Nemzetisport.hu 2012.10.30 13:48 Frissítve: 2014.11.01 01:19

„Kőkorszaki játékvezetők” sújtották a Cataniát - vagy a Juvét?

Olaszországban továbbra is nagy hullámokat vernek a vasárnapi Catania–Juventus találkozó (0–1) játékvezetői ítéletei által gerjesztett hullámok. A tekintélyes La Gazzetta dello Sport ismét harcba szállt a videobíró bevezetése mellett, miközben a játékvezetők körül forrong a levegő.

 


Hasonló lehetett Gervasoni nézőpontja
a Catania meg nem adott góljánál

Már-már megszokott, hogy egy-egy nagy játékvezetői tévedés után rendre terítékre kerül a videóbíró kérdése. Olaszországban a bundabotrányok miatt különösen érzékeny a média a tévedésekre, és egy-egy hasonló eset után több szakértő előszeretettel hangoztatja a véleményét.

A La Gazzetta dello Sport – amely hosszú ideje egyébként is gyakorlatilag a videobíró bevezetésének állandó szószólója – ezúttal is a technikai lehetőségek igénybevétele mellett érvel. Paolo Condo szakíró azon élcelődik, hogy miközben Andrea Gervasoni játékvezető és Luca Maggiani asszisztens hosszasan egyeztetett azon, akkor lesen volt-e Gonzalo Bergessio az esetnél avagy sem, a mérkőzést közvetítő olasz Sky munkatársai már 19 másodperccel az eset után biztosak lehettek a megoldásban.

A Gazzetta elejét venné a kritikus szituációk utáni
kaotikus jeleneteknek (fotó: Action Images)

A televíziós csatorna a labda hálóba jutását követően 63 másodperccel mutatta meg az első visszajátszást, azt követően a kispadoknál tulajdonképpen azonnal, a lelátón pedig pár percen belül mindenki tisztában volt az ítélet helytelenségével.

Condo szerint nonszensz, hogy végül is az a hat ember tudta meg legkésőbb az ítéletéről, hogy helyes-e vagy sem, akiknek a feladata maga a döntéshozás, miközben a futballt körülvevő miliő még Pierluigi Collináék idejéhez képest is annyit lépett előre, hogy gyakorlatilag semmilyen hibát nem „úszhat meg” egyetlen játékvezető sem.

 

BÖRTÖN ÉS ÖLTÖZŐ
Luciano Moggi, a Juventus korábbi sportigazgatója ismét szót kért. A calciopoli-botrányban betöltött szerepe miatt első fokon öt év, négy hónapra elítélt sportvezető szerint a Juventus is áldozat volt a mérkőzésen.

„A Juventusnak nincs szüksége segítségre, igazi áldozat a meccsen. A játékvezetők nem rosszhiszeműen cselekszenek, egyszerűen hibákat követnek el. Az asszisztens, Maggiani megadta a gólt, ám aztán Rizzoli összezavarta. A Catania elnökének, Antonio Pulvirentinek be kellett volna zárnia Rizzolit az öltözőbe" – nyilatkozta Moggi.

Az eset érdekessége, hogy Rizzoli alapvonali játékvezetőként működött az összecsapáson, ám a döntést végül Maggiani hozta meg és közölte Gervasoni játékvezetővel.

A Gazzetta szakírója kiemeli: még csak kilenc forduló telt el a bajnokságból, ám összesen már kilenc olyan eset volt, amikor súlyos igazságtalanság érte az egyik csapatot, azaz minden fordulóra jut legalább egy hasonló szituáció, a Catania–Juventuson pedig mindjárt kettő is akadt, hiszen Bergessio meg nem adott találata mellett Nicklas Bendtner gólja viszont épp lesnek tűnt. Az ilyen esetek után ráadásul tovább gerjeszthetik az indulatokat, hogy vannak olyan fogadóirodák, amelyek például a Catania 1–0-s győzelmét is kifizették győztes kimenetelként, mások ugyanakkor nem.

Condo azonnali visszajátszásokat követel a kritikus leshelyzetekre, a gólvonal környéki kritikus szituációkra, illetve az olyanokra, amikor az erőszakos viselkedés azonnali piros lapot von maga után. „Miközben a sportot körülvevő show rengeteget fejlődött az idővel, érthetetlen, hogy miért csak a játékvezetőknek kell a kőkorszakban maradniuk” – összegez az írás.


Mint ismert, a futball szabályalkotó testülete (IFAB) a nyári Európa-bajnokság után már döntött a gólvonal-technológia bevezetése mellett, így a decemberi klubvilágbajnokságon az egyik, zöld utat kapó rendszert, a GoalRefet már használni is fogják.

 PROFILBÓL
Juve-drukker vagy sem?
Ma már nincs játékvezetői hiba internetes utóélet nélkül: miközben Maggiani elismerte, hogy hibázott, ám tiszta a lelkiismerete („Tiszta vagyok. Megtörténhet, hogy hibázok, és meg fog még történni" – így a nyilatkozat), szurkolói csoportok máris célkeresztbe vették, és a neve alatt szereplő Facebook-profilt szitokáradat özönlötte el.

Ráadásul vasárnap óta futótűzként terjedt egy kép, amelyen a partjelző profiljának egy korábbi megjelenése is látható, és azon a kedvelések között ott van a Juventus címere. Az olasz játékvezetők testülete azonban tagadta, hogy Maggianinak Facebook-oldala lenne, így erősen valószínűsíthető, hogy csak túlbuzgó szurkolók grafikai ügyeskedéséről van szó.

 

 

2020.03.26 21:53:51

Olasz labdarúgás I. SZ.

Százöt évvel ezelőtt az olaszok hadüzenete fosztotta meg a klubot a bajnoki cím lehetőségétől.

2020.03.08 20:17:51

Olasz labdarúgás T. I.

A torinói együttes a második félidőben taktikailag fölébe nőtt milánói riválisának a koronavírus miatt zárt kapussá tett rangadón.

2020.02.21 09:44:31

Olasz labdarúgás B. O. L.

Aligha panaszkodhat Georgina Rodríguez arra, hogy ne halmozná el mindenféle értéktárggyal CR.

2020.02.17 11:28:11

Olasz labdarúgás KOCSMÁR-TÓTH ISTVÁN

Egy veterán bosnyák, egy tízmilliós középhátvéd és egy légiósként megbukott csatár álomtörténete – Simone Inzaghi rendezésében.

2020.02.16 19:42:53

Olasz labdarúgás RUSZNÁK GYÖRGY

Helyet cserélt egymással a tabellán a két csapat a remek meccs után.