A Lazio örömmel kihasználta a Roma ajándékait

Vágólapra másolva!
2012.11.11. 14:58
null
A gól után látványosan lehetett csúszkálni Candrevának (forrás: Reuters)
Címkék
A Derby della Capitaléban az a jó, hogy sohasem tudhatja az ember, melyik csapat fog nyerni. Éppen ezért a Serie A 12. fordulójában sem volt ember, bukméker, aki biztosra fogadhatott volna a Lazio vagy a Roma győzelmére. A pályaválasztó a Lazio, amelyet eddig a biztonságos védekezés jellemzett, a múlt héten beleszaladt egy nagy pofonba Cataniában. Ellentétben a Rómával, amely négyet hintett a Palermo ellen. A 137. derbi a Roma hibáit jól kihasználó Lazio győzelmével ért véget.

A mérkőzés előtt nagy volt a feszültség, hiszen két Roma-szurkolót is kórházba kellett szállítani. Az egyiket megkéselték a stadion közelében, a másikat leütötték. Ha még ez sem lett volna elég, akkor egy csoport Lazio-drukker Molotov-koktélokkal dobálta meg a rendőröket.

A pályán azonban nem a tűz, hanem a víz volt az úr, mert irgalmatlan felhőszakadás érte el Rómát, és alig-alig lehetett látni a játékosokat, főleg, mert a világítás egy része is kialudt a stadionban. Az amúgy sem tökéletes talajon egyre több tócsa jelent meg.

A mérkőzést a Roma kezdte jobban, lényegében egyfolytában a hazaiak térfelén zajlott a játék. Ennek eredménye mindjárt a 9. percben megmutatkozott. Bal oldali szöglet után Lamela előrevetődve, öt méterről fejelt a Lazio kapujának közepébe. A kékek azt reklamálták, hogy Lamela lökött, de hiába, a bíró megadta. 0–1

Ezzel Erik Lamela kivételes sorozatot mondhatott magának, hiszen immár hat egymás utáni mérkőzésen talált a hálóba, ami klubrekord.

A gól után hamar lábra kapott a Lazio, sorra vezette az akciókat a Roma kapujára, de a mély talajon, a tócsák között csúszkálva igazi helyzetbe nem tudtak kerülni a játékosok. Szabadrúgásból veszélyeztettek, de a kaput nem találták el.

Egészen a 35. percig, amikor is ritkán látható potyával sikerült a „Sasoknak” az egyenlítés. Candreva lőhetett távolról egy szabadrúgást, a középre tartó, erős lövést Goicoechea ügyetlenül öklözni akarta, de a valósággal ömlő esőben megcsúszott a labda a kesztyűjén, és a Roma kapujába vágódott. 1–1

A balszerencsés gól kicsit megfogta a Romát, és könnyen újabb gólt kaphatott volna a 41. percben, de Klose kicsivel elhibázta a lehetőséget. Aztán két perccel később már a rá jellemző módon kibrusztolta a vezető gólt a német csatár. Bal oldalon alakult ki az akció, Hernanest négy Roma-védő közeli szemlélődése sem zavarta, belőtte a tizenhatoson belülre a labdát. Klose volt az, aki a leggyorsabban eszmélt, és ahelyett, hogy megijedt volna a bordó mezesektől, 5 méterről laposan a vendégek kapujába gyötörte a labdát. 2–1

Mit csináltál, De Rossi?! (fotó: Reuters)
Mit csináltál, De Rossi?! (fotó: Reuters)

És még ezzel sem volt vége, mert megszületett a Derby della Capitalék utóbbi négy meccsen íródó történetének 6. kiállítása is... A hosszabbítás 2. percében De Rossi feledkezett meg magáról, és könyökkel odavágott Maurinak. Hogy miért tette, nem tudni. A rutinos válogatott játékosnak mindenesetre nem kellett azzal foglalkoznia, hogyan fog dagonyázni a második félidőben, mert a bíró azonnal piros lapot mutatott fel neki.

A félidő úgy ért véget, hogy a szellős védelmű Roma igen nagy hátrányba került nemcsak gólban, hanem emberben is...

MÁSODIK FÉLIDŐ

És aztán hiába jöttek ki elszántan a Roma játékosai, egy alaphiba mindjárt dugába döntötte a terveiket. A 46. percben ugyanis egy nagyon gyenge Lazio-előreívelést Piris ajándékozott előzékenyen Maurinak. A gond csak az volt, hogy mindezt a saját tizenhatosánál tette. A Lazio csapatkapitánya megköszönte a gáláns ajándékot, és irgalmatlanul bevágta a Roma kapujába a harmadik hazai gólt. 3–1.

Zeman csak csóválta a fejét a kispadon, tíz emberrel kétgólos hátrány az álmoskönyvek szerint sem jelentett jót. Ezt pedig a Lazio is tudta. Visszavett a tempóból, nem erőltette mindenáron a támadásokat, várt, de a Roma igazából nem tudott átütően támadni. Az iram megmaradt, de az elképzelés mindkét csapat játékosaiból hiányzott. Marquinho igyekezett lövésekkel zavarba hozni a Lazio kapusát, de kevés sikerrel.

Szépen csordogált a meccs, amelyet váratlanul megélénkített a Lazio csapatkapitánya, Mauri, aki a 85. percben ártatlan helyzetben kezezett, és mivel már volt egy sárgája, kiállították.

A 86. percben aztán hihetetlen góllal szépített a Roma. Pjanic végezhetett el szabadrúgást nagyjából 40 méterre a Lazio kapujától. Pjanic felnézett, és látta, hogy Marchetti kimozdult a kapujából, és fölötte a hálóba bombázott. 3–2.

Az utolsó percekben mindent egy lapra feltéve rohamozott a Roma, de Marquinho nem tudott kiegyenlíteni a lefújás előtti pillanatokban, így a Lazio nyert, és a játék képe alapján nem is érdemtelenül, hiszen a Roma védőjátéka ezúttal is meglehetősen harmatos volt.

LAZIO–AS ROMA 3–2

OLASZ SERIE A
12. FORDULÓ
LAZIO–AS ROMA 3–2 (2–1) (G: Candreva, 35., Klose, 43., Mauri, 47., ill. Lamela, 9., Pjanic, 86.)
LAZIO: Marchetti – Konko, Biava, André Dias, Lulic – Ledesma – Candreva, Á. González, Hernánes, Mauri – Klose
A kispadon: Bizarri, Radu, Scaloni, Ciani, Cavanda, Brocchi, Cana, Onazi, Zárate, Floccari, Kozák, Rocchi
AS ROMA: Goicoechea – Piris, Marquinhos, Burdisso, Balzaretti – Bradley, De Rossi, Florenzi – Lamela, Osvaldo, Totti
A kispadon: Svedkauskas, Castan, Romagnoli, Taddei, Dodo, Pjanic, Tahcidisz, Marquinho, Perrotta, N. López
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik