Hatcsillagos döntetlen a Napoli–Juventus rangadón

Vágólapra másolva!
2011.11.29. 20:31
null
A büntető előtti pillanat: Andrea Pirlo buktatja Ezequiel Lavezzit (fotó: Reuters)
Címkék
Ma pótolták a Napoli–Juventus olasz bajnoki rangadót, amelyet a Serie A 11. fordulójából halasztottak el. A listavezető torinóiaknak eddig remekül ment a rangadókon, Nápolyban is fordítani tudtak nehéz helyzetből. Döntetlent láthattak a nézők, parádésat.

„Nem is ellenfélként, ellenségként érkeznek Nápolyba" – vezette fel a rangadót a torinóiak számára az a Fabio Cannavaro, aki az elmúlt két évtizedben megfordult mindkét csapatban, testvére, Paolo pedig ma is a délieket erősíti.

A rangadót a Napoli jó (jó?) szokása szerint azzal kezdte, hogy visszahúzódott saját térfelére, és villámgyors kontrákkal próbálta kitapogatni az ellenfél érzékeny pontjait. Az első helyzetek a Juventus előtt adódtak, majd egy váratlan Ezequiel Lavezzi-villanás után (az argentin támadó egy csel után felkínálta a lehetőséget Andrea Pirlónak a becsúszásra a 16-oson belül, nem is hiába) az első negyedóra végén büntetőhöz jutott a Napoli.

INNEN-ODA
A Juventustól a Napolihoz
2007/08, Manuele Blasi, 2.500.000 euró
2007/08, Marcelo Zalayeta, 3.000.000
2003/04, Massimiliano Vieri, k.
1997/98, Marco Zamboni
1993/94, Paolo Di Canio, k.
1965/66, Omar Enrique Sivori
A Napolitól a Juventushoz
2011/12, Fabio Quagliarella, 10.500.000
2011/12, Michele Pazienza, ingyen
2010/11, Leandro Rinaudo, 600.000
2010/11, Fabio Quagliarella, 4.500.000
2001/02, Nicola Amoruso
1997/98, Fabio Pecchia
1994/95, Ciro Ferrara
1972/73, Dino Zoff
1972/73, José Altafini

Marek Hamsík a kapu jobb alsó sarkába rúgta a labdát, de gólörömét sípszó vágta ketté, lévén többen is befutottak a 16-osra az elrúgás előtt. Az ismétléskor már megremegett Hamsík lába, és fölé bombázott. Hat perccel később viszont nem kevés szerencsével mégiscsak megszerezte a vezetést a Napolinak a szlovák fiú: egyrészt a játékvezető, Paolo Tagliavento nem vette észre, hogy lesről indult Ezequiel Lavezzi beadásánál, másrészt az ellenfél védője, Andrea Barzagli éppen elé fejelte a labdát – Hamsík viszont közelről szintén fejjel már nem hibázott.

Előnye birtokában még visszább húzódott a Napoli, de a Hamsík, Lavezzi, Pandev támadótrió olykor hét vendégjátékost is megoldhatatlan feladat elé állított. Egy ilyen Juventus-rövidzárlatot használt ki a játékrész hajrájában Goran Pandev, aki magabiztosan váltotta gólra a Pirlótól kapott ajándéklabdát.

Az "öreg hölgy" nem akármilyen fiatalító kúrán eshetett át a szünetben, mert rá sem lehetett ismerni a Juventusra: Alessandro Matri nem sokkal az újrakezdés után gólra váltotta Arturo Vidal a tökéletes felé tendáló keresztlabdáját, majd lőtt egy csoda(les)gólt, Mirko Vucsinics pedig kihagyta a maga szokásos ziccerét.

Nem tudott élni azonban a Napoli megroggyanásával a listavezető, sőt, egy újabb komplett védelmi leállást Pandev ismét góllal büntetett – ám Marcelo Estigarribia perceken belül válaszolt, majd miután kimaradt a menetrendszerű Vucsinics-helyzet, az ezúttal középső középpályásként játszó Pepe egy szép cselsorozat végén egalizált.

A hajrában a kétszer is helyzetbe kerülő védő, Giorgio Chiellini válhatott volna a mérkőzés hősévé, ám egyik lövése sem volt pontos. A végén ügyesen tördelte a játékot a gyepen a Juventus, Antonio Conte pedig ravaszul cserélte szét az utolsó perceket, arra is ügyelve, hogy ex-napolisok beállításával bosszantsa a helyi ezerfejűt.

A listavezető torinóiaknak eddig remekül ment a rangadókon, Nápolyban is fordítani tudtak nehéz helyzetből. Újra döntetlent hozott egy olasz rangadó – de soha rosszabb olasz bajnokit ne lássunk!

A MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJA



PERCRŐL PERCRE
90. perc Három perc ráadást követően véget ért a bajnoki.
90. perc Del Piero ziccerben - és lesen.
90. perc A csereként beállt Quagliarella ront el egy kontralehetőséget, a közönség hatalmas örömére.
Majd jön 18. Napoli elleni találkozójára A. Del Piero is.
Conte szétcseréli a hajrát ex-napolisokkal.
88. perc Egy jobb oldali szögletet fehej 12-ről Buffon ölébe P. Cannavaro.
85. perc Lavezzi beadását mentik a védők, majd Gargano indítja hosszan Hamsíkot. Túl hosszan.
83. perc Chiellini elé mentenek a védők Matri elől, a juventusos lő 17-ről, balról, pár méterrel a jobb felső mellé.
Pepe egymás után harmadik bajnokiján is bemutathatta golfos gólörömét.
80. perc Pepe gondol egy nagyot és cselsorozatba kezd: öt emberen is áthámozza magát, egyszer P. Cannavaróról pattan vissza hozzá a labda, amit 13 méterről a bal sarokba helyez okosan. 3-3
79. perc Vucsinics játszik vissza egy labdát a mellette érkező Chielliniheza 16-oson belül, de a védő védőmegoldást választ és feladja a labdát.
77. perc Lavezzi szúr rá egy kipattanót 20-ról, de Buffonon nem lehet ilyesmin kifogni a nyolcvanas évek legeleje óta.
73. perc Újra Vucsinics kerül helyzetbe, de ezúttal sem tud 12 méterről túljárni De Sanctis eszén.
72. perc Matri csúsztat fejjel egy jobb oldali Vucsinics-beadást az ötös bal sarkára Marcelo Estigarribia elé, aki lekezeli a labdát és a bal sarokba vágja azt. 3-2

68. perc Némi unalom után Maggio ad be jobbról Chiellini mellől, Goran Pandev az ötös rövid sarkánál leveszi a labdát a hatalmasat hibázó Bonucci mellett, majd mielőtt Barzagli odaért volna, a rövid sarokba helyez. 3-1

Megnéznék, milyen volt egy 21 évvel ezelőtti szuper Juve-Nápoly Maradonástól, Baggióstól, Carecástól, Schillacistól? Szuper.
61. perc Inler lép ki szépen középen, majd a 16-es előtt megdönti őt Barzagli. Következmények nélkül.
Mezőnymunka.
58. perc Arturo Vidal lép oda Inlernek, majd kakaskodik. Sárga ez is.
57. perc Lavezzi lő két csel után nyolc méterről balról jobb külsővel Buffon ölébe. Nem elbelsőzte - elönzőzte.
56. perc Pirlo távoli lövése nem gond De Sanctisnak.
54. perc Inler indítja a szabadrúgás után Hamsíkot, aki 14-ről csúnyán fölé bombáz. A kontrából Vucsinics lőhet 10-ről, balról, de éppen a kapusba vágta. Nagy helyzet volt!
53. perc A balon nekilóduló Lavezzit Estigarribia hátulról nyakánál fogva a földre tolja, de mivel nem reklamál, nem kap sárgát.
52. perc Chiellini tör előre Pepe passzával, kiszorított helyzetből ballal lő, P. Cannavaróról pedig kis híján becsurran a bal alsóba.
51. perc Matri lő kapásból a bal felsőbe 14-ről jobbal, de nem csodagól a csodagól, mert les.
48. perc Pirlo teszi ki középről jobbra Vidalnak, a chilei ad egy szép keresztlabdát Alessandro Matrinak, aki az ötös bal sarkától laposan a hosszú alsóba gurít. 2-1
46. perc Matri lő 16-ról, de blokkolja Campagnaro.
46. perc Csere nincs, csak kezdésre jelt adó sípszó.
45. perc Véget ért az első félidő.
42. perc Hamsík fellöki Stephan Lichtsteiner, majd kulturáltan üvöltenek egymás arcába 12 centiméterről. Egy-egy sárga mindenkinek.
40. perc Pirlo csap össze a 16-os előtt Lavezzivel, de elveszíti a labdát, amely Goran Pandev elé pattan. A támadó ellép az ütemet vesztett Chiellini mellett és hat méterről, jobbról kilövi a hosszú alsót jobbal. 2-0
40. perc Alessandro Matri löki hátulról Garganót, majd dulakodnak egy kellemeset. Matri reklamál egy előbbi eset miatt - az előzményekből deriválható módon kap is egy sárgát.

38. perc Vidal kap egy nagyot Zúnigától - Copa América...

37. perc Vidal vezeti fel a labdát, de túl sokat totojázik, mielőtt indítaná Matrit, érkezik is hátulról Arónica, aki becsúszva felrúgta a chileit. Ápolás, majd sárga - Andrea Barzaglinak, aki sárgát reklamált az előbbi eset(t) miatt. Megkapta...
35. perc Pandev kavargat a bal oldalon, majd az ötös előtt elesik Barzagli mellett.
32. perc Pirlo dobja ki Estigarribiának, aki ballal lő 14-ről, a rövid sarok felé, ám De Sanctis csatlakozik a labdához a rövid sarok előtt. Később Matri fejéről kap le a kapus egy beadást.
29. perc Arónica dob be egy bodicseket az ötös és az alapvonal találkozásánál. Vucsinics repül, majd csodálkozik, hogy kirúgás.
25. perc Pandev vezeti a labdát, amelyet Pirlótól vett el, majd jobbal 17-ről lő is, de túlságosan is középre. Buffonnak azért el kell dőlnie balra.
És van hiba is - Hamsík ugyanis lesről indult a szabadrúgásnál... (Mások szerint ez tétlen les volt.)
22. perc Van Isten! - mondhatják Marek Hamsíkéknál, mert Lavezzi bal oldali szabadrúgását Maggio elől éppen elé fejelte Barzagli az ötös vonalának jobb oldaláról, a másikról pedig a kapu jobb oldalába stukkolt a szlovák fiú. 1-0
20. perc Vidal reptette meg Zúnigát, mint egy jó kis Copa-derbin.
18. perc Christian Maggio kap sárgát a váratlanul szólóba kezdő Chiellini akasztásáért. Akasztják a hóhért - mondhatnák a Juve-bekk áldozatai.
17. perc Goran Pandev kap sárgát, műesésért.
16. perc Hamsík lába megremeg, mert jócskán fölé bombáz, jó egy méterrel.
15. perc Marek Hamsík a kapu jobb alsó sarkába rúgja a labdát, de hiába, mert újra kell rúgnia. Valaki befutott idejekorán (Gökhan Inler vezetette a sort).
15. perc Lavezzi cselezget a balon, az alapvonalhoz közel felkínálja magát Pirlónak, aki lépre megy és becsúszik. Büntető.
11. perc Pirlo teker középre jobbról egy szabadrúgást, középen Campagnaro ment fejjel Barzagli elől a kapu torkában, fejjel.
10. perc Matri esik össze Campagnaro ölében a 16-oson belül, de tovább.
7. perc Inler szokásos 25-ön felüli bombája, de ez is csemege Buffonnak.
6. perc Pepe lő 16-ról, középről, de az ötös előtt blokkol a kis Cannavaro. A kipattanót Lichtsteiner teszi be jobbról, Vucsinics lő az ötös rövid sarkáról, a kapu hosszú sarka mellé, laposan.
5. perc Lavezzi, a "Pufi" kavargat a jobbon, de kivezeti az alapvonalon. Kirúgás.
3. perc Matri elől mentenek a bekkel a bal oldalon, később innen lő 18-ról, jobbal mellé Pepe. A labda 3-4 méterrel ment el a rövid sarok mellett.
1. perc Lavezzi ível kapura, éppen középre. Buffon is bemelegítve.
1. perc Elkezdődött a találkozó.
Még több csirizt Pepére! - írja benitoNST. Hogy mi?
„A bajnokság még nagyon hosszú – mondta a Milan és a Juventus korábbi sikeredzője, az angolok szövetségi kapitánya, Fabio Capello. – A Napolinak meg kell küzdenie a fáradtsággal, amit a Bajnokok Ligája jelentette terhelés is jelent. A Juventus ugyanakkor nem szerepel az európai kupaporondon, és ez a bajnokság egyik legnagyobb favoritjává teszi."

Egy kis örökmérleg: a két csapat 139 eddigi bajnokiján 30-szor győztek a déliek, 63-szor az északiak, 46 döntetlen mellett. A gólkülönbség 155–209 nápolyi szemszögből.

„A Juventus egyre erősebb, és az is nyilvánvaló, hogy nyerhetik a scudettót – így a mindkét csapatban megforduló Fabio Cannavaro. – És most van egy hét előnyük is. A Napoli sincs kiégve fizikailag, de a Bajnokok Ligája sokat kivett belőlük. A Juve viszont nagyobb kihívás. Történelmileg előnnyel bírnak Nápoly elől, nem is ellenfélként, ellenségként érkeznek Nápolyba a fanok szerint. Kedvelem ezt a Juvét, a San Paolóban felmérhetik, hol is tartanak. A Lazio ellen már bizonyítottak valamit, de most nehezebb dolguk lesz. A Napolinak egy pont mindenképpen kell. A Juvéből hiányzik Claudio Marchisio, míg a hazaiaknál sokat jelent majd Christian Maggio energikus játéka."

„Kemény teszt előtt állunk Nápolyban – így Antonio Conte Juventus-mester. – Ők a bajnoki cím nagy esélyesei, mert kiváló a csapatuk, és remekül is futballoznak. Mi is jól játszunk, tartjuk magunkat a pontszerzési ütemtervhez, ami nem baj, mert bizony jönnek még ránk rosszabb napok, váratlan pontvesztések is. Azért találtuk magunkat a tabella élén, mert keményen dolgoztunk."

„A Juventusnak volt egy hete arra, hogy felkészüljön, nekünk nem – mondta a hazaiak mestere, Walter Mazzarri. – Óránként 1000 kilométert futnak. A fáradtság ellenére azt remélem, hogy erős tempót diktálunk, mert az ilyen mérkőzések magas hőfokúak. A mai még csak a 12. forduló, azaz még minden lehetséges.

Cavani régi jó társa, Ezequiel Lavezzi sem a legnyugodtabban készült, hiszen barátnőjét, az argentin modellt, Yanina Screpantét kirabolták, fegyveresen.

A "kékek" egyik legjobbja, Edinson Cavani kénytelen lesz kihagyni a bianconeri elleni összecsapást, míg az ellenféltől Claudio Marchisio eltiltása miatt szorul a nézőtérre. A nápolyiaktól Marco Donadel jár hasonló cipőben, mint Cavani.
A hazaiak a 8. helyen állnak azon a tabellán, amelyet a Juventus vezet, veretlenül.
A mérkőzést a 11. fordulóból halasztották el, a dél-olaszországi esőzések miatt. Nem teljesen egyértelműen.
SERIE A
11. FORDULÓ, ELHALASZTOTT MÉRKŐZÉS
NAPOLI–JUVENTUS 3–3
Gól: Hamsík (22.), Pandev (40., 68.) ill. Matri (48.), Estigarribia (72.), Pepe (80.)
AZ ÁLLÁS
1. Juventus 12 7 5 22–10 +12 26
2. Milan 12 7 3 2 27–14 +13 24
3. Udinese 12 7 3 2 15–6 +9 24
4. Lazio 12 6 4 2 16–9 +7 22
5. Palermo 12 6 1 5 16–15 +1 19
6. Napoli 12 4 5 3 17–11 +6 17
7. Roma 12 5 2 5 15–14 +1 17
8. Catania 12 4 5 3 14–18 –4 17
9. Genoa 11 4 3 4 14–14 0 15
10. Parma 12 5 7 15–20 –5 15
11. Chievo 12 4 3 5 10–16 –6 15
12. Siena 12 3 5 4 14–11 +3 14
13. Atalanta 12 5 5 2 16–15 +1 14
14. Cagliari 12 3 5 4 11–13 –2 14
15. Internazionale 11 4 2 5 14–17 –3 14
16. Fiorentina 12 3 4 5 10–11 –1 13
17. Bologna 12 3 2 7 10–18 –8 11
18. Novara 12 2 4 6 14–21 –7 10
19. Cesena 12 2 3 7 6–13 –7 9
20. Lecce 12 2 2 8 9–19 –10 8

• Az Atalantától 6 pont levonva.
• Az első fordulót a játékosok sztrájkja miatt elhalasztották.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik