmodhat majd a fiatal edző, hiszen az Internél folyamatos az eredménykényszer, a legutóbbi 22 hónapban pedig ő az Inter ötödik edzője. Először vasárnap, a Genoa ellen vezetheti csatába Javier Zanettiékat.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik