„Kőkorszaki játékvezetők” sújtották a Cataniát - vagy a Juvét?

Vágólapra másolva!
2012.10.30. 13:48
null
Hasonló lehetett Gervasoni nézőpontja <br />a Catania meg nem adott góljánál
Olaszországban továbbra is nagy hullámokat vernek a vasárnapi Catania–Juventus találkozó (0–1) játékvezetői ítéletei által gerjesztett hullámok. A tekintélyes La Gazzetta dello Sport ismét harcba szállt a videobíró bevezetése mellett, miközben a játékvezetők körül forrong a levegő.

Már-már megszokott, hogy egy-egy nagy játékvezetői tévedés után rendre terítékre kerül a videóbíró kérdése. Olaszországban a bundabotrányok miatt különösen érzékeny a média a tévedésekre, és egy-egy hasonló eset után több szakértő előszeretettel hangoztatja a véleményét.

A La Gazzetta dello Sport – amely hosszú ideje egyébként is gyakorlatilag a videobíró bevezetésének állandó szószólója – ezúttal is a technikai lehetőségek igénybevétele mellett érvel. Paolo Condo szakíró azon élcelődik, hogy miközben Andrea Gervasoni játékvezető és Luca Maggiani asszisztens hosszasan egyeztetett azon, akkor lesen volt-e Gonzalo Bergessio az esetnél avagy sem, a mérkőzést közvetítő olasz Sky munkatársai már 19 másodperccel az eset után biztosak lehettek a megoldásban.

A Gazzetta elejét venné a kritikus szituációk utáni 
 kaotikus jeleneteknek (fotó: Action Images)
A Gazzetta elejét venné a kritikus szituációk utáni kaotikus jeleneteknek (fotó: Action Images)

A televíziós csatorna a labda hálóba jutását követően 63 másodperccel mutatta meg az első visszajátszást, azt követően a kispadoknál tulajdonképpen azonnal, a lelátón pedig pár percen belül mindenki tisztában volt az ítélet helytelenségével.

Condo szerint nonszensz, hogy végül is az a hat ember tudta meg legkésőbb az ítéletéről, hogy helyes-e vagy sem, akiknek a feladata maga a döntéshozás, miközben a futballt körülvevő miliő még Pierluigi Collináék idejéhez képest is annyit lépett előre, hogy gyakorlatilag semmilyen hibát nem „úszhat meg” egyetlen játékvezető sem.

 

BÖRTÖN ÉS ÖLTÖZŐ
Luciano Moggi, a Juventus korábbi sportigazgatója ismét szót kért. A calciopoli-botrányban betöltött szerepe miatt első fokon öt év, négy hónapra elítélt sportvezető szerint a Juventus is áldozat volt a mérkőzésen.

„A Juventusnak nincs szüksége segítségre, igazi áldozat a meccsen. A játékvezetők nem rosszhiszeműen cselekszenek, egyszerűen hibákat követnek el. Az asszisztens, Maggiani megadta a gólt, ám aztán Rizzoli összezavarta. A Catania elnökének, Antonio Pulvirentinek be kellett volna zárnia Rizzolit az öltözőbe" – nyilatkozta Moggi.

Az eset érdekessége, hogy Rizzoli alapvonali játékvezetőként működött az összecsapáson, ám a döntést végül Maggiani hozta meg és közölte Gervasoni játékvezetővel.

A Gazzetta szakírója kiemeli: még csak kilenc forduló telt el a bajnokságból, ám összesen már kilenc olyan eset volt, amikor súlyos igazságtalanság érte az egyik csapatot, azaz minden fordulóra jut legalább egy hasonló szituáció, a Catania–Juventuson pedig mindjárt kettő is akadt, hiszen Bergessio meg nem adott találata mellett Nicklas Bendtner gólja viszont épp lesnek tűnt. Az ilyen esetek után ráadásul tovább gerjeszthetik az indulatokat, hogy vannak olyan fogadóirodák, amelyek például a Catania 1–0-s győzelmét is kifizették győztes kimenetelként, mások ugyanakkor nem.

Condo azonnali visszajátszásokat követel a kritikus leshelyzetekre, a gólvonal környéki kritikus szituációkra, illetve az olyanokra, amikor az erőszakos viselkedés azonnali piros lapot von maga után. „Miközben a sportot körülvevő show rengeteget fejlődött az idővel, érthetetlen, hogy miért csak a játékvezetőknek kell a kőkorszakban maradniuk” – összegez az írás.


Mint ismert, a futball szabályalkotó testülete (IFAB) a nyári Európa-bajnokság után már döntött a gólvonal-technológia bevezetése mellett, így a decemberi klubvilágbajnokságon az egyik, zöld utat kapó rendszert, a GoalRefet már használni is fogják.

Juve-drukker vagy sem?
Juve-drukker vagy sem?

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik