Baggio: Tolószékben is a vb-n lett volna a helyem!

Vágólapra másolva!
2010.11.10. 09:18
null
Baggio úgy véli, 2002-ben is tudott volna segíteni az olasz válogatottnak (Fotó: Action Images – archív)
A jelek szerint Roberto Baggio, az olasz válogatott legendás csatára sohasem fog megbocsátani Giovanni Trapattoninak amiatt, hogy az akkori szövetségi kapitány nem vitte ki 2002-ben a Dél-Koreában és Japánban megrendezett világbajnokságra. A korábbi támadó úgy vélekedik, még tolószékben ülve is ott lett volna a helye a tornán.

„Ott kellett volna lennem a kétezer-kettes világbajnokságon, még akkor is, ha tolószékben lettem volna! – kezdte Roberto Baggio a Vanity Fair magazin olasz kiadásának adott nyilatkozatát. – Az lett volna a negyedik világbajnokságom, és ott kellett volna lennem. Ha figyelembe vesszük, milyen pályafutás volt mögöttem, jogom lett volna hozzá. Ki kellett volna vinniük a vébére, és megadni nekem a lehetőséget, még akkor is, ha tolószékben lettem volna.”

Baggio 2000-ben az Intertől a Bresciához igazolt, éppen amiatt, hogy rendszeres játéklehetőséghez jusson, és így biztosan ott lehessen a 2002-es Dél-Koreában és Japánban rendezett világbajnokságon. Csakhogy a 2001–2002-es szezonban súlyos térdsérülést szenvedett, és bár nagyon gyorsan, 76 nap alatt felépült, az olasz szövetségi kapitány úgy döntött, nem viszi el Ázsiába.

„A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség huszonhárom főre emelte a keretek létszámát, méghozzá pont azért, hogy Ronaldo és én ott lehessünk a tornán, hiszen mindketten sérülésből tértünk vissza. Ronaldo végül is ott volt a világbajnokságon, és újjászületett, gólkirályként megnyerte a tornát. Ezzel szemben én otthon maradtam” – folytatta a 43 éves Baggio.

A többek között a Fiorentinában, a Juventusban, az AC Milanban és az Interben is megforduló korábbi klasszis három világbajnokságon vett részt, és mindhárom nagy tornán tizenegyespárbaj vetett véget az olaszok menetelésének.

„A mai napig nagyon fáj, hogy kilencvennégyben tizenegyesekkel veszítettük el a vébédöntőt a brazilokkal szemben. Ha három nullára kapsz ki, azt könnyebb elfogadni. A magabiztos siker jobb mindenkinek, a győzteseknek és a veszteseknek is. Kérdezzék csak meg a Berlinben világbajnokságot nyerő olasz játékosokat: természetesen örülnek a győzelemnek, de még jobban örülnének, ha nem tizenegyesekkel dőlt volna el a trófea sorsa. Tizenegyesekkel veszíteni nagyon fájdalmas” – vélekedett a legendás „Copfocska”.

„Az Egyesült Államokban én a léc fölé lőttem a tizenegyest, ezzel veszítettük el a döntőt. Négy évvel később a negyeddöntőben berúgtam a tizenegyest, de végül kikaptunk a későbbi győztes franciáktól. Az az igazság, hogy már nagyon az idegeimre mennek ezek a tizenegyesek” – ismerte be Baggio, aki egyébként az idén különdíjat kap a Nobel-békedíjasoktól, ezzel többek között a haiti földrengés károsultjaiért és a madárinfluenza ellen tett erőfeszítéseit, valamint további jótékony cselekedeteit és pénzadományait ismerik el.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik