Római derbit rendeznek az Olasz Kupa döntőjében

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.04.17. 20:40
null
A Roma a visszavágón is legyőzte az Intert (Fotó: corrieredellosport.it)
Összejött a Lazio–AS Roma finálé a labdarúgó Olasz Kupa döntőjében: az Internazionale ugyanis idegenben, majd odahaza is kikapott a „farkasoktól”. Jonathan találatával egy ideig az erősen tartalékos Inter állt továbbjutásra, de azután három gólt is lőtt a Roma, és a kései szépítés sem sokat enyhített a milánóiak fájdalmain. A Lazio–AS Roma döntőnek ráadásul az Örök Város ad helyszínt, nem mellesleg ez lesz az első római derbi a Coppa Italia döntőjében!

Egy góllal nyert a Roma, tehát elégedett lehet, ráadásul több alapembere letudta kupabeli eltiltását; csak egy góllal kapott ki, ráadásul még be is talált idegenben, tehát nem szomorkodhat az Inter – írtuk mindezt az AS Roma–Internazionale Olasz Kupa-elődöntő első felvonása után, amelyre nem mostanában, hanem még január közepén került sor. Erre a mérkőzésre a milánóiak kiadták a „Most vagy soha!”-jelszót, lévén a Bajnokok Ligája-indulásról már aligha le nem maradnak, de egy kupasikerrel elviselhetőbbé tehetnék idényüket, no és az Európa-liga-indulás sem elhanyagolható bevételi forrás.

INTER-KISPADON
A Belec, Bandini, Benassi, Pasa, Foresta, Colombi, Belloni hetes...

Kiadott a hazai klub is valamit, mégpedig egy listát, amelyen a sérültek neve olvasható: Gaby Mundigay, Nagatomo Juto, Walter Gargano, Joel Obi, Diego Milito, Antonio Cassano és Rodrigo Palacio. Ha ehhez hozzávesszük az eltiltott Álvaro Pereira, Fredy Guarín kettőst, no és a bemelegítés közben meghúzódott Esteban Cambiassót, sejthetjük, mit érezhetett az Inter-edző Andrea Stramaccioni a mérkőzés előtt. Amelyen, nyílt titok: a fináléba jutás mellett az állása volt a tét.

A mérkőzésen az első helyzet a rómaiaké volt, de Alessandro Florenzi beadását levadászta a levegőből az érkezők elől Samir Handanovic – azután a nyakához kapva ápolást kért. Természetesen egy cserekapus, Luca Castellazzi is maródi a milánóiaknál, de mielőtt „Strama” kedve végképpen elment volna az edzőségtől, jelezte Handanovic, hogy folytatja. Ezzel mintha elfújták volna a pechszériát a csapatról, mert a kezdőbe „last minute” bekerült Jonathan találatával a 21. percben előnybe került az Inter, mégpedig egy olyan akció végén, amely után a legínyencebb futballfanatikusok is csak csettinteni tudtak.

Nem mellesleg a gólpasszt az a Tommasso Rocchi sarkazta a brazil elé, aki szintén csak a sérülésjárvány miatt kezdett.

Hogy milyen jól járt Handanoviccal az Inter, mármint általánosságban véve és pályán maradását tekintve is, nagyon jól mutatja, hogy a szünetig két elképesztő nagy védést mutatott be, előbb Mattia Destro, majd Florenzi közeli lövésénél.

A fordulás után Walter Samuel megmutatta, hogy jó az öreg a háznál, különösen, ha remekül blokkol gólhelyzetben becsúszva, de az 55. percben már ő is tehetetlen volt: Erik Lamela indította remekül Mattia Destrót, aki a kivetődő kapus fölött-mellett a hálóba pörgetett. 1–1!

Nagyjából eddig tartotta magát az Inter, azután átszakadt a gát, tovalibbent a mérkőzés elején megtalált varázs: előbb egy mesés akció végén Destro, az Inter-nevelés Destro duplázott (1–2), majd Vaszilisz Toroszidisz lőtte ki a jobb felsőt alig négy védő közül (1–3).

A hajrára fordulva egy gonosz kis lövéssel Ricardo Álvarez visszacsempészte a reményt a hazaiaknak (2–3), de ezt pár ezer néző már nem láthatta, lévén egész sorok szavaztak a stadionban lábukkal a harmadik római találat után.

A végét könnyedén kihúzta a Roma, amely történetének során először találkozik majd ősi riválisával, a Lazióval az Olasz Kupa döntőjében. Ráadásul Rómában rendezik a derbit...

Azt a mérkőzést május végén rendezik meg, amikor már véget ért a bajnokság. Ha hinni lehet a szerdai olasz lapoknak, akkor abban az időben Stramaccioni már nem lesz az Inter mestere.

OLASZ KUPA
ELŐDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ

NTERNAZIONALE–AS ROMA 2–3
Milánó, Giuseppe Meazza. V: Bergonzi
Internazionale:
S. Handanovic – Jonathan, Ranocchia (Belloni, 87.), Samuel, Juan Jesus – Kuzmanovics (Foresta, 74.), Kovacic, J. Zanetti, E. Schelotto (Benassi, 64.) – R. Álvarez – Rocchi. Vezetőedző: Andrea Stramaccioni
A kispadon:
Belec (k.), Carrizo (k.), Mat. Silvestre, Chivu, Bandini, Pasa, Colombi
AS Roma:
Stekelenburg – Toroszidisz, Marquinhos, Castán, Marquinho – Bradley, De Rossi, Florenzi (Balzaretti, a szünetben) – Lamela (Taddei, 76.), Totti, Destro (Dodó, 70.). Vezetőedző: Aurelio Andreazzoli
A kispadon:
Lobont (k.), M. Goicoechea (k.), Iván Piris, Romagnoli, Pjanic, Perrotta, L. Jonatan, Tahcidisz, N. López
Gószerző:
Jonathan (21.), Álvarez (80.), ill. Destro (55., 69.), Toroszidisz (73.)
Továbbjutott:
az AS Roma, kettős győzelemmel, 5–3-as összesítéssel.

A döntőt május 26-án rendezik, Rómában.

PERCRŐL PERCRE

Összejött a Lazio–AS Roma finálé a labdarúgó Olasz Kupa döntőjében: az Internazionale ugyanis idegenben, majd odahaza is kikapott a „farkasoktól". Jonathan találatával egy ideig az erősen tartalékos Inter állt továbbjutásra, de azután három gólt is lőtt a Roma, és a kései szépítés sem sokat enyhített a milánóiak fájdalmain. A Lazio–AS Roma döntőnek ráadásul az Örök Város ad helyszínt, nem mellesleg ez lesz az első római derbi a Coppa Italia döntőjében!

Csillagos római ötös az Internek!

90. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

87. perc Niccolo Belloni be, Ranocchia le.

86. perc Jonathan
gáncsolja Dodót, sárga. Totti kiugratja a szabadúgásból a sértettet, aki ballal kisodródva hat méterről lő, bele a kapusba.

83. perc
Totti variál, majd jobbal a 16os jobb csücskétől a túlsó alsó mellé lő, jó egy méternyivel.

81. perc Kovacic lő jobbal nem sokkal a jobb sarok mellé 18-ról, félmagasan. Steke fedezte a labdát.

80. PERC SZÉPÍT AZ INTER! Ricardo Álvarez ballal a bal alsóba gurít két csel után, ballal, 16-ról, takarásból. 2–3!

76. perc Egy Taddei, Lamela csere is belefér még.

74. perc Kuzmanovics le, Francesco Foresta be.

73. PERC NAGYON ELDŐLT!
Vasziliosz Toroszidisz lő jobbal alig négy védő közül a 16-os jobb sarkán belülről a jobb felsőbe. 13!

70. perc Destro érdemei elismeréseképpen le, Dodó váltja őt.

69. PERC ELDŐLT, DESTRO DUPLÁZNI TUD, 12! De Rossi professzor úr kidobja balra a 16-os elől, a Balzaretti-expressz középre kézbesíti a labdát, amelyet az ötös hosszú oldalán egyedül érkező Mattia Destro a bal sarokba vág. Handanovic csak eldől, alighanem a párharc is.

66. perc Kovacic passza után Rocchi elől ment a 16-oson belül Castán.

64. perc Schelotto le, Marco Benassi váltja.

61. percJuan Jesus kap egy sárgát Destro fellökéséért. Aki odarúg a védő bokájára, de ez büntetlen marad. Totti beadását Schelotto fejeli ki hátrafelé futva.

Érik a Lazio
Roma házi döntő!

Destro, Coppa: 5-ből 5. Ötös!


55. perc DESTO, EGY EGY! Rosszul sült egy el Inter-akció, következett az interakció: a labdaszerzés után Lamela indítja pontosan Mattia Destrót, aki jobbal 12-ről elpörget a kivetődő kapus fölött. Samuel csúszik, de nem éri utol a kapu közepébe guruló labdát. 1–1!

54. perc
Toti sarkazása, majd Lamela löbbölése után Toroszidisz vár túl sokat a lövésre, az ötös sarkán beérte őt Samuel egy elképesztően fontos-pontos becsúszással.

50. perc Juan Jesust
kell ápolni. Jesusom! sóhajthat fel most Strama.

47. perc Totti lő jobbal 16ról egy fél méterrel a jobb alsó mellé, keményen.

46. PERC FOLYTATJUK!

46. perc Florenzi le, Frederico Balzaretti váltja.

Egyelőre továbbjutásra áll az Inter, lesznek még itt izgalmak!

45. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

45. perc
Gyönyörű De Rossi, Destro passzjáték után Florenzi lőhet kapura nyolc méterről, de Handanovic véd a jobb sarok előtt! A szöglet után Totti csúsztat, ez is a kapusé.

Kissé leült a mérkőzés.

36. perc
Juan Jesus vezeti a labdát, majd ballal 23-ról éppen csak a bal alsó mellé lő. Steke nagyon érezte a sarkot/a labda mellé nyúlt.

Pedig Destro legutóbbi négy Coppa Italia-fellépésén négyszer volt eredményes, pontosabban egyszer-egyszer mindig eredményes volt.

34. perc
A szöglet után korner, majd Totti fejel az ötösről balra, Destro elé, aki ballal lő, kissé kisodródva már, de a kivetődő Handanovic hasát találja el a labda. HATALMAS ZICCER!

33. perc
Marquinhos lő 22-ről jobbal, a labda gellert kap Samuelen, és éppen csak elkerüli a jobb felsőt.

A két csapat összesen 16-szoros kupagyőztes. A hazaiak hétszeresen.

25. perc
Jonathan lő középtávolról, az ötös előtt álló Toroszidisz blokkol.

24. perc
Stekelenburgé a labda, mert előtte Rocchi lyukat rúg az ötösön Schelotto bal oldali beadásának...

21. PERC VEZET AZ INTER, JONATHAN! Jonathan hozza fel a jobb oldalon a labdát, először Álverezzel, majd Rocchival játszik össze, végül jobbal 13 méterről a jobb alsóba lő. De Rossi csúszik, de lekésik, a vetődő Stekelenburg dettó: 1–0!

Az Inter utolsó hét tétmérkőzéséből ötöt elveszített.

19. perc
Marquinho szereli az ötös bal sarka előtt Álvarezt. Korner. Az ötösön pogó, De Rossi elterül. Mauro Bergonzi felszólít. Tagadnak. Álverez bead, Vasziliosz Toroszidisz bólint. Ki. Oda.

17. perc
Zdravko Kuzmanovics balról be, a labda Tommaso Rocchi előtt az ötösön el.

16. perc
Zseniális labda Tottitól, de Destro lesen. A passz és Andrea Ranocchia kilépése tanítani való volt!

14. perc
Ezequiel Schelotto ad be a bal oldalról, Maarten Stekelenburgnak kell a rövid alsó előtt hárítania. Ricky Álvarez lő nem sokkal később jobbal 16-ról, de ezt nem kell a hollandusnak védenie, mert elmegy egy lépéssel a bal alsó mellett a labda.

13. perc
Walter Samuel röpteti meg Marquinhost, ápolás, nem meglepő módon. Éljen a megbonthatatlan argentin–brazil örök barátság!

10. perc
Daniele De Rossi szereli a meglóduló Javier Zanettit ugyanott.

7. perc
Mateo Kovacic száguld középen a 16-os felé, de hosszan szökteti magát, Leandro Castán felszabadít.

4. perc Francesco Totti lő távolról Handanovic ölébe, pattogósan.

3. perc
Samir Handavovic repül ki az ötösre Alessandro Florenzi bal oldali beadása után. Mattia Destro és Marquinhos hozta össze ezt a helyzetet, utóbbi elől mentett a szlovén hálóőr.

Néhány hanggránát robbanásával...

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A hazaiak kék-feketében, a vendégek tiszta fehérben.

JÖTTEK-MENTEK!

A Rómától az Interhez:

Mancini, 2008, 13.000.000 euró
Cristian Chivu, 2007, 15.000.000
Olivier Dacourt, 2006, ingyen
Gabriel Batistuta, 2002, i.
Cristiano Zanetti, 2001, 11.000.000
Luigi Di Biagio, 1999
Francesco Colonnese, 1997, 1.500.000
Francesco Moriero, 1995
Marco Branca, 1995
Stefano Desideri, 1991
Jair, 1968
Saul Malatrasi, 1964
Az Intertől a Romához:
Nicolás Burdisso, 2010, 8.000.000
Marco Andreolli, 2007, 5.500.000
David Pizarro, 2006, 13.000.000
Christian Panucci, 2001, 5.000.000
Marco Delvecchio, 1995, 5.000.000
Gianluca Festa, 1993, k.
Herbert Prohaska, 1982
Víctor Benítez, 1968
Aldo Bet, 1967
Jair, 1966
Joaquín Peiró, 1961
Antonio Angelillo, 1961

Egy kis örökmérleg: 180 mérkőzés, 80 interes és 51 római siker, 290, illetve 227 rúgott góllal.

Itt Pablo Osvaldo és Nicolás Burdisso az eltiltott.

A Románál a nem teljesen fitt Miralem Pjanicot leszámítva mindenki bevethető, Daniele De Rossi is, a kisebb sérüléssel bajlódó Erik Lamela is.

Stramaccioni mester ennek ellenére bízik benne, hogy csapata le tudja dolgozni hátrányát, a gólszerzés egy exlaziósra, Tommaso Rocchira hárul.

... Álvaro Pereira és Fredy Guarín eltiltott.

Az Internél hosszú a sérültek, illetve eltiltottak listája: Luca Castellazzi, Ibrahima Mbaye, Gaby Mundigay, Nagatomo Juto, Wálter Gargano, Joel Obi, Diego Milito, Antonio Cassano és Rodrigo Palacio is maródi. Esteban Cambiasso a bemelegítés közben sérült le...

Az Inter nem a legszebb heteit éli az utóbbi időszakban, kikapott a Bolognától, az Atalantától és a Cagliaritól is, így visszacsúszott a hetedik helyre a tabellán. A Roma a Palermo elleni kínos zakót leszámítva jól teljesít, a Juventust és a Parmát is legyőzte, a városi rivális Lazióval pedig heroikus meccsen ikszelt.

Az olasz bajnok Juventust hősies küzdelemben kiejtő Lazio az Olasz Kupa döntőjének már biztos résztvevője, az Inter az AS Romával csatázik a másik helyért. Tottiék az első meccsen kettő egyre győztek, és a visszavágón is mindent megtesznek majd, hogy összejöjjön a Lazio elleni fővárosi derbi. A kupadöntőt ráadásul épp Rómában, a Stadio Olimpicóban rendezik majd.

Előnyben pedig a rómaiak: 21-re nyertek odahaza a januári "odavágón".

A billentyűknél: B. J.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT AZ INTERNAZIONALEAS ROMA OLASZ KUPA-ELŐDÖNTŐ VISSZAVÁGÓJÁNAK ONLINE KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik