Bologna: Weisz Árpád-kiállítás nyílik a városban

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.01.19. 14:25
Január 26-án lesz a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapja, ebből az alkalomból Weisz Árpádra is emlékeznek Bolognában, ahol kiállítás nyílik a korábbi kiváló edző tiszteletére – adta hírül a klub hivatalos oldala.

„A sikertől a tragédiáig” elnevezésű kiállítás során a Weisz Árpáddal kapcsolatos fotókat, eredeti dokumentumokat és tárgyakat lehet megtekinteni, emellett a sikerei és a Matteo Matteucci által mesélt történeteket is terítéken lesznek.

A megnyitó vasárnap délben lesz, a kiállítást március 18-ig lehet megtekinteni. A belépés ingyenes.

Egy tragikus sorsú zseni

Weisz Árpád 1923–1924-ben hatszor szerepelt a magyar válogatottban. 1924-ben Olaszországba igazolt, először Padovába, aztán az Interbe. Itt edzőként folytatta, és 1929–1930-ban megnyerte az Interrel az olasz bajnokságot, 34 évesen! Legnagyobb edzői sikereit a Bolognánál érte el, amely a 30-as években élte fénykorát. A csapat kétszer egymás után (1935–1936, 1936–1937) Weisz irányításával nyert bajnokságot, majd harmadszor is aranyérmes lett, de az 1938–1939-es bajnokságot már nem a magyar szakember irányításával fejezte be a csapat.

Zsidó származása miatt ellehetetlenítették az életét, az 1938-as bajnokságban öt forduló után át kellett adnia a helyét a német Hermann Felsnernek, s mivel a faji törvények rá is vonatkoztak, el kellett hagynia Itáliát. Párizsba, majd Hollandiába menekült, utóbbi országban a Dordrecht csapatánál dolgozott. A náci invázió után innen vitték el 1942-ben feleségével, a szombathelyi Rechnitzer Ilonával, 12 éves fiával és 8 éves lányával együtt a haláltáborba. Auschwitzban hunyt el, 1944. január 31-én.

Hatása az olasz futballra meghatározó: ő fedezte fel Giuseppe Meazzát, neki tulajdonítják az angol WM-rendszer olaszországi megismertetését. Weisz Árpád sikereit azóta sem tudta túlszárnyalni senki: mind a mai napig ő a legfiatalabb edző az olasz bajnokságban, aki háromszor is elhozta a bajnoki címet. Mindezt olyan korszakban, amikor az olasz futball az aranykorát élte, kétszer világbajnok lett. Bolognában 2009-ben állítottak neki emléktáblát, a milánói Giuseppe Meazza Stadionban 2012-ben.

2013. január 15-én, a Bologna–Internazionale kupamérkőzésen, a két csapat játékosai Weisz feliratú mezekben vonultak pályára, az olasz stadionokban tapasztalható rasszista megnyilvánulások elleni tiltakozásképpen. Az egyedi akciót évente megrendezett, Weisz Árpádról elnevezett utánpótlástorna követte.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik