Juventus: Can, Özil, Goretzka trió, mögé De Vrij, ingyen?

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.01.09. 21:24
null
Jean-Claude Billongért (hátul) 2.1 millió eurót fizetett a Benevento (Fotó: AFP)
Újra itt van, újra itt van... No, nem a nagy csapat, hanem a nagy csapatás a nemzetközi futball transzferbulijában, ahol a kegyetlen ügynökök szedik a belépőt, a pénzes klubok rendelik a zenét, a sajtó adja a zümmögőkórust, a vigyorgó futballisták meg kaszálnak, mint bolond Pistike a falusi diszkóban. Mint mindig, ebben az átigazolási szezonban is megpróbálunk rendet vágni a topligák igazolásmezőin és pletykadzsungelében, a szokásoknak megfelelően ezúttal is a Premier League után a Serie A-val folytatjuk.

 

 

Rendben van, megtanultuk már, hogy az a gyanús, ami nem gyanús, de mégis csak nagyon furcsa, hogy az átigazolások koronázott királyai, a jövés-menés istenei, azaz az olasz futballcsapatok ezen a télen az első héten még csak elvétve igazoltak.

A biztos kieső Benevento megvette 2.1 millió euróért a francia-kameruni középső védőt, Jean-Claude Billongot, szerződtette a fél éve munkanélküli ghánai balhátvédet, az egykoron a Fiorentinánál is szerencsét próbáló Nii Nortey Ashongot, a Genoa átigazolta a harmincéves, még mindig nagyon gólveszélyes „talján beteget”, Giuseppe Rossit, akit még a nyáron engedett el a Fiorentina, amelyhez kölcsönből a Celta Vigótól tért vissza.

Rossi hatalmas karriert futhatott volna be, ha térdei is úgy akarják, tavaly tavasztól késő őszig sérült volt, ám decemberben átment a genovaiaknál az orvosi vizsgálatokon, mielőtt aláírta szerződését a klub múzeumában – reméljük, van még jövője is, de ez csak ötször (jobb négy, bal egy) műtött térdeitől függ.

A vártnál gyengébben szereplő Sassuolo elveszített egy játékost, nem is akárkit, Paolo Cannavaro ugyanis a nagy Fabio kisöccse, és most, 36 évesen visszavonult – hogy felcsapjon neves bátyja segédedzőjének a Kuangcsou Evergrandénél. A kis Cannavaro 2014 tavaszán kemény ezer euróért érkezett a Napolitól, és megérte a befektetés, osszuk ezt vissza a 121 szereplésével. Nem fogyunk ki a Seriékben így sem a Cannavarókból: Paolo unokaöccse, azaz Fabio fia, a 18 esztendős Christian a Sassuolo játékosa, és kölcsönben a Carpiban erősödik.

A Hellas Verona többször is bekerült a hírekbe: először azért, mert kitette szilveszter előtt egy nappal a 27 éves Michelangelo Albertazzi szűrét (a játékos sokszoros U-válogatott, szűk tíz éve a Milan 2.8 millióért vette a Bolognától, de sérülései miatt utolsó tétmérkőzését 2006 tavaszán játszotta), majd eladta a rutinos uruguayi védőt, Martín Cácerest a Laziónak, hatszázezer euróért. Cáceres a nyáron ingyen jött a Southamptontól, de tizenöt fellépés után továbbállt – korábban ugyebár a Villarrealban, a Sevillában, az FC Barcelonában és a Juventusban is futballozott.

A téli váltás érdekessége, hogy a nyáron azért nem ment az őt hívó Lazióhoz, mert még nem EU-s állampolgár, és a nekik fenntartott kvóta már betelt a rómaiaknál, de a türelem kék mezt termett. A Hellasnak meg egy kis pénzt.

A Laziónál egyébként az ecuadori Felipe Caicedo időközben megkapta a spanyol állampolgárságot is, és csak az érdekesség és a miheztartás végett: Luiz Felipe és Lucas Leiva brazil-olasz, Szergej Milinkovics-Szavics szerb-spanyol, míg Senad Lulic bosnyák-svájci. Annak idején meg szegény Juan Sebastián Verónékat bíróság elé állították pár mesebeli ükapa miatt…

Nézzük ebben a bajnokságban először is részletesebben a bajnokot!

A JUVENTUS megadta a módját a nyári transzferidőszaknak, a Federico Bernardeschi, Juan Cuadrado, Blaise Matuidi, Medhi Benatia, Wojciech Szczesny, Mattia De Sciglio, Rodrigo Bentancur, Douglas Costa, Benedikt Höwedes, Dario Del Fabro, Ferdinando Del Sole, Matheus Pereira sorért összesen 151.4 millió eurót áldozott. Az utóbbi három játékost egyből kölcsönadta egyébként, a kölcsönbe érkező Douglas Costát negyvenmillió euróért megveszi fél év múlva a Bayern Münchentől, míg Höwedes nyári vételi opciója 13 millió euró, de kérdés, a 68 percnyi játék előtt és után is sérült németért kockáztat-e ennyit az Öreg Hölgy? Szerintünk nem.

A nagy nyári távozó Leonardo Bonucci, most decembertől volt érdeklődő Giorgio Chiellini (Chelsea), Medhi Benatia (Arsenal), Paulo Dybala (Manchester United, Bayern München), Mario Mandzukic (Hopej China Fortune), Daniele Rugani (Manchester United, Arsenal), Stefano Sturaro (Valencia, Newcastle United, Everton, Atalanta, Fiorentina, Genoa, Napoli, PSG, Monaco), Alex Sandro (Chelsea, Manchester United) és Stephan Lichtsteiner (Lazio, Olympique Marseille) iránt is, legalábbis erről adott hírt a nemzetközi média.

Ami biztos: a Schalke holmi 800 ezer euróért és némi lehetséges bónuszért, de vételi lehetőség nélkül kölcsönkapta a horvát támadó mindenest, a Torinóban kevés lehetőséget kiharcoló Marko Pjacát, míg a nem túl ismert norvég védekező középpályást, a 21 esztendős Vajebah Sakort érdemei el nem ismerése mellett elengedték az IFK Göteborghoz.

Megnyugtató a zebra-híveknek, hogy a PSG első embere, Nasszer al-Helaifi bejelentette, hogy Dybala nem célpontja a párizsi klubnak, és a Real Madrid, FC Barcelona kettőssel kapcsolatban sem emlegetik már az argentint olyan elszántan, mint tavaly.

Ennél is jóval izgalmasabb kérdés, hogy mi lesz Emre Cannal, akit a brit sajtó szerint már tavaly nyáron is majdnem megvettek az olaszok a Liverpooltól, és a német játékos is szívesen csapna a Juve tenyerébe, főleg a meglebegtetett ötmillió eurós éves fizetésért. Az apró bökkenő ugyanaz, mint a nyáron, illetve már mínusz fél év: 2018 nyarától ingyen vihető a sokoldalú Can, előtte néhány millió euróért.

Gianluigi Buffon már készül a kapuskarrier utáni vezetői érájára, és megüzente nyilvánosan is Gianluigi Donnarummának, hogy egyáltalán nem járna rosszul, ha a Milant a Juventusra cserélné, és ismerve a fiatal kapus állandóan vér- és pénzszagot kapó ügynökét, Mino Raiolát…

A középpálya kreatív szekcióját erősítheti a Schalke Leon Goretzkája, akinek a játékjoga minimum negyvenmillió eurót ér, pontosabban per pillanat csak érne, mert a nyártól ő is ingyen elvihető – a Juve melletti legerősebb kérője természetesen a Bayern München, de a Liverpool, Barca, Man. United, Arsenal kvartett is kapcsolatba került állítólag az ügynökével.

Szintén kifut hamarosan a kontraktusából Mesut Özil, klubja, az Arsenal meg vesztesen kerül ki ebből a kontrakt-tusából, ha a német karmester ingyen távozik a Juventushoz.

Az interneten máris elkezdett kerengeni az a lista, amely a Juve által a közelmúltban ingyen megszerzett játékosokat tartalmazza (2009: Fabio Cannavaro, 2011: Andrea Pirlo, 2012: Paul Pogba, 2013: Fernando Llorente, 2014: Kingsley Coman, 2015: Sami Khedira, 2016: Dani Alves, 2018: Emre Can, Mesut Özil, Leon Goretzka?), és ha ugyan ez nem is teljesen igaz, lásd a nevelési költségtérítéseket vagy a mesés aláírási pénzeket (ej, Jean-Marc Bosman, nem lehet eléggé hálás neked minden pered utáni futballista, sportoló), azért elgondolkodtató.

Mint ahogyan az az ötlet is, hogy a nyártól ingyenesen megszerezhető holland bekket, Stefan de Vrijt elhozza a Juve a Laziótól…

Kiszemelt még az illetékes média szerint az FC Porto ifjú szélsőhátvédje, Diogo Dalot, ha a remek formában lévő Alex Sandróért megadnák a kért 70 millió euró körüli összeget Angliából, a valenciai Gayával lehetne pótolni, és ez utóbbi szálat össze lehet fonni Sturaro játékjogával. Szóba került az olasz sajtóban a volt milános, a Benficában és a sztárkeltető Atalantában szép lassan megérett középső középpályás, Bryan Cristante, a hasonló poszton szereplő cagliaris Nicolo Barella (ő bekerült már a felnőtt válogatott keretébe is), ismét a barcelonai André Gomes, valamint a Boca Juniors új csatárígérete, Cristian Pavón (neki hamarosan lesz olasz útleve is).

Igaz, Dalotot a Napoli, Cristantét az Inter és az Atlético Madrid, Barellát az Inter, a Napoli és az AS Roma, míg Pavónt – a benne Alexis Sánchez utódját látó – Arsenal is kerülgeti.

Cristante jelenleg tizenötmillió eurót ér a Transfermarkt szerint, kivásárlási ára alig négymillió, ez felér egy kisebb Bosman-szabállyal, közben szóba került még Del Sole visszahozatala is, Barelláért ellenben 50 millió eurót kér elnöke, Tommaso Giulini (talán azt hitte véletlenül, hogy az északiak a Barilla-gyárat akarják megvenni tőle).

Igaz, ha a Laziónak van mersze 170 milliós cetlit tenni Szergej Milinkovics-Szavics játékjogára, akit a Juventus mellett európai topklubok is monitoroznak… A párizsiakhoz a portugál szuperügynök, Jorge Mendes parentálhatja el a szerbet, sejtjük, mekkora tiszteletdíjért.

Özil éves bére mindenképpen csillagászati lesz, az ingyenes érkezést is el lehet felejteni természetesen, de ha belegondolunk, hogy mennyibe kerülne elcsábítani Madridból Iscót vagy Marco Asensiót…

A középpályások közül felvetődött még a barcás Rafinha után a firenzei Milan Badelj neve, nem kis meglepetésre, a bal oldalon Sandro-utód lenne a brazil Wendell (Bayer Leverkusen) vagy a brazil-olasz Emerson (AS Roma), a másik oldalra jöhet Manchesterből Matteo Darmian – a Fiorentina olasz üstököse, Federico Chiesa természetesen a Juventus figyelmét sem kerülte el, kérdés, hogy jelenleg hol lenne a helye a torinói kezdőben?

Ha már Alvesről volt szó, említsük meg a szintén párizsi Thomas Meunier-t, akit a Napoli is hívogat az olasz lapok szerint, mellette hírbe hoztak a torinóiakkal két török kapust, a csodagyerek Berke Özert és a rutinos Harun Tekint, de a Sporting CP olasz jobb oldali mindenesét, Cristiano Piccinit, az Ascoli ékét, Andrea Favillit, az AS Roma ballábas tinijét, Luca Pellegrinit, a Chievo Verona gambiai támadó mindenesét, Lamin Jallow-t és a Metz luxemburgi középpályását, a nemrégiben a válogatottban a mieink ellen gólpasszal jeleskedő Vincent Thillt is.

Ha megnézzük milyen, amikor a hóhért akasztják, azaz kinek jár le a szerződése 2018 nyarán, akkor rájövünk, hogy Buffon mellett az akkor már 34 esztendős Stephan Lichtsteiner, a 37.-be lépő Andrea Barzagli, a krisztusi korban lévő, a Manchester City és a Chelsea keresése ellenére is maradni akaró Giorgio Chiellini, a lassan harmincas Kwadwo Asamoah és a cserekapus Carlo Pinsoglio jár ilyen cipőben, sőt egy év múlva csak egy ember válik jelen (!) helyzet szerint szabadon igazolhatóvá: az akkor 32 éves Sami Khedira.

 

OLASZORSZÁG, SERIE A, TÉLI ÁTIGAZOLÁSOK
2018

ATALANTA
Érkezett:
Távozott:

BENEVENTO
Érkezett: Jean-Claude Billong (NK Maribor, 2 100 000 euró), Nii Nortey Ashong (egyesület nélküli)
Távozott:

BOLOGNA
Érkezett:
Kölcsönből vissza: Blerim Dzemaili (Montreal Impact)
Távozott:

CAGLIARI
Érkezett:
Távozott:
Kölcsönbe: Federico Melchiorri (Carpi, 200 000)

CHIEVO VERONA
Érkezett:
Távozott: Emanuele Gatto (Alessandria), Michelangelo Albertazzi (szerződését felbontották)

CROTONE
Érkezett:
Távozott:
Kölcsönbe: Andrej Kotnik (Formentera)

FIORENTINA
Érkezett:
Kölcsönből vissza: Gilberto (Vasco da Gama)
Távozott:
Kölcsönbe: Gilberto (Fluminense)

GENOA
Érkezett: Giuseppe Rossi (egyesület nélküli)
Kölcsönből vissza: Sebastián Gorga (Chacarita Juniors)
Távozott:

HELLAS VERONA
Érkezett:
Távozott: Martín Cáceres (Lazio, 600 000)

INTERNAZIONALE
Érkezett:
Távozott:

JUVENTUS
Érkezett:
Kölcsönből vissza: Vajebah Sakor (IFK Göteborg)
Távozott: Vajebah Sakor (IFK Göteborg)
Kölcsönbe: Marko Pjaca (Schalke, 800 000)

LAZIO
Érkezett:Martín Cáceres (Hellas Verona, 600 000)
Távozott:
Kölcsönbe: Luca Germoni (Perugia)

AC MILAN
Érkezett:
Kölcsönből vissza: José Ernesto Sosa (Trabzonspor, január 15-én)
Távozott:

NAPOLI
Érkezett:
Távozott:

AS ROMA

Érkezett:
Távozott:

SAMPDORIA
Érkezett:
Kölcsönből vissza: Jacopo Cioce (Savona)
Távozott:
Kölcsönbe: Jacopo Cioce (Lugorna)

SASSUOLO
Érkezett:
Távozott: Paolo Cannavaro (visszavonult)

SPAL 2013
Érkezett:
Távozott:

TORINO
Érkezett:
Távozott:

UDINESE
Érkezett:
Kölcsönből vissza: Rodrigo Aguirre (Nacional)
Távozott:

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik