Az olasz főügyész szerint a magyaroknak kulcsszerepük volt a fogadási csalásban

Vágólapra másolva!
2012.05.28. 13:17
null
Egy magyar csoport kulcsszerepet játszott az itáliai fogadási csalásban (Fotó: Imago)
Címkék
Hivatalos sajtótájékoztatót tartott a cremonai ügyészség a tovább gyűrűző fogadási botránnyal kapcsolatban. Roberto Di Martino főügyész elmondta: a magyar csoport tagjainak kulcsszerepük volt az itáliai mérkőzések befolyásolásában, s ezalatt mintegy 2 millió 600 ezer euró cserélt gazdát.

„Öt magyar gyanúsítottat vettek őrizetbe, akik részesei voltak a fogadási botránynak – kezdte a cremonai rendőrkapitányságon tartott sajtótájékoztatón Roberto Di Martino főügyész. – A magyar csoport részt vett a Bari–Sampdoria és a Lecce–Lazio mérkőzések befolyásolásában. Criscitóval kapcsolatban nincsenek bizonyítékok, az információk nincsenek megerősítve, így nincs veszélyben az Eb-szereplése."

„A letartóztatások már nagyrészt megtörténtek. A magyar tagoknak kulcsszerepük volt az ügyben, végig kapcsolatban álltak a »Cigányok« csoporttal (amely egy olaszországi bűnszervezet – a szerk.). Nekünk már megvoltak az információink, csak megerősítésre vártunk. A magyar csoport benne volt a Lecce–Lazio (2–4) és a Bari–Sampdoria befolyásolásában, de több Serie A-mérkőzésben is érintett. A Lazio–Genoa (4–2) meccsel kapcsolatban egy svájci csoport hozható kapcsolatba, amely előbb Svájcban kezdte meg működését, majd áttelepült Olaszországban Matteo Gritti közreműködésével. A Sienának hét-nyolc mérkőzése keveredett gyanúba, így a nyomozások tovább folytatódnak″ – tette hozzá a főügyész.

Di Martino elmondta: Conte még a Siena edzőjeként keveredett gyanúba, házát átkutatták. A Juventus jelenlegi trénere a 2010–2011-es idényben irányította a Sienát, amelynek több meccse után is nyomoz az ügyészség – 280 emberrel 23 városban. Conte ügyvédje állítja: kliense teljesen tiszta, semmi köze a fogadási csalásokhoz. Az ügyészség megerősítette, hogy a Juventus – melytől a calciopoli kapcsán két bajnoki címet elvettek – „tiszta” az ügyben.

„Conte az egyik az ügyben, akinek abszolút semmi köze nincs hozzá, és mindent meg fog tenni, hogy bebizonyítsa ezt” – nyilatkozta Conte ügyvédje, Antonio De Rencis a Gazzetta dello Sportnak.

„A Lecce–Lazio meccsel kapcsolatban mindenki azt mond, amit akar... A megvesztegetésben résztvevők között kétmillió-hatszázezer euró cserélt gazdát. Egy magyar érintett szerint mindkét csoport benne volt az ügyben – mondta Roberto Di Martino. – Mi azonban leginkább a Sienára fókuszálunk.″

A főügyész hozzátette: az egyik magyar gyanúsított együttműködik az ügyészséggel, a Lecce–Lazio mérkőzéssel kapcsolatban pedig több adat áll rendelkezésükre, amelyek segítségével tüzetesebben vizsgálhatják az ügyet. A befolyásolt játékosok 600 ezer eurót kaptak. H. Gábor vallomásával kapcsolatban itt olvashatnak részleteket.

Gilberto Caldarozzi, a nyomozás egyik vezetője vette át a szót Di Martinótól, és elmondta: Szingapúrból érkezett pénz a bolognai maffiacsoporthoz egy svájci bankon keresztül, amit felhasználtak a vesztegetésre.

„Vannak még ügyek, amikben nyomozunk. Nem tudom, mikor lesz vége ennek, talán soha sem. Szeretnék köszönetet nyilvánítani minden kollégámnak, aki segített a nyomozásban, különösen a segítőmnek, Giovanna Masciolinak" – mondta Roberto Di Martino.

Adriano Galliani, a Milan ügyvezető igazgatója is felszólalt az ügyben. „A Milan abszolút nem érintett az ügyben. Itt az idő, hogy mindenki felszólaljon, nekünk ma csendben kell maradnunk” – fogalmazott Galliani.

Domenico Criscito, a Zenit válogatott védője nem lehet ott az Eb-n a fogadási csalás miatt, s a játékos később tisztázza nevét a fogadási csalásokkal kapcsolatban – erősítette meg Demetrio Albertini, az Olasz Labdarúgó-szövetség alelnöke.

„Criscito nem vesz részt az Európa-bajnokságon, szeretné tisztázni helyzetét – fogalmazott Demetrio Albertini. – Csalódott az ügy miatt, pedig hangsúlyozta, hogy ő nem tett semmit. Reggel már egyeztetett Cesare Prandellivel és velem is. Úgy vélem, érthető a döntése, a csapattársai is megértőek voltak vele."

„Nagyon higgadt, pedig meglepték az események – ecsetelte a történteket Criscito ügynöke, Andrea D'Amico. – Őszinte srác. Ő csak annyit tett, hogy beszélgetett néhány Genoa-szurkolóval. Tudja ő is, hogy nem tett semmit.″

CRISCITO ŐRIZETBE VÉTELE
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik