Gasperini, Conte: Itt a taktikai kísérletezgetés ideje!

Vágólapra másolva!
2011.07.13. 17:25
null
Gasperini kísérletezget (Fotó: inter.it)
Az előző idény végeztével két olasz nagycsapat vezetősége is az edzőváltásban látta a megoldást a problémákra a csalódást keltő szezon után: az öt évad után a bajnoki címet elveszítő Internazionalét Gian Piero Gasperini, míg a már-már erős középcsapattá süllyedő Juventust Antonio Conte próbálhatja meg felrázni. Munkásságuk az első edzések tapasztalatai alapján komoly taktikai változásokkal is járhat. A „felderítéshez” a La Gazzetta dello Sport helyszíni tudósításait hívtuk segítségül.

INTERNAZIONALE

Az Inter vasárnap este az olasz Alpokban található Pinzolóban kezdte meg a felkészülést a következő idényre, pontosabban egyelőre csak az augusztus 6-i, Pekingben lejátszandó Milan elleni Szuperkupa-mérkőzésre.

A fekete-kékek új edzője, Gian Piero Gasperini már korábban jelezte, elképzelhető, hogy átáll a háromvédős rendszerre, és bár az első edzések tanulságaiból sok következtetést nem lehet levonni, úgy tűnik, a szakember komolyan gondolja a felvetést.

A tréningekről egyelőre hiányoznak a Copa Américán szereplő dél-amerikai légiósok, s tekintve, hogy számuk nem kevés (Júlio César, Maicon, Lúcio, Javier Zanetti, Esteban Cambiasso, Diego Milito), és közöttük jó néhány kulcsjátékos van, ráadásul az edzések még főleg megosztott csoportokban zajlanak (az egyikben fizikai teszteket végeznek, a másikban a taktika kerül előtérbe), kijelenthető, egyelőre csak kísérletezgetés zajlik. Gasperini ugyanakkor rendre a 3–4–3-as formációt gyakoroltatta játékosaival.

„Először is azért ezt gyakoroljuk, mert a Ranocchia, Samuel, Chivu hármas így vonalban a helyén van, másrészt a négyvédős rendszerhez vannak hozzászokva. Végeredményben azonban csapatunknak alkalmazkodónak kell lenni a különböző rendszerekhez és játékosokhoz” – magyarázta Gasperini az újságíróknak, aki szerint a Szuperkupa-meccs miatt azonnali identitást kell találnia az együttesnek.

AZ INTER ELSŐ EDZÉSEKEN GYAKOROLT FELÁLLÁSA (3–4–3)

Castellazzi – Ranocchia, Samuel, Chivu – Jonathan* (Santon), Sztankovics, Thiago Motta (Obi), Nagatomo – Sneijder (Álvarez*), Pazzini, Eto’o (Pandev)

* A Santostól érkező Jonathan a napokban írhat alá a csapathoz, míg az argentin Ricardo Álvarez szerződtetése már hivatalosnak tekinthető.



A Juventus edzésein első a fegyelem (Fotó:  juventus.com)
A Juventus edzésein első a fegyelem (Fotó: juventus.com)

 

JUVENTUS

A Bardonecchiában gyakorló torinóiakra Antonio Conte igyekszik új ruhát ölteni, a fiatal tréner állítólag már az első edzéseken igen keményen lépett fel, különösen, ami a taktikai elképzeléseit illeti.

A korábban épp a „zebráknál” klasszis középpályássá érő Conte a tanulóévek (Arezzo, Bari, Atalanta, Siena) után aligha választhatott volna magának nagyobb kihívást, mint az elmúlt két idényben gyengélkedő Juve talpra állítása, amelybe az elmúlt szezonban a rutinos Luigi Delnerinek is beletört a bicskája.

Az igazolásokból az tűnik ki, hogy Conte mindenekelőtt a védekezést igyekszik rendbe tenni: a már korábban is a Juvénél szereplő Fabio Quagliarella és Alessandro Matri megszerzése mellett ugyanis Stephan Lichtsteiner és Reto Ziegler, illetve Andrea Pirlo érkezése tűnik a legfontosabb momentumnak. Hogy aztán a két svájci válogatott hátvéd megfelelő megoldás lesz-e a fehér-feketéknél az elmúlt időszakban már-már kritikusan gyengének minősülő szélső védekezésre, és Andrea Pirlo (talán utoljára…) meg tud-e újulni a torinóiaknál, alighanem legkésőbb az ősz végére kiderül.

Conte állítólag a támadásban 4–2–4-nek nevezhető formációval próbálkozik megreformálni a Juve játékát, ami védekezésben nyilván átalakul 4–4–2-vé. A kérdés persze az, hogy a középpálya közepe – a már említett Pirlóval és a kreatívnak éppenséggel nem nevezhető Felipe Melóval – képes lesz-e elbírni azt a nyomást, ami a formációból adódóan óhatatlanul épp a csapat ezen részére koncentrálódik majd.

Azzal Conte is nyilvánvalóan tisztában van, hogy ez még úgy is kevés lehet, hogy gyakorlatilag csak a bajnokság és a kupa él majd együttese számára, nem kell az európai kupaszereplés jelentette kettős terheléstől tartania, és jelenleg 28 játékos edz az első csapattal.

„Az átigazolási időszakban nem szeretek önökkel beszélni – mondta az edző az újságíróknak. – Azonban biztosak lehetnek benne, hogy világos elképzeléseim vannak az erősítésekre. Neveket viszont nem mondok, az árak így nem érik el a csillagokat.”

Az új edző a taktikáról nem nagyon hajlandó beszélni, véleménye szerint még minden képlékeny ahhoz, hogy bármelyik rendszerről vagy játékosáról kijelentsen bármit is. A La Gazzetta dello Sport szerint a 4–2–4-es felállás esetén Claudio Marchisio „pottyanna ki” a kezdőből, de a középpályásra Conte feltétlenül számítana akár több poszton, amolyan első számú tartalékként, mint kosárlabdában a hatodik emberek esetében.

A JUVENTUS ELSŐ EDZÉSEKEN GYAKOROLT FORMÁCIÓJA (4–2–4)
Buffon – Lichtsteiner (Barzagli), Bonucci, Chiellini, Ziegler – Pirlo (M. Sissoko), Felipe Melo – Kraszics, Del Piero, Matri, Quagliarella
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik