Juve: Bonucci szerint Kean is hibás, amiért a drukkerek rasszista módon viselkedtek

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.04.03. 12:42
Moise Keantól, a Juventus fiatal labdarúgójától és a Cagliari-szurkolók rasszista bekiabálásaitól hangos az olasz sajtó a két együttes meccsének másnapján. A 19 éves támadó szerint a legjobb módon reagált a drukkerek rasszista megnyilvánulására. Csapattársa, Leonardo Bonucci szerint azonban Kean is felelős a történtekért.

Mint ismert, a Serie A-ban toronymagas listavezető Juve kedden 2–0-ra nyert a Cagliari vendégeként. A végeredményt a 85. percben a 2000-es születésű, elefántcsontparti felmenőkkel rendelkező Moise Kean állította be, aki gólja ünneplése közben a hazai drukkerekre bámult széttárt karokkal – ezzel válaszolva a Cagliari-szurkolók rasszista bekiabálásaira.

Az ultrákat alaposan felbőszítette a háromszoros olasz válogatott támadó viselkedése, s ezt követően még vehemensebben „üzentek” Keannek.

„A legjobb válasz a rasszizmusra” – írta az Instagram-oldalán a 2010 óta a Juvéban nevelkedő csatár, aki ebben az idényben kilenc tétmeccsen összesen ötször volt eredményes klubcsapatában.

Az ultrákat alaposan felbőszítette a háromszoros olasz válogatott támadó viselkedése, s ezt követően még vehemensebben „üzentek” Keannek.

„A legjobb válasz a rasszizmusra” – írta az Instagram-oldalán a 2010 óta a Juvéban nevelkedő csatár, aki ebben az idényben kilenc tétmeccsen összesen ötször volt eredményes klubcsapatában.

K M B 9 on Instagram: "The best way to respond to racism #notoracism "

345.6k Likes, 9,221 Comments - K M B 9 (@moise_kean) on Instagram: "The best way to respond to racism #notoracism "



A szurkolók hőzöngése miatt Piero Giacomelli játékvezető rövid időre félbaszakította a mérkőzést, majd a rasszista dalokat éneklő drukkerek miatt felháborodott Blaise Matuidivel szóváltásba keveredett a bíró. A játék folytatódott, a Cagliari-szurkolók azonban Kean és Matuidi minden labdaérintésére füttyszóval reagáltak – annak ellenére, hogy Luca Ceppitelli csapatkapitány többször kérte őket, hogy ne így viselkedjenek.

„FEHÉR + FEKETÉK” – szó szerinti fordításban ezt posztolta Matuidi a Twitteren az eset kapcsán ezzel is nemet mondva a rasszizmusra. Olaszul a bianconeri a Juventus klubszíneiből adódó becenevét jelenti.

Blaise Matuidi on Twitter

BIANCO + NERI #NoToRacism



Kean és Matuidi társait is megosztotta az ügy. A középhátvéd Leonardo Bonucci nyilatkozata például nem minden Juve-szimpatizáns tetszését nyerte el.

„Kean tudja, hogy ha gólt lő, a társaival kell ünnepelnie – idézi a Sky Sport Italia Bonuccit. Tisztában van vele, másképp is reagálhatott volna. Valóban voltak rasszista bekiabálások a második talált után, amelyek miatt Blaise ideges lett. Szerintem mindkét fél egyformán hibás. Moisénak nem szabadott volna provokálnia, az ultráknak pedig nem így kellett volna reagálni. Profik vagyunk, példát kell mutatnunk.”

Massimiliano Allegri, a torinóiak trénere is hasonlóan gondolkodott.

„Nem hallottam, mit kiabáltak a szurkolók – így Allegri. Roppant nagy lelkierő kell ahhoz, hogy az ilyen helyzeteket intelligensen kezeld, nem szabad hergelni az embereket. Persze a nézők között lévő idiótáknak jár a büntetés, mert elrontják mások szórakozását. Meg kell találni a bűnösöket és egy életre eltiltani őket. A hatóságoknak ehhez minden eszközük megvan, csak valahogy nem akarják alkalmazni ezeket…”

Giorgio Chiellini, a Juventus 34 éves bekkje Keant méltatta.

„Moise igazi kincse az olasz futballnak. Egy csiszolatlan gyémánt, aki a legjobbját nyújtja, nem szabad célpontként tekinteni rá – nyilatkozta Chiellini. Semmi rosszat nem tett. Ugyanolyan pozitív szereplő az olasz labdarúgásban, mint Zaniolo, Chiesa vagy Barella. Tizenkilenc éves, azért van itt, hogy tanuljon. Nem érdemelte meg, amit kapott.”

A Cagliari elnöke, Tommaso Giulini szerint nem volt rasszista a szurkolók reakciója.

„Ha Bernardeschi is úgy ünnepelte volna gólját, mint Kean, ugyanígy válaszoltak volna neki a drukkereink – mondta Giulini.Ha Dybala is úgy hisztizett volna, mint Matuidi, szintén ugyanígy reagáltak volna. Több Juve-játékos jelezte nekem, Keannak nem szabadott volna provokálnia az ultrákat. Nem lehet az összes Cagliari-dukkert megbélyegezni. Ez az eset a gólöröm miatt történt, s akkor is így történt volna, ha a gólszerző bőrszíne más. Természetesen ha valaki rasszista módon kiabált, az elítélendő, de nem lehet beárnyékolni az összes cagliarist vagy a klubot.”

KEAN GÓLÖRÖME, MATUIDI KIAKADÁSA:

FutbolBible on Twitter

The best clip you will watch today. Juventus rising star Moise Kean celebrates in front of the Cagliari fans who racially abused him all game. Fuck racism. https://t.co/bnQ6lVL6NF



A FARE (Football Against Racism in Europe, Futball a rasszizmus ellen Európában) elnevezésű szervezet éppen a napokban adott ki nyilatkozatot a futballban megnyilvánuló rasszizmusról, melyet „olasz járványnak” nevezett, kiemelve, hogy egyre riasztóbb méreteket ölt a fajgyűlölet az olasz lelátókon.

OLASZ SERIE A
30. FORDULÓ
Cagliari–Juventus 0–2 (Bonucci 22., Kean 85.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik